De nipplegate van Den Helder - Postzegelblog

De nipplegate van Den Helder

0

In Frankrijk heeft men een nieuw postzegelboekje uitgegeven met zelfklevende zegels. Op de zegels staan beroemde blote dames afgebeeld. ‘Naakten’ door kunstenaars geportretteerd of gebeeldhouwd. Dit postzegelboekje met de titel “Het naakt in de kunst, vrouwen en mensen, beelden -” is samengesteld uit 12 zelfklevende postzegels tegen het groene brieven tarief.

Wat is ‘het groene brieven tarief”? Dat zijn postzegels om brieven het meest ecologisch verantwoord te versturen, dus niet per vliegtuig. Voor Corsica en overzeese gebieden geldt een uitzondering. Levering binnen 48 uur in heel Frankrijk inclusief Corsica, Monaco en Andorra. De illustraties zijn afbeeldingen van sculpturen uit verschillende culturen, uit verschillende tijdperken – van het paleolithicum tot de 20e eeuw.

Wanneer de naam van de maker bekend is, wordt deze in de titel aangegeven. Godinnen of echte vrouwen zijn modellen van kunstenaars. Deze sculpturen van blote lichamen geven door hun houding, de uitdrukking van de gezichten, de houding van het hoofd, de kapsels, de rondingen van het moederschap, de singulariteit en de vrouwelijkheid, kracht, waardigheid en eenvoud weer. Elk van deze sculpturen staat in een Frans museum, waar men de originele werken kan zien. Bloot is helemaal in op dit moment. Hebben de Franse afbeeldingen betekenis: namelijk laten zien wat in de Franse musea allemaal te zien is, soms wordt het er ook te pas en te onpas bij betrokken.

 

 

Cees van der Wel, eigenaar van de Helderse postzegel en muntenhandel, staat vooral bekend om het gebruik van allerlei media om de filatelie te bevorderen. Hij heeft onder andere een cursus op internet gezet en maakt regelmatig interessante filmpjes die je in de media zoals Facebook en LinkedIn tegenkomt. Nu wilde hij de aandacht op Den Helder vestigen middels een postzegel. Het idee voor de postzegel werd ingediend door de postzegelhandelaar Cees van der Wel en kunstenaar Ap Kooistra uit Den Helder. Op het oorspronkelijke plaatje is een blonde vrouw te zien met een doorschijnende blouse aan. Op haar lichaam staat de tekst ‘I Love Den Helder’. Ook haar tepels zijn door de blouse heen te zien. Het originele postzegelontwerp was echter niet geschikt, zei PostNL eind april. Volgens een woordvoerder moeten mensen die een postzegel ontwerpen zich houden aan artikel 4.5.

Daarin staat dat zelf ontworpen postzegels niet in bestelling worden genomen als de afbeelding onwettig, kwetsend, beledigend, aanstootgevend of immoreel is, ingaat tegen de goede zeden of nadelig kan zijn voor derden. Wat de precieze reden is geweest van PostNL om de eerste postzegel af te wijzen, zegt het postbedrijf niet. Een woordvoerder zei eerder tegen NH Nieuws dat het een ‘pikant plaatje’ is, in strijd met de goede zeden. Nu is de postzegel met de afbeelding van een getekende vrouw met een doorschijnende blouse na aanpassingen toch goedgekeurd door PostNL. Nadat de bedenker een zwart balkje met ‘censuur’ over de borsten had geplakt, kon de afbeelding wél door de beugel, zegt PostNL. De postzegelhandelaar uit Den Helder bedacht die zwarte balk met de tekst ‘censuur’. “Het nieuwe ontwerp voldoet gewoon aan de algemene voorwaarden”, zegt een woordvoerder van PostNL.

“Vooruit, doen we het op die manier. We noemen het gekscherend al ‘de nipplegate van Den Helder'”, zegt Cees van der Wel tegen de regionale omroep. De aandacht heeft hij in ieder geval getrokken. 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Frankrijk Monaco MuseaNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)