Charlie Chaplin - Postzegelblog

Charlie Chaplin

0

Wie kent hem niet, de Britse artiest, komiek, regisseur en componist Charles Spencer Chaplin, ofwel Charlie Chaplin, een van de beroemdste filmsterren uit de tijd van de ‘stomme film’. Op 1 juni 1999 gaf Royal Mail een serie van vier postzegels uit waarvan één met een afbeelding van de Charlie Chaplin. Hij paste in de reeks Charlie Chaplinuitgiften die in dat jaar werden uitgegeven ter gelegenheid van de eeuwwisseling. De serie werd gedrukt door Joh. Enschedé Security Printing in Haarlem. De tekening van Charlie Chaplin werd door Royal Mail verstrekt aan de drukker en was afkomstig van Bubbles, Inc SA.

Charlie Chaplin werd geboren op 16 april 1889 in Walworth, Londen. De geboorteplaats is niet zeker, omdat geen geboorteakte is opge-maakt. Hij was een zoon van Charles Caplin en Hannah Harriette Hill, die deel uitmaakten van een rondtrekkend toneelgezelschap. Na de scheiding van zijn ouders bleef Charlie bij zijn moeder. Maar zij kon Charlie en zijn halfbroer Sidney niet verzorgen. Ze kwamen terecht in een school voor wezen en verlaten kinderen in Hanwell. De afbeelding op de Duitse postzegel, uitgegeven op 11 oktober 2001, is afkomstig uit de film ‘City Lights’.

Charlie was al op jonge leeftijd begonnen met optredens als toneelacteur en cabaretier. Op 19-jarige leeftijd trad hij in dienst van Fred Karno, een Engelse theaterimpresario van de Britse Muziekhal. Hij trad veel op als komiek in slapstick situaties, gekenmerkt door het gooien van taarten in het gezicht. In 1910 trok hij naar Amerika om daar zijn geluk te zoeken. Hij vond werk in de Keystone Studios waar hij de ‘tramp’, de zwerver uitbeeldde waarmee hij wereldberoemd werd. Opnamen werden gemaakt als ‘stomme’ film. De eerste film waarin hij als acteur optrad kwam uit op 2 februari 1914 onder de titel ‘Making a Living’. De lengte van de film, waarin hij als oplichter speelde, was slechts 13 minuten. De postzegel van India werd uitgegeven op 16 april 1978. De Indiase politicus Mahatma Ghandi ontmoette Charlie Chaplin in 1931 in Londen.

Hij regisseerde zijn eigen films en in 1918 was hij een van de bekendste figuren in de wereld geworden. Hij regisseerde onder andere de korte film ‘Shoulder Arms’ voor ‘First National Pictures’, zoals afgebeeld op het blokje van de Malediven. Dit was zijn eerste film waarvoor hij zelf het script schreef, deze zelf produceerde en zelf regisseerde. De film kwam uit op 20 oktober 1919 en duurde 46 minuten.

In 1919 richtte hij zijn eigen film distributiebedrijf op waardoor hij volledige controle over zijn eigen films kreeg. Zijn eerste langspeelfilm kwam uit in 1921 met de titel ‘The Kid’ die hij ook zelf regisseerde en waarin hij de hoofdrol vertolkte als landloper.

Het kind was in wanhoop achtergelaten door zijn moeder in een dure auto die gestolen werd. De dieven laten het kind achter in een steeg waar het wordt gevonden door de vagebond Charlie. Na vele omzwervingen worden moeder en kind herenigd en Charlie beloond. De film duurde 68 minuten. De afbeelding op de postzegel van Bosnië-Herzegovina is ontleend aan de film ‘The Kid’.

Achter elkaar verschenen meer films, zoals ‘A Woman of Paris’ in 1923, ‘The Gold Rush’ in 1925 en ‘The Circus’ in 1928. Hij weigerde over te gaan naar de geluidsfilm en in 1931 regisseerde hij de stomme film ‘City Lights’, gevolg door ‘Modern Times’ in 1936.

Op de postzegel van Monaco uitgegeven op 14 maart 1989 is op de achtergrond een van de beroemde scènes uit de film ‘Modern Times’ afgebeeld. De film was een satire op bepaalde fasen in de industriële ontwikkeling in die tijd. In deze film werd niet gesproken maar waren er wel geluidsfragmenten en muziek opgenomen. Arbeiders in een fabriek worden door een monotone stem opgezweept om harder te werken aan de lopende band. De machines gaan steeds sneller draaien waardoor het werkelijk uit de hand loopt. De film ging op 6 februari 1936 in première.

 

De typerende rol van zwerver, waarbij zijn strak zittende jasje, een rotan wandelstokje, zijn snorretje en hoedje hem de zo zeer bekende persoonlijkheid gaf, verliet hij in 1936. Een aantal landen gaf postzegels uit met afbeeldingen die door velen meteen werden herkend als zijnde ‘Charlie Chaplin’.

De eerste echte geluidsfilm die hij regisseerde en waarin hij de hoofdrol speelde was ‘The Great Dictator’. In de film, die voor het eerst werd vertoond op 15 oktober 1940, vertolkte hij de rol van dictator Adenoid Hynkel alsmede van een naamloze joodse barbier.

Toeval was dat Chaplin en Hitler vier dagen na elkaar werden geboren. Hitler op 20 april 1889. Beiden werden van armoedige figuren tot wereld bekendheden en ze droegen beiden dezelfde tandenborstelsnor. Op 20 februari 2014 gaf de postdienst van de Malediven een blokje uit met postzegels gewijd aan Charlie Chaplin. Zelfs een met een afbeelding van Adenoid Hynkel getekend naar een foto van Charlie Chaplin in de film ‘The Great Dictator’. De twee kruisen, in plaats van het hakenkruis, zijn een verwijzing naar ‘double-cross’ ofwel ‘bedrog’.

De film leidde tot een emotionele veroordeling van Adolf Hitler, Mussolini, fascisme, antisemitisme en de nazi’s door het Amerikaanse volk. De film met een lengte van 124 minuten werd een enorm kassucces. In zijn autobiografie van 1964 verklaarde Chaplin dat hij de film niet had kunnen maken als hij op de hoogte was geweest van de ware omvang van de verschrikkingen van de nazi concentratiekampen.

Charlie kreeg te maken met vooroordelen en laster. Zijn populariteit daalde snel en hij werd beschuldigd vanwege communistische sympathieën. Hij raakte in een schandaal verwikkeld in verband met een vaderschapszaak en zijn huwelijken met veel jongere vrouwen. De FBI begon een onderzoek naar zijn sympathieën en hij werd gedwongen de Verenigde Staten te verlaten. Hij besloot zich in Zwitserland te vestigen. In januari 1953 verhuisde hij met zijn vierde echtgenote, Oona O’Neill, naar hun nieuwe woning, Manoir de Ban in Corsier-sur-Vevey, een landgoed van 14 hectare en uitzicht over het Meer van Genève. Zijn huis in Holywood, ‘Breakaway House’ genoemd door de toenmalige buren, afgebeeld op bovenstaande prentkaart heeft hij verkocht.

De postdienst van het Vaticaan kon niet achterblijven en gaf op 20 mei 2014 een blokje met zes postzegels uit met een afbeelding van Charlie Chaplin waarbij gebruik werd gemaakt van een oude foto afkomstig uit de film ‘City Lights’. In de film wordt de zwerver, Charlie Chaplin, verliefd op een blind bloemenmeisje gespeeld door Virginia Cherrill.

Royal Mail gaf op 8 oktober 1985  een postzegel uit waarop Charlie Chaplin is afgebeeld naar een foto in juli 1964 genomen door Lord Snowdon in zijn huis in Corsier-sur-Vevey. Charlie Chaplin behield zijn leven lang de Britse nationaliteit. Op 4 maart 1975 werd hij geridderd door koningin Elizabeth II als ‘Knight Commander of the Most Excellent Order of the British Empire’ en mocht zich daarna Sir noemen.

In de vroege ochtend van 25 december 1977 overleed Chaplin thuis aan de gevolgen van een beroerte tijdens zijn slaap. Hij werd begraven op het kerkhof van Corsier-sur-Vevey. Op 1 maart 1978 werd hij echter door twee werkeloze immigranten, Roman Wardas uit Polen en Gantcho Ganev uit Bulgarije opgegraven en de doodkist met zijn lichaam werd door hen gegijzeld voor een losgeld. De twee werden echter opgespoord en hij werd opnieuw begraven op het kerkhof van Corsier-sur-Vevey, nu in een graf omringd door gewapend beton. Hoewel iedereen hem kent als Charlie bleef hij zichzelf Charles noemen, zoals ook op de grafsteen is vermeld.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch India Monaco Verenigde staten Zwitserland FilmsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)