Fila Corona Varia (7) - Postzegelblog

Fila Corona Varia (7)

0

De 1,5 meter-samenleving, hou vol, frisse neus en het nieuwe normaal zijn de slogans voor de toekomst. We hebben allemaal huisarrest, maar de één heeft het moeilijker dan de ander. Circa 5200 kinderen hebben geen contact met hun docenten, mensen met psychische problemen hebben geen houvast meer. Deze onderwerpen staan centraal in deze 7e blog.

De rechten van het kind

Rond de 5200 leerlingen zijn door de coronacrisis onvindbaar en per school zitten er gemiddeld 14 kwetsbare leerling17en thuis. Hoe langer de crisis aanhoudt hoe meer de druk op vooral het speciaal onderwijs toeneemt om passende opvang voor deze leerlingen te vinden, concludeert Wim Ludeke, voorzitter van het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs (Lesco).

Kinderpostzegels 2009: Laat kinderen leren.

Bellen, mailen, appen, langsgaan of het bezorgen van brieven in het Nederlands, Turks of Arabisch. Het heeft allemaal geen zin bij de ongeveer 5200 onvindbare leerlingen in Nederland. Sinds de scholen dicht zijn, lukt het bijna twintig procent van de scholen niet om contact te krijgen met gemiddeld vier leerlingen, concludeert de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) na een onderzoek onder 968 schoolleiders in het (speciaal) basis- en voortgezet onderwijs.

Kinderpostzegels 1989: De rechten van het kind.

(Elk jaar wordt op 20 november de ‘Internationale Dag van de Rechten van het Kind’ (Universal Children’s Day) gevierd. Op deze dag zijn er allerlei activiteiten om te herinneren dat kinderen speciale rechten hebben. UNICEF en de Verenigde Naties hebben hiervoor op 20 november 1989 een verdrag aangenomen. Hierin zijn de basisrechten van alle kinderen ter wereld vastgelegd.  Inmiddels is het verdrag door 191 van de 193 landen op de wereld ondertekend.)

 

 

 

 

 

 

 

Het betekent niet dat er altijd iets aan de hand is met deze kinderen waar geen contact mee is. Problemen met de Nederlandse taal van de ouders, het terugreizen naar het land van herkomst, het ontbreken van internet en Wifi etc kunnen ook leiden dat er nog geen contact is met de ouders en hun kinderen. Toch zijn docenten en medewerkers van Jeugdzorg angstig over vermeende kindermishandeling en kindermis-bruik in de eigen woning.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mensen met psychische problemen

Hele dagen binnen zitten, afgesloten van sociale contacten: het is niet niks. Al helemaal niet voor mensen met psychische problemen. “We maken ons de meeste zorgen om mensen die alleen wonen”, laat platform MIND weten. Veel mensen met psychische klachten zitten mo-menteel in een lastige situatie. “De situatie verschilt natuurlijk per persoon, maar veel mensen kampen nu met angsten”, weet Marielle van den Berg van MIND, een platform voor mensen met psychische problemen.

 

 

 

 

 

 

 

(Jacobus Ludovicus Conradus Schroeder van der Kolk (1797-1862) was hoogleraar anatomie en fysiologie aan de Universiteit Utrecht (destijds Hogeschool Utrecht) en stond als psychiater aan de wieg van de krankzinnigenwet van 1841.

J.L.C. Schroeder van der Kolk.

Johannes Wier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Johannes Wier (1515 – 1588) was een Nederlands arts die als een van de eersten protesteerde tegen de heksenvervolgingen. Hij geldt als een grondlegger van de psychiatrie en mensenrechtenverdediger avant la lettre. Hij publiceerde over zeldzame ziektes, bezeten vrouwenkloos-ters, seksueel misbruik, Faust en de rattenvanger van Hamelen. Zijn lijfspreuk was ‘overwin jezelf’.)

 

 

 

 

 

 

Sommigen zijn bijvoorbeeld bang dat ze niet meer de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben. “Instellingen zijn nog druk met het uitzoeken welke zorg ze aan wie kunnen bieden. Voor sommige mensen is het contact met de hulpverleners (deels) weggevallen. Of ze kunnen niet meer terecht bij de inloopcentra waar ze altijd kwamen”, vertelt Van den Berg. Dat levert lastige situaties op. “De zorg die nu gegeven wordt is minder persoonlijk; veel instellingen doen aan videobellen. Ook de frequentie is omlaaggegaan. Sommige mensen moeten op zoek naar een andere daginvulling en extra steun in hun omgeving.”

MIND maakt zich de meeste zorgen om de mensen die alleen wonen en weinig steun hebben van naasten. “Zij raken in een sociaal isole-ment. Het is belangrijk dat deze mensen zichtbaar blijven en hulp krijgen”, legt Van den Berg uit. Ook komt er volgens haar een nieuwe groep mensen met psychische klachten bij. “Er zijn mensen die de afgelopen periode nog goed in hun vel zaten, maar die door de coronacrisis ook klachten krijgen. Ook zij hebben hulp nodig. Maar ondertussen zijn huisartsen en psychologen minder bereikbaar. Dat is een zorg.”

 

 

 

 

 

 

Tegelijkertijd is het mogelijk dat anderen juist in mindere mate een isolement ervaren doordat haast iedereen een lege agenda heeft en thuis zit. Zo is er minder reden om last te hebben van de fear of missing out. “Tja, het verhaal heeft twee kanten”, aldus Van den Berg. “Er zijn natuurlijk ook veel mooie initiatieven opgedoken die ervoor zorgen dat mensen zich juist beter voelen.”

MIND heeft zelf elke werkdag tussen 11.00 en 16.00 uur een livestream waar gesprekken worden gevoerd voeren met ervaringsdeskundigen en experts. Daar kunnen mensen inbellen met vragen. Op hun website hebben ze een ‘coronapagina’ ingericht met tips voor mensen die in deze tijd kampen met psychische klachten. “Belangrijk is dat je praat met iemand in je omgeving. Wees open over je angsten en emoties. En vraag om hulp als je merkt dat je in de problemen zit. Daar zijn diverse lijnen voor beschikbaar.”

 

 

 

 

 

MIND Platform:

https://mindplatform.nl/

https://wijzijnmind.nl/corona

World Mental Health Day

World Mental Health Day. Een dag waarop wereldwijd aandacht wordt besteed aan psychische gezondheid. Ieder jaar staat een ander thema centraal. Er rust nog steeds een taboe op psychische problemen. Goede voorlichting over psychische problemen en erover kunnen praten is van groot belang.

India (2017): World Mental Health Day (10 oktober 2017).

De Landelijke Dag Psychische Gezondheid wordt sinds 1997 gehouden op 10 oktober. Met deze dag wil men: 1) psychische problematiek meer bekendheid geven onder het grote publiek; 2) de kennis over psychische problemen vergroten en vooroordelen bestrijden; 3) mensen stimuleren informatie te zoeken en ze de weg wijzen naar hulp.

Meer info

Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/

RIVM: https://www.rivm.nl/

Worldometers Corona: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Corona woordenboek: https://www.taalbank.nl/2020/03/14/coronawoordenboek/

FAQ NRC Corona:

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/02/wat-we-tot-nu-toe-weten-over-het-coronavirus-a3989006

Meer Corona blogs vindt u op: https://www.postzegelblog.nl/tag/coronavirus/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Canada Frankrijk India Nederlandse Antillen Nederland Nigeria Thailand Thailand Kinderpostzegels Onderwijs



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (11 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)