Charles Dickens - Postzegelblog

Charles Dickens

2

Charles Dickens (1812 -1870) werd geboren in Landport bij Portsmouth. Hij werd een van de belangrijkste Engelse schrijvers tijdens het Victoriaanse tijdperk, de tijd van de industriële revolutie. Van zijn roman ‘A Tale of Two Cities’ (‘Tussen Londen en Parijs’), die handelt over de waanzin van de Franse revolutie, werden wereldwijd 200 miljoen boeken verkocht en het boek staat hiermee op nummer zeven van de best verkochte boeken ooit.

Behalve de sociale misstanden kenmerken zijn verhalen zich door de bijzondere personages en de humor. Het is ondoenlijk van een van zijn boeken een korte inhoud te geven. Er gebeurt simpelweg teveel in zijn verhalen en het aantal opgevoerde personages is enorm. Het was in zijn tijd gebruikelijk dat verhalen in maandelijkse afleveringen werden gepubliceerd of werden opgenomen in een tijdschrift. Pas later werden ze als roman uitgegeven.

Toen Charles tien jaar was, verhuisde de familie van Rochester (Kent) naar Londen. Daar maakte hij kennis met de overvolle straten van de grote stad, de in lompen geklede kinderen, straatventers en afvalhopen. In 1824 werden zijn vader en familie in de gevangenis opgesloten: het was hem niet gelukt zijn schulden af te lossen. De twaalfjarige Charles ging van school af en vond een baantje voor tien uur per dag in de Warren’s Shoe Blacking Factory. In deze schoensmeerfabriek, aan de oevers van de stinkende rivier, maakte hij kennis met de arbeidsomstandigheden, die een belangrijk thema zouden vormen in zijn werk, net zoals de gekwetste kinderziel. Op zijn vijftiende leerde hij zichzelf stenografie en werd verslaggever. Hij werd bekend met ‘The Pickwick Papers’ (1836). Daarna verscheen ‘Oliver Twist’ (1837). De wees Oliver wordt geplaatst in een werkhuis voor kinderen, waar de wrede Mr. Bumble (re-onder) de scepter zwaait. De musical ‘Oliver’( 1960 ) werd een enorm succes.

‘Nicholas Nickleby’ is een jonge man die zorgt voor zijn moeder en zus na het overlijden van zijn vader. Zijn oom Ralph is zijn tegenstander. Hij vindt dat Nicholas nergens voor deugt. Onder: postzegelboekje (uit serie van vier over Dickens) over Nicholas Nickleby. ‘Nicholas en Smike op weg van Yorkshire naar Londen.’

‘The Charles Dickens’ is een van de grootste pubs in de badplaats Broadstairs, inclusief het ‘Copperfield’s Restaurant’. In Broadstairs schreef Dickens zijn ‘David Copperfield’, de plaats werd zijn favoriete vakantiebestemming. Uiteraard is er ook een Dickens-museum.

In 1902 werd de internationale organisatie ‘The Dickens Fellowship’ opgericht in Londen met als doel het promoten van Dickens werk. Godfried Bomans was in 1956 een van de oprichters van de ‘Dickens Fellowship Haarlem Branch’. Hij speelde een belangrijke rol bij het tot stand komen van de Nederlandse vertaling van het complete werk van Dickens, dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw werd uitgegeven.

‘The Old Curiosity Shop’ (1841) werd een groot succes. Het beschrijft het turbulente leven van Nell Trent en haar opa, die beiden woonachtig zijn in The Old Curiosity Shop in Londen. Deze winkel bestaat nog steeds. Hij werd gebouwd in de 16e eeuw en kreeg zijn naam pas ná het verschijnen van het boek. Dickens zou hier zijn inspiratie hebben opgedaan. Ook dit verhaal werd aanvankelijk nog geschreven in afleveringen. In de Verenigde Staten, waar Dickens enorm veel fans had, werd de kade in New York bestormd door een mensenmassa toen het schip met de laatste aflevering arriveerde. In de hoop dat de bemanningsleden het al gelezen hadden, schreeuwde het publiek: ‘Leeft little Nell nog?’ Onder: In het verhaal gaf Dickens een bijnaam aan het dienstmeisje: ‘De Markiezin’.

 

In 1842 reisde Charles naar De Verenigde Staten om te pleiten voor afschaffing van de slavernij. Het werd een teleurstelling. Naast zijn schrijven deed Dickens aan liefdadigheid en voerde campagne voor de volksgezondheid, huisvesting en opvoeding. Hij had contacten met misdadigers, portiers, prostituees, nachtwerkers en daklozen. De wereldberoemd geworden ‘Christmas Carol’ verscheen in 1843. Op de zegel is de oude en verbitterde vrek Ebenezer Scrooge te zien. In het stempel: Mr. en Mrs. Fezziwig, twee personages uit het verhaal.

In Rochester, waar Dickens als kind vijf jaar woonde, wordt jaarlijks het Dickens Festival gehouden. Het is te vergelijken met ons eigen Dickens Festijn in Deventer, dat ieder jaar door ongeveer 120.000 mensen wordt bezocht. Er komen ook veel buitenlandse bezoekers, vooral uit Duitsland. Op 15 en 16 december a.s. vindt het spektakel weer plaats.

Dickens overleed in 1870 op 58-jarige leeftijd. Tegen zijn wil in, maar op voorspraak van Koningin Victoria werd hij begraven in de Poets’ Corner in Westminster Abbey in Londen.

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Verenigde staten Auteurs BoekenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Yvonne Kruse is 25 jaar geleden, toen ze haar man ging assisteren op de ZHPV beurzen in Leidschendam, Zoetermeer en Den Haag verslaafd geworden aan het verzamelen van postzegels.

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Franc Rossi op 9 april 2018 om 10:54

    Weer een mooi verhaal, rijkelijk geïllustreerd met prima materiaal.

  • Connie Remmerswaal op 18 april 2018 om 10:59

    Yvonne, jij verstaat de kunst leven en werken van Dickens te schetsen met behulp van prachtige zegels en heldere achtergrondinformatie.
    Je combineert jouw liefde voor filatelie en voor literatuur.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)