Kinderpostzegels 2001: beeldverhaal briefposten - Postzegelblog

Kinderpostzegels 2001: beeldverhaal briefposten

0

Het vel ‘Kind + computer – kinderzegel 2001’ (nvph 2013) toont een aaneensluitend beeldverhaal beginnend bij kindzegel 1 t/m 3 en vervolgend via kinderzegel 6 naar 5 en eindigend bij zegel 4. Een zwarte katachtig dier loopt met een brief een route, die overeenkomt met de draaiing van de wijzers van een klok. Via een bochtige, moeilijk begaanbare en gevaarlijke weg moeten hindernissen genomen en overwonnen worden. Iedere postzegel van het vel Kinderpostzegels 2001 laat een afgeronde en ongekunstelde deelactiviteit zien.

Kinderpostzegels 2001

NVPH 2013 - Blok Kinderzegels 2001

De grafische ontwerpers van het vel Kinderpostzegels 2001, Harmen Liemburg en Richard Niessen hebben het thema ‘Kind + computer’ gerealiseerd in een mobieltje (in 2001 nog zakcomputer genoemd) met een wit beeldscherm met rondom een paars omhulsel.

Kinderzegel 1

NVPH 2013a - Kinderzegels 2001

Een zwart katachtig dier trekt een brief uit een printer, die in een rechthoekig vertrek staat. Vervolgens gaat het dier door een deuropening naar de geel gekleurde verkeersweg.

Kinderzegel 2

NVPH 2013b - Kinderzegels 2001

De gevaarlijke verkeersweg, waar van links en rechts personenauto’s en vrachtwagens rijden, moet overgestoken worden. De briefvervoerder weet veilig op de weg te lopen. Maar bij een onvoorzichtige oversteek ontstaat toch een aanrijding. Het slachtoffer ligt hierbij op straat (midden onder). Het rechthoekige paarse vlak (midden boven) stelt een abstracte weergave van een gebouw voor.

Kinderzegel 3

NVPH 2013c - Kinderzegels 2001

Vanaf de verkeersweg steekt de briefvervoerende kat via verhoogde blokken een ruimte over om (rechtsboven) langs lianen naar beneden te kunnen glijden. Het springen over de onregelmatig verspreid liggende blokken is een inspannende bezigheid, gezien de zweetdruppels. “Deze druppels kunnen overigens ook als regendruppen in een tropisch oerwoud gezien worden”, aldus typografisch ontwerper Liemburg. “Voor de briefdrager is het een kunst de brief daarbij droog te houden.”

Kinderzegel 4 (rechts onder)

NVPH 2013f - Kinderzegels 2001

Door met een naar links geschoven liaan te slingeren, is het mogelijk geworden op een boomstam (blauw gekleurd, rechtsonder in het zegelbeeld) in de rivier terecht te komen. Ook deze activiteit wordt door zweetdruppels en/of regen begeleid. De gele kleur (links onder) veronderstelt een heuvel. De rivier ‘neemt’ deze gele verhoging met een halfcirkelvormige bocht.

Kinderzegel 5

NVPH 2013e - Kinderzegels 2001

De bochtige, snelstromende en draaikolkenrijke rivier vervoert de boomstam met daarop de briefvervoerende kat met gemak naar het laatste etappe-onderdeel. In het midden van de rivier meldt het dier triomfantelijk met het mobieltje dat de vaartocht lukt. Met cirkelvormige radiogolfaanduidingen en de radiogolven van de zendtoren op de velrand wordt de communicatie ‘[ver]zenden & ontvangen’ aangegeven.

Kinderzegel 6

NVPH 2013d - Kinderzegels 2001

Langs de trap vanaf de rivieroever bereikt het dier tenslotte de brievenbus, die op een verhoging staat. De brievenbus heeft een uiterlijk (hij kijkt opgewekt) en de omvang van een indrukwekkend groot boeddhabeeld gekregen. De duimen van beide handen wijzen ‘goedkeurend’ omhoog. Het spel is na de nodige inspanningen en hindernissen toch volbracht. De brief kan nu pas gepost worden.

Het katachtige dier in verschillende lichaamshoudingen en -standen.

De bouwstenen van de kinderzegels: [1 ]gele snelweg, [2] cirkelvormige radiogolfaanduiding, [3] boomtak waaraan een liaan is bevestigd, [4] blokken, [5] personenauto, [6] gele lianen, [7] printer, [8] trap vanaf rivier, [9] abstracte gebouwafbeelding, [10] vrachtauto, [11] katachtig dier als hoofdpersoon, [12] rode bochtige rivier, [13] zweetdruppels of tropisch regenwater, [14] ???, [15] blauwe radiozender, [16] boeddha-brievenbus, [17] blauwe boomstam, [18] computer, [19] gele heuvel.

Een aantal van de verschillende bouwstenen nemen plaats op een van de zes kinderpostzegels.

Vormgeving Kinderpostzegels 2001

  • Het in computer-beeld-taal uitgevoerde, figuratief schematisch vereenvoudigde en tweedimensionale computerdier komt pas echt tot leven als het met een vergrootglas wordt bekeken. Let daarbij vooral op de stand van de mond, de houding/richting van de armen, handen en benen van de briefdrager. De emotionele betrokkenheid van de kat (met zichtbare navel) is per postzegel bij iedere deelactiviteit groot.
  • Het brief vervoerende katachtige dier is in het zwart, donker- en lichtgrijs uitgevoerd. Deze kleurvarianten verbeelden de tijdsduur per deelactiviteit: nu, eerder en nog wat eerder, of nu, later en nog wat later. Het futuristische tijdsverschil is aldus op abstracte wijze veraanschouwelijkt.

De typografische guirlande vergezelt het beeldverhaal op een bijna onnavolgbare manier op dit overladen kinderzegelvel. Opmerkelijk hierbij is de muntaanduiding met gulden- en eurotekens voor de frankeerwaarden. Deze aanduiding ontbreken bij de bijslagwaarden.

  • Typologie met een ingenieus speels karakter. Met speelse computerletters en -cijfers (grote en kleine rondlijnige onderkastletters en -cijfers) ondersteunt het valkuilen rijke, bochtige en avontuurlijke traject op buitengewoon originele en ingewikkelde wijze de route (met rechte, kromme en onderbroken lijngedeelten) van de brief vervoerende kat met een tekststrook.

  • Het ontwerpersduo Liemburg en Niessen hebben met tomeloze ijver, enthousiasme en vooral spitsvondige creativiteit dit postzegelvel ontworpen en daarbij (toen ze voor het eerst weet kregen van het bestaan en functie van maximumkaarten) ook nog zes postzegelafbeelding-ondersteunende maximumkaarten ontworpen.

  • Beide ontwerpers hebben écht het onderste uit de kan bij deze emissie weten te halen getuige het 45 bladzijden tellende filmboekje (115 x 65 mm, dikte 7mm; oplage 400 exemplaren), dat als begerenswaardig relatiegeschenk (nu nog steeds) tijdens de kinderzegelpresentatie aan genodigden werd uitgereikt. De 45 achtereenvolgende deeltijdmomenten tonen op een bijzonder levendige manier de tocht van de briefvervoerder vanaf de printer (zegel 1) via een omweg met hindernissen (zegels 2, 3, 6 en 5) naar de brievenbus (zegel 4). Het avontuurlijke briefvervoer door het katachtige dier met de brief in de poot ontstaat pas als de bladzijden van het boekje voor de ogen wapperen, zoals dat het geval is met een tekenfilm.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nederland KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)