Tajikistan, kent u dit land? - Postzegelblog

Tajikistan, kent u dit land?

6

Als grote liefhebber van huiskatten, we hebben er zelf ook een, verzamel ik postzegels met afbeeldingen van katten. Niet om daar een ‘collectie’ van te maken om naar postzegeltentoonstellingen te gaan, maar alleen uit liefhebberij. En dan zie je pas hoeveel kattenrassen er bestaan.

Afgebeeld is de moeraskat of rietkat. Het is een vrij veel voorkomend kattenras, dat voornamelijk in waterrijke gebieden te vinden in Centraal Azië. De vier zegels werden uitgegeven in 2002 in een blokje waarbij elke zegel twee maal voorkwam. Omdat de naam van het land mij niet zo bekend in de oren klonk ben ik dit gaan uitzoeken via internet.

Tajikistan, ook wel Republiek Tadzjikistan genoemd, ligt in Centraal Azië en wordt begrenst door China, Afghanistan, Kirgizië en Oesbekistan. Tot 1991 behoorde dit gebied tot de Sovjet-Unie. Het land bestaat vooral uit bergen en ligt voor meer dan de helft op een hoogte van meer dan 3.000 meter. De hoogste berg is de Qullai Ismoili Somoni, met een hoogte van bijna 7.500 meter eens de hoogste berg van de voormalige Sovjet-Unie.

De hoofdstad heeft de naam Doesjanbe en ligt in het westen van het land aan de voet van het Hisorgebergte. Het inwonertal bedraagt iets meer dan acht miljoen mensen. Hun taal is verwant aan het Perzisch, maar ook Russisch wordt nog gebruikt, vooral in officiële mededelingen en dergelijke.

Vanaf 1991 werden door het land ‘eigen’ postzegels uitgegeven. Vanaf het begin waren dit zegels met meestal afbeeldingen die betrekking hadden op het land zelf. In 1996 kwam de eerste serie uit met afbeeldingen van katten. Maar vanaf ongeveer 2004 wijzigde het uitgiftebeleid steeds sterker. Het werden steeds meer ‘plaatjeszegels’ die geen relatie meer hadden tot het land.

Ook het aantal uitgegeven postzegels werd steeds groter. Een duidelijke verschuiving van een ‘normaal’ uitgiftebeleid naar een beleid gericht op de verzamelaar en niet op de verzender van post.

Vanzelfsprekend bijna kon een serie postzegels met afbeeldingen van stoomlocomotieven niet ontbreken.

En honden op postzegels van Tajikistan kan ook nog wel, ook als zijn het geen ‘inheemse’ honden.

Maar een blokje met vier postzegels gewijd aan Elvis Presley gaat me toch wel iets te ver!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch China Volksrepubliek China vóór 1949 Sovjet Unie Tajikistan Elvis Presley Honden Katten Religie Spoorwegen VlindersNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (6) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)