Communiceren met affiches Kinderzegels 1924, 1929 en 1936 (deel 2) - Postzegelblog

Communiceren met affiches Kinderzegels 1924, 1929 en 1936 (deel 2)

1

In de eerste helft van de vorige eeuw waren de omgangsvormen van mensen onderling aan strenge conventies gebonden. Iemand direct en confronterend benaderen (wat tegenwoordig wel voorkomt) was toen bepaald niet gebruikelijk. Men wilde beschaafd en goed gemanierd overkomen. Toen was het heel gebruikelijk dat met een voorbeeld, met een vergelijking iets bij iemand duidelijk werd gemaakt. De staande uitdrukking “Goed voorbeeld doet volgen” stond toen hoog in het vaandel geschreven bij de Nederlander.


Talrijk navolgenswaardige voorbeeldpersonen zijn:

  1. in mythologische verhalen,
  2. bijbelse verhalen en
  3. allegorische verhalen

 

te vinden, die gebruikt kunnen worden om mensen de goede weg te laten bewandelen. Deze voorbeeldige voorbeeldpersonen sporen op een hoogstaande en verheven wijze de kopers in overdrachtelijke zin (figuurlijk) via een affiche aan Kinder- en/of Zomerzegels te kopen. Met deze ‘zegels’ bedrijft men immers ‘weldadigheid’ voor het goede doel.

1. Affiche bij Toorop-postzegels met een mythologische voorbeeld

Twee kinderen met neergebogen en met arm afgeschermd hoofd worden door een in ruim geplooid gewaad gestoken vrouw (met gesluierd en terneer geslagen hoofd) gedeeltelijk omringd met een afwerend beschermende (links) en een zegende hand (rechts). Een zwaarmoedig en zwaartillend geheel!
De vrouw geeft met de handen steun en liefde aan beide kinderen (in lendendoeken gehuld). De kerstzegel-gedachte ‘geven en ontvangen’ wordt met warmte van de brandende kaarsen (links vier stuks en rechts twee) verbeeld.
De gestileerd afgebeelde hoofdpersoon lijkt door haar ‘quasi-antiek gewaad’ naar een mythologische persoon uit Griekse verhalen van mythen en sagen te verwijzen, die ook bescherming en liefde geeft.

De Tooropzegels

2. Kinderzegel 1936 met bazuin-engel met een bijbelse voorbeeld

Een engel bezit als hemelse medewerker in bijbelse verhalen een ‘doorgeefluik-functie’. Met andere woorden het wezen brengt goede, aardige en aantrekkelijk ‘gaven’ vanuit hemelse sferen in aardse sferen, waar wij als mensen blij en aangenaam door verrast worden. De bazuin-engel met bazuin, feitelijk een posthoorn die het postbedrijf voorstelt, brengt in overdrachtelijke zin ons de kinderzegel-bijslaggelden voor het goede doel.
Het hemelse wezen (bijbelse persoon) brengt met deze postbedrijf-vergelijking financiële mogelijkheden geestelijk en lichamelijk achtergestelde kinderen te helpen.

1. Affiche Kinderzegels 1929 met een allegorisch voorbeeld

Het betreffende affiche betreft dezelfde afbeelding als de op deze briefkaart

Op een werkelijkheidsgetrouwe manier confronteren twee gelaarsde kinderen als voorbeeldige voorbeeldpersonen ons op hun weinig benijdenswaardige positie en levensomstandigheid. Het in geruite jurk geklede en bang kijkend meisje omsluit met beide armen en handen een klein kind in een deken.
Duiding is hierbij niet noodzakelijk. Iedereen kan zich zonder uitleg meteen in de zorgelijke situatie van beide kinderen verplaatsen, waarin de oudste bescherming, hulp en liefde geeft. Ontwerper E. van Hoogstraten, affiche (97,8 x 62 cm) en geïllustreerde Voor het Kind briefkaart 1929.

Met deze vergelijkende beeldspraak wordt met het publiek in figuurlijke zin ‘gesproken’, wordt een beroep gedaan en wordt bij het hart gepakt. Met dit realistisch (voor)beeld als symbolische voorstelling, waarmee men zich kan identificeren, wordt de bevolking aangespoord Kinderzegels 1929 te kopen. Daarmee worden kinderen uit hun benarde positie verlost.

De Kinderzegels 1929

Beeld: B. Hylkema, PostNL, www.iconenvandepost.nl

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (1)

  • bate hylkema op 12 augustus 2018 om 10:29

    Het kind op de rug van een dolfijn wordt door de financiële bijstand (aankoop van kinderzegels) naar een liefde- en zorgvolle hulpverlening vervoerd.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)