Christiaan Huygens wordt gekozen als grootste Nederlandse wetenschapper - Postzegelblog

Christiaan Huygens wordt gekozen als grootste Nederlandse wetenschapper

2

huygens_postzegelUit een peiling van het tijdschrift Quest onder vooraanstaande Nederlandse toponderzoekers is naar voren gekomen dat Christiaan Huygens (14 april 1629-8 juli 1695) gezien kan worden als de grootste Nederlandse wetenschapper ooit.

Hij werd als eerste gekozen uit een lijst van vijftien genomineerde wetenschappers. Antoni van Leeuwenhoek werd als tweede gekozen en Henk Lorentz als derde.

huygens_postzegel leeuwenhoek

postzegel_lorentz

Christiaan Huygens werd gekozen omdat hij verschillende wetenschappelijke doorbraken op zijn naam heeft staan.

Hij wordt gezien als de eerste theoretische fysicus en verrichte verder baanbrekend werk op het gebied van astronomie, wiskunde, natuurkunde en tijdmeting. Daarnaast zou hij, omdat hij de mogelijkheid van buitenaards leven niet uitsloot, gezien kunnen worden als een voorloper van de huidige Science Fiction schrijvers.

Hij beschreef als eerste de ringen rond Saturnus en ontdekte de maan Titan door middel van een door hem ontwikkelde telescoop. Hij was de uitvinder van het slingeruurwerk.

slingerklok

Andere vindingen zijn een buskruitmotor en het principe van een stoommachine. Hij verklaarde als eerste licht als een golfverschijnsel en hij stond aan de wieg van verschillende wiskundige methoden.

Hij werd geboren in een voorname en welvarende familie aan de Lange Houtstraat te ‘s-Gravenhage. Al tijdens zijn opvoeding gaf hij blijk van uitzonderlijke talenten op vele gebieden. Niet alleen wetenschappelijk, maar ook artistiek (hij speelde Luit, Clavesimbel en Viola da Gamba) en praktisch (Op zijn negende bouwde hij een eigen draaibank).Hij studeerde rechten en wiskunde aan de universiteit van leiden.

descartes

Via zijn vader kwam hij in contact met vooraanstaande geleerden zoals René Descartes.In 1663 bezocht hij Parijs en Londen en werd benoemd als lid van de Royal Society en in 1666 verhuisde hij naar Parijs waar hij was benoemd tot onderzoeksdirecteur bij de Franse Academie van Wetenschappen.

In Nederland bezat hij de buitenplaats Hofwijck in het huidige Voorburg, waar hij ging wonen toen hij Parijs moest verlaten als gevolg van het uitbreken van de Frans-Nederlandse oorlog.

25gulden

Voor de wat oudere Nederlanders is Christiaan Huygens een bekende verschijning door zijn portret op een 25 gulden biljet.

Link naar een eerder verschenen artikel op Postzegelblog over Christaan Huygens.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,80 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)