Eerste postzegel met hologram van Canada - Postzegelblog

Eerste postzegel met hologram van Canada

0

Canada is een van de landen die eigen satellieten gebruikt voor communicatiedoeleinden. De eerste satelliet van Canada werd gelanceerd op 9 november 1972. De satellieten kregen een naam: Anik. Deze naam werd toegekend na een nationale wedstrijd en de winnares was Julie-Frances Czapla uit St. Leonard, provincie Quebec. De naam is afkomstig uit het Inuktitut, een taal die verwant is aan het Inuit van de Eskimos in Oost-Canada. Anik betekent ‘Kleine broer’.

1441-1442sheet a

De Aik-E2 was de elfde satelliet die door Canada werd gebouwd en het tweede exemplaar van het type GE Astro 5000. De lancering in opdracht van Telesat Canada, vond plaats op 4 april 1991 met een Ariane 44P raket van de ESA, het European Space Agency, vanaf Kourou.

Canada 42 normaal 1992-10-01

Op 1 oktober 1992 werd onder de titel ‘Canada in de Ruimte’ twee postzegels uitgegeven ontworpen door Debbie Adams en gedrukt door de Canadian Bank Note Company Ltd.

Canada 42 normaal 1992-10-01 rechts

Op de ene zegel is de Anik-E2 satelliet afgebeeld boven de aardbol.

Canada 42 normaal 1992-10-01 links

De andere zegel toont door middel van een hologram een ruimtevaartuig (space shuttle) boven de aarde.

Canada 42 zonder hologram rechts

Dat het wel eens mis kan gaan bij de drukker van de postzegels blijkt uit het opduiken van postzegels waarbij het hologram ontbreekt. Het aantal zegels zonder hologram is niet bekend, maar het kunnen er niet veel zijn. Wel is het noodzakelijk als men een dergelijke zegel wil aanschaffen dat een certificaat van echtheid er bij zit. Zo’n zegel moet dus gekeurd zijn door een erkende expert. Ook zouden postzegels bestaan waarbij de afbeelding van de satelliet ontbreekt maar die heb ik tot nu toe niet gezien.

Canada 42 rechter hoek onder normal orbit

Het bovenstaande hoekblokje laat twee postzegels zien waarbij de space shuttle bijna naar behoren is weergegeven boven de aardbol. Het beeld staat iets te laag waarbij de donkere rand onderaan de aardbol bijna niet is te zien. Hoekblokken met daarop gegevens van ontwerper en drukkerij worden veel verzameld door Canadese verzamelaars. Daarbij behoren ook de tekens op de velrand die de drukkleuren aangeven.

Canada 42 rechter hoek onder very high orbit

Dat het vervaardigen van een hologram wel eens mis kan gaan blijkt uit bovenstaand hoekblokje waarbij de afbeelding naar boven is verschoven. De space shuttle verdwijnt hier uit beeld. Verder bestaan nog meer ‘leuke’ afwijkingen, zoals de Canadese verzamelaars het noemen een ‘black hole’ (zwart gat), een zwarte lijn onder de aardbol en een ‘meteor shower’ (meteorenregen) in de vorm van strepen in de hemel. De satelliet, Anik-E2, kreeg op 20 januari 1994 te maken met een fikse storing, waarschijnlijk als gevolg van verhoogde zonneactiviteiten. De gyroscoop viel even uit. Daardoor raakte de satelliet uit positie en het duurde vijf maanden voordat de satelliet weer naar behoren functioneerde. Maar de manoeuvres door middel van de raketjes aan boord deden een beroep op de voorraad brandstof waardoor de levensduur van de satelliet met een jaar werd verkort. Op 23 november 2005 werd de satelliet uitgeschakeld en in een baan gebracht met ander afgedankt ruimtetuig, de ‘junk orbit’. Maar op de postzegel blijft de satelliet vereeuwigd. Toch een uitgifte om even goed te bekijken als verzamelaar van postzegels van Canada en verzamelaars met het thema ruimtevaart.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch CanadaNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)