De Gentse Floraliën (deel 2) - Postzegelblog

De Gentse Floraliën (deel 2)

0

De organisatie achter Floraliën Gent, de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde (KMLP), bestaat al meer dan 200 jaar. Haar koninklijke titel dankt de maatschappij aan koning Willem I, koning der Nederlanden, die in 1815 de titel van beschermheer aanvaardde.

De allereerste bloemen- en plantententoonstelling vond plaats in 1809, in de Gentse herberg ‘Au Jardin de Frascati’, hierboven afgebeeld, en maakte sindsdien een spectaculaire groei en evolutie door. De herberg bevond zich op het kruispunt van de Coupure Rechts en de huidige Akkerstraat. De foto bevindt zich in het archief van de KMLP. De tentoonstelling stond in het teken van Napoleon. Er werd een 50-tal planten tentoongesteld op tafels.

Een serie met wederom drie bloemenpostzegels verscheen op 13 februari 1965 ter gelegenheid van de Gentse Florialiën. De tekeningen van de bloemen werden vervaardigd door Marc Ferdinand Severin die ook de drie zegels in 1955 had ontworpen. Deze keer echter met meer exotische bloemen. En er werd een blokje aan de uitgifte toegevoegd op 26 april 1965. De postzegels uit vellen van 30 zegels zijn te herkennen door andere kleurstellingen dan de zegels uit het blokje. Ook is de naam van de afgebeelde plant in een kleiner lettertype dan de namen op de zegels uit het blokje. Afkomstig uit de tropische wouden in Zuid-Amerika kent deze plant nu meer dan honderd variëteiten. In Gent en omgeving worden de variëteiten Vriesia splendens, poelmani intermedia en psitacina het meest gekweekt.

De echinocactus dankt zijn naam uit het Grieks: echinos betekent egel of stekelvarken. De cactus wordt ook wel ‘schoonmoedersstoel’ genoemd. De cactus komt oorspronkelijk uit de bergen van Midden-Mexico. In Gent bestaat een vereniging die zich met cactussen en vetplanten bezig houdt: de Cactusclub Lophophora vzw opgericht op 1 december 1982.

De stapelia dankt zijn naam aan een Nederlandse geneesheer en botanicus, Johannes Bodaeus van Stapel, geboren in Amsterdam in 1602 en overleden in Johannesburg in 1636. Hij ontdekte de plant in Afrika. De stapelia behoort niet tot de cactussen ook al lijken ze daar wel op, maar behoort tot de vetplanten. Door de geur van de bloem, rottend vlees, worden aasvliegen aangetrokken die zorgen voor de bestuiving. Men kent ongeveer 40 soorten van deze plant.

Dan het blokje. Het eerste wat opvalt is, dat dit blokje werd verkocht voor de prijs van 20F terwijl de drie postzegels samen slechts 6F waren. Waarvoor was de overige 14F bestemd? Het antwoord is gegeven onderaan rechts op het blokje, het embleem van de Verenigde Naties met daaronder de letters U.N.R.W.A. Dat betekent: Unites Nations Relief and Works Agency. Men zet zich in voor de Palestijnse vluchtelingen.

Vele blokjes werden gekocht door postzegelverzamelaars die ze opnamen in hun verzameling. In totaal werden 625.884 blokjes verkocht. Vijf jaar later zou zich hetzelfde voordoen, een serie van drie postzegels en een blokje. Dat lezen we in deel 3.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Nederland Verenigde Naties LandbouwNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)