De Gentse Floraliën (deel 3) - Postzegelblog

De Gentse Floraliën (deel 3)

1

De derde serie met drie bloemenpostzegels verscheen op 31 januari 1970 ter gelegenheid van de Gentse Florialiën. De tekeningen van de bloemen werden wederom vervaardigd door Marc Ferdinand Severin die ook de drie zegels in 1955 en 1965 had ontworpen. Deze keer met een waterplant erbij. En er werd ook weer een blokje aan de uitgifte toegevoegd op 25 april 1970.

De postzegels uit de vellen van 30 stuks verschillen maar weinig van die uit het blokje. Bij de zegel van 1.50F is de achtergrond van de zegel uit het velletje lichter van kleur en de bloemen voller. De plant, een Camelia Japonica of Japanse roos, werd ontdekt door de Oostenrijker George Joseph Kamel die in Latijn Camellius heette. Hij vond de plant op het eiland Luzon in de Filippijnen. Kamel nam de plant in 1731 mee naar Europa. De plant werd gekocht door Lord Petre van Thorndon Hall ten zuidoosten van Brentwood in Essex. Van hieruit werd de plant door heel Engeland verspreid. In 1780 zou de plant voor het eerst in Frankrijk zijn geïmporteerd. De plant werd ingevoerd door Van Cassel te Gent. De bloemknoppen openen zich in het voorjaar met rode of witte bloemen.

 

Bij de postzegel van 2.50F zijn de onderlinge kleurverschillen minder groot dan bij de voorgaande zegel. De Universiteit van Gent heeft een Botanische tuin met een vijver waarin waterlelies voorkomen. De plantentuin bevindt zich naast het Ledeganck complex aan de rand van het Citadelpark. De vijver werd in 1885 aangelegd en van begin af aan waren waterlelies aanwezig.

Op de postzegel van 3.50F is de al twee maal eerder op postzegels afgebeelde azalea te zien. De azalea heeft faam gebracht aan Gent. De plant werd in 1774 voor het eerst in België geïmporteerd door de Gentse hovenier Judocus Huytens. Hij kocht de planten in Londen samen met Rododendrons. Louis van Houtte uit Gentbrugge gaf in 1839 een plantencatalogus uit waarin de plant werd beschreven. Niet minder dan 97 variëteiten waren vermeld.

Het blokje bevatte de drie postzegels met een totale frankeerwaarde van  7.50F. Het werd echter verkocht voor 25F. De toeslag bedroeg dus 17.50F, toch een groot bedrag voor die tijd. Het verkochte aantal blokjes was 817.571 stuks. De toeslag was bestemd, zo is op te maken uit het logo links onder, voor de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR. In deel 4 worden de uitgiften besproken van 1975 en 1980.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Frankrijk Groot Brittannië OostenrijkNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 3,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)