Bladzijden uit Juliana’s levensboek ‘Juliana der Nederlanden’ - Postzegelblog

Bladzijden uit Juliana’s levensboek ‘Juliana der Nederlanden’

2

Juliana der Nederlanden (4) Ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘De eeuw van Juliana, een koningin en haar idealen’ in de Nieuwe Kerk in Amsterdam wordt het postzegelvel ‘Juliana der Nederlanden’ met tien Persoonlijke Postzegels met kenmerkende foto’s uitgegeven.
Volgend jaar zal het 75 jaar geleden zijn dat Juliana koningin van ons land werd. De start van deze tentoonstelling vindt plaats aan de vooravond van dit 75-jarige jubileum.

Juliana der Nederlanden – uitgiftedatum 13 oktober 2022

Juliana der Nederlanden

Eerste dag van uitgifte donderdag 13 oktober 2022. Typografische ontwerpers zijn Anne Schaufeli en Huub de Lang van Studio026 uit Velp. Oplage 8.000 Persoonlijke Postzegelvellen.

Tien kenmerkende foto’s uit de eeuw van Juliana (1909 – 2004; 95 jaren), verdeeld over de tien decennia, geven een sociaal en levendig beeld van haar intens bij ons land betrokken leven. Een roerige periode met veel overgangen naar nieuwe tijden o.a. van oorlog naar wederopbouw en van crisis naar heropleving. Ook in het persoonlijk vlak zijn er overgangen geweest als dochter, prinses, moeder, oma, koningin (regeerperiode 1948 – 1980) en tenslotte weer prinses. Na het overlijden is haar officiële titel weer koningin Juliana.

Juliana der Nederlanden: tien decennia van redelijk passief naar actief werkzaam leven!

 1. 1899 – 1909: Juliana als baby op de arm van haar moeder Wilhelmina: “Een dierbaar godsgeschenk.” [1909]. Tussen Juliana (en Wilhelmina) en de kijker is ooglijk contact. Toen de prinses werd geboren heersten de tsaren nog over Rusland en bestond het Habsburgse huis nog!
 2. 1909 – 1919: Zittend portret van Juliana als meisje [1915]. Meer bewust kijkt Juliana naar de kijker. Ze ontving privéles tijdens het lager en voortgezet onderwijs. Beschermd volgde ze colleges aan de Rijksuniversiteit van Leiden.
 3. 1919 – 1929: Juliana en Wilhelmina tijdens een radiotoespraak [1927]. Ter voorbereiding op het koningschap troont Wilhelmina haar als ‘mascotte’ mee door het land. Betrokken contact van Juliana met kijker / luisteraar.
 4. 1929 – 1939: Staatsieportret Juliana [1937]. representatief contact met kijker / bevolking.
 5. 1939 – 1949: Inhuldigingsfoto [10948]. Geboren in een gouden kooi gaat ze pas nu naar het glazen huis: bewustwording van een werkzaam koninklijk leven met talrijke verplichtingen!


 6. 1949 – 1959: Juliana achter haar bureau in haar werkkamer op Paleis Soestdijk in Baarn [1949]. Bijhouden van de administratie behoort tot een van de koninklijke taken.
 7. 1959 – 1969: Juliana op de fiets tijdens een koninklijk werkbezoek op Terschelling [1967].
 8. 1969 – 1979: Een betrokken en blij-opgewekt zwaaiende Juliana met zonnebril tijdens een zonnig defilé op Paleis Soestdijk [1976].
 9. 1979 – 1989: Juliana en Beatrix omhelzen elkaar tijdens de balkonscène na de abdicatie [1980].
 10. 1989 – 1999: Juliana met Bernhard op latere leeftijd tijdens de uitreiking van de Erasmusprijs [1992].

 

Verandering (transitie) is voor ons als ontwerpers hét kernwoord in inhoud en vorm:

 • door om en om de kleuren blauw en zwart-wit toe te passen,
 • door scherp en onscherpe beelden af te wisselen,
 • door de voorste foto af te beelden als een bladzijde dat op het punt staat omgeslagen te worden net alsof je door een historisch document bladert. De rechter rand van elke voorste foto is opgerold. Met andere woorden het linker deel van de foto uit het boek is voor ons als kijker als het ware uitgerold en daardoor geheel zichtbaar.

Tentoonstelling: De eeuw van Juliana, een koningin en haar idealen

Visualisatie levenscyclus van Juliana

In het vaste kader van de Persoonlijke Postzegel zijn twee foto’s in zwart-wit en koningsblauw (kleurwisselend) achter elkaar geplaatst.

Op voorste, naar links hellende foto (waarvan de linker bovenhoek is omgevouwen) bedekt de achterste rechtopstaande foto gedeeltelijk. Linksboven en linksonder zijn twee driehoekige fragmenten nog zichtbaar van de vorige postzegelafbeelding (is gelijk aan het vorige decennium). Dezelfde benaderingswijze van hellende en rechtop staande foto’s heeft het ontwerpersduo op de overige drie postzegelparen ook toegepast.

Beginnend bij de bovenste postzegel (met de wijzers van de klok meedraaiend) kom je tenslotte bij de laatste postzegel terecht. Daarmee loop je in chronologische volgorde door de levenscyclus van Juliana met zijn hoogtepunten. De cirkelgang is rond, volbracht!
Het fotografische ‘driehoekdetail’ aan de bovenkant van iedere postzegel is afkomstig van de vorige postzegel. De rode pijl verwijst daarin naar dit detail. Door het ‘omslaan-van-de-bladzijde’ wordt de suggestie gewekt dat je in een nieuwe periode, in een volgend decennium van Juliana terechtkomt.

Gelaagd postzegelontwerp

In de driehoek rechtsboven op de witte achtergrond is een tijdlijn met een reeks opeenvolgende jaartallen aangebracht. De oranje cijfers verwijzen naar de jaren van het bijbehorende decennium. Zwart zijn de jaren die er buiten vallen. Het jaar van de foto is dik gedrukt.
Boven deze tijdlijn ligt niet alleen de onderste foto, maar ook de bovenste foto. De drie niveaus verbeelden de gelaagdheid van het leven van Juliana. De cirkel is rond als u de levenscyclus van Juliana heeft doorlopen. Het boek is uit.
Juliana met bril is nog zichtbaar boven de eerste bladzijde als afsluiting mocht u het boek nogmaals doorbladeren.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (2) Schrijf een reactie

 • willem hogendoorn op 23 oktober 2022 om 09:38

  Postzegelvel ‘Juliana der Nederlanden’ met tien Persoonlijke Postzegels.
  Ik blijf het irritant vinden dat dit commerciële verzamelaars product nog steeds de benaming ‘persoonlijke postzegel’ krijgt terwijl het dat niet is. Het zijn gewone postzegels waar het kader van de persoonlijke zegel (om commerciële redenen) voor wordt gebruikt. Wanneer komt daar eens een andere naam voor. Ik ga de naam pseudo-persoonlijke postzegel maar gebruiken voor deze imitatie.

 • Bate op 25 oktober 2022 om 17:57

  Geacht ontwerpersduo Anne & Huub,

  * Voor zover ik me kan herinneren hebben jullie met het ontwerpen van de Persoonlijke Postzegelemissies ‘Paleis Het Loo’ en ‘Juliana der Nederlanden’ topprestaties van formaat geleverd t.o.v. voorgaande PP-vellen. Meestal wordt de rechthoekige ruimte binnen het vaststaande kader met een foto gevuld. Jullie benadering is kwalitatief-inhoudelijk in-drukwekkend door de gevarieerde kaderomtrek-uitvoering en de bladermethode. Kom er maar op.

  * Pas als je de postzegelafbeeldingen als kijker ziet, denk je al gauw: “Niet bijster moeilijk uitgevoerd en samenge-steld!” Maar de weg er naar toe is ontzaglijk tijdrovend en ingewikkeld. Na langdurig kijken en vergelijken en met val-len-en-opstaan begint het langzamerhand voor jullie te ‘dagen’ tot dat tenslotte gezegd kan worden: “Pang, dit is hèt wat we voor ogen hebben en zoeken.”

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)