De Britse Militaire Administratie van Maleisië - Postzegelblog

De Britse Militaire Administratie van Maleisië

0

2 cents BMA In de periode vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost Azië, om precies te zijn, vanaf september 1945 tot en met april 1946, werd Maleisië bestuurd door het Britse Militaire Gezag. In 1946 werd de Federatie Maleisië opgericht bestaande uit de verschillende deelstaten. Het duurde tot 1 december 1948 voordat ´eigen´ postzegels voor de federatie verschenen.

2 cents BMA zonder watermerk

Tijdens het Militaire Gezag werden postzegels van Straits Settlements met de afbeelding van koning George VI. De serie bestond uit waarden van 1 cent tot en met 5 dollar. Niet alle waarden werden voorzien van de opdruk.

5 cents Straits

De zegels werden overdrukt in zwart dan wel rood. Het is vrij eenvoudig om de serie compleet te krijgen, ook al zijn de hoge waarden vrij kostbaar. Vooral de 5 dollar, die in twee varianten voorkomt, oorspronkelijk in rood en groen, en ook in oranje en lila, zijn wat moeilijker te verkrijgen. Zijn dat de enige varianten? Nee, ook bijvoorbeeld de twee cent, drie cent, 10 cent en 15 cent zijn te onderscheiden in het gebruik van verschillende drukplaten en kleurnuances. In een goede catalogus zijn die varianten te vinden.

6 cents BMA

Maar men kan ook op andere dingen letten, zoals bij de postzegel van zes cent. Kijk maar naar het voorhoofd, neus en bovenlip van de koning. De lijntjes in de tweede zegel lopen niet door. Deze variant kreeg dan ook de naam ´wit gezicht´.

6 cents BMA wit gezicht

Verder zijn nog verschillende soorten papier gebruikt, met watermerk, dun papier, kalkachtig papier, enzovoorts. Deze zegels lenen zich dus uitstekend voor een uitgebreide studie.

8 cents Straits

Ook belastingzegels komen voor met de opdruk B M A MALAYA. Zoals het voorbeeld van een belastingzegel met een waarde van 100 dollar! Veel moeilijker te verkrijgen maar wel behorende tot dit verzamelgebied. En de tekst in de stempelafdruk? Stamp of Finance Kuala Lumpur.

BMA Malaya brief

Zelf verzamel ik deze zegels gebruikt op particuliere en zakelijke post. Zoals bijgaande zakelijke envelop die aangetekend per luchtpost is verzonden vanuit de hoofdstad Kuala Lumpur naar Oxford in Groot-Brittannië, verzonden op 30 juli 1947. En wat voor mij dan het belangrijkste is: is het tarief en recht op de juiste wijze voldaan? In dit geval is dit helemaal correct. Een tarief en recht voor een gewone brief per luchtpost was 50 cent (voldaan met de groene zegel) en het luchtrecht was 15 cent (voldaan met de blauwe zegel). Een ideaal poststuk voor mijn verzameling!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch MilitairismeNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)