Op zoek naar de keizer - Postzegelblog

Op zoek naar de keizer

6

Wilhelm II was de laatste Duitse keizer. Geboren 27 januari 1859 bracht hij het niet alleen tot staatshoofd van het Duitse keizerrijk, maar was hij ook nog koning van Pruisen. Hij was de kleinzoon van de Britse koningin Victoria, maar dat was geen beletsel voor de Groote Oorlog die in 1914 losbarstte.

Die oorlog maakte ook een eind aan zijn heerschappij. Uit vrees voor revolutionaire ontwikkelingen in Berlijn had de keizer zijn heil in het Duitse legerhoofdkwartier in Spa gezocht. Op 9 november 1918 werd de keizer afgezet en vluchtte hij met een groot gevolg naar het neutrale Nederland.

Spotprent van Leo Gestel op de vlucht van de keizer naar Amerongen

Hier werd hem politiek asiel verleend. De regeringen van Frankrijk en Duitsland waren daar niet blij mee en drongen aan op berechting. De Britse premier Lloyd George won zelfs de parlementsverkiezingen van 1918 met de leus “Hang the Kaiser”. De Nederlandse regering zat met de keizer in zijn maag, maar weigerde hem uit te leveren. Men stelde dat men als neutraal land het recht had dat te doen. Koningin Wilhelmina wilde overigens niets met hem te maken hebben en heeft hem nooit bezocht.

De keizer verbleef een tijd bij een vriend op diens landgoed in Amerongen en kocht in 1919 ‘Huize Doorn’, een landgoed met paleis, tegenwoordig als museum te bezoeken (aanrader!!!)
Door zijn komst naar Nederland kreeg de keizer ook een plaatsje in mijn thematische verzameling over de Eerste Wereldoorlog. Zo af en toe koop ik een boek of poststuk dat met hem te maken heeft. Die boeken zijn er genoeg. De museumwinkel van Huize Doorn heeft er tientallen. Onlangs verscheen het dagboek van zijn vleugeladjudant Sigurd von Ilsemann over de jaren van ballingschap.

Postwaardestukken met afbeeldingen van de keizer zijn er ook genoeg, maar het nadeel is dat die nogal wat plaats innemen op een albumblad. En postzegels? De keizer was een zeer ijdele man, talloze malen liet hij zichzelf fotograferen of portretteren, maar een postzegel van zo’n belangrijk staatshoofd? Vergeet het maar. De Duitsers deden het met Germania.


Toen zei iemand: er is een Turkse postzegel en daar staat hij op. Het zou de rechter man (met fez) moeten zijn, maar de bewijzen waren flinterdun.
Iemand anders schreef me: hij is wel degelijk op een Duitse postzegel te zien en stuurde me een scan met een bronvermelding (Hans-Jürgen Wischnewski, 150 Jahre Deutschland auf Briefmarken).

In dit boek wordt een zegel van de Duitse Rijkspost afgebeeld (1/4/1900) met de onthulling van een monument voor keizer Wilhelm I. Wilhelm II is de man te paard. Voor de kenners: de zegel is een vervalsing (nadruk)
De keizer is, voorzichtig gezegd, niet echt herkenbaar op deze postzegel.

Het mooiste portret kwam ik toch zelf op het spoor: een postzegel van Togo, uitgegeven in het kader van de aloude vriendschapsbanden met Duitsland.

De zegel heeft twee nadelen: het formaat en de dubieuze status van het land van herkomst. De juryleden zullen bij dit prachtige portret de wenkbrauwen fronzen.
Een zegel van Micronesië (onder) heeft als nadeel dat ook dit land niet als een serieus postzegelland gezien kan worden.

Dus gaat de zoektocht verder.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Duitsland Frankrijk Groot Brittannië Nederland Duitse rijk Eerste WereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (6) Schrijf een reactie

 • Stampertje op 30 december 2015 om 07:40

  Er bestaat weldegelijk een Duitse (5 Mark) zegel met Keizer Wilhelm II. Zie:

  Scott Catalogue Germany: 95
  Description: This 1905 stamp shows Kaiser Wilhelm II giving a speech in 1896 for the German Empire’s 25th anniversary. Because of their high face value, the stamps were printed only in sheets of 20.

  Van dit zegel bestaat ook een zeer zeldzame inverted variant.

  Ook het Turkse zegel lijkt me correct. Het toont de Turkse minister van oorlog Enver Pasha (met fez) en de Keizer (met helm) bij zijn bezoek aan het slagveld bij Gallipoli. Van dit bezoek zijn ook foto’s te vinden.

 • J. van den Bosch op 30 december 2015 om 08:32

  Even verwarring… was het niet Wilhelm III?

 • Lars op 30 december 2015 om 13:13

  Tot zover ik weet zijn er op de bovengenoemde zegels en waarschijnlijk nog een paar andere plaatjeszegels nooit zegels met Wilhelm II uitgegeven.

  Wel heeft Tsjechië vorig jaar en dit jaar twee WOI blokken uitgegeven waar Wilhelm II op de blokrand staat afgebeeld samen met andere historiche WOI-figuren.

 • Franc Rossi op 30 december 2015 om 15:33

  @John Om bepaalde facetten van een thematische verzameling goed te kunnen verbeelden moet je soms wel je toevlucht zoeken in Togolaise of Micronesië. En wat is daar mis mee als je er plezier aan beleeft?? Als je wilt deelnemen aan een tentoonstelling kun je alsnog selecteren. Zelf kom ik nog al eens terecht in Congo, Guinee-Bissau, Mauretanië enz. Gelukkig komt het bij mij vaak voor dat er genoeg van andere landen beschikbaar is en ik deze zegels dan niet opneem. Erger is nog dat voor plaatjeszegels en vooral -blokjes, op basis van de nominale waarde belachelijke prijzen worden gevraagd.

 • Franc Rossi op 30 december 2015 om 15:38

  P.S. Vergelijkbaar is mijn zoektocht naar Tsaar Alexander II. Ik heb wel een Russische zegel van 2 kopeke in slechte kwaliteit maar er is wellicht meer. Het zoeken maakt onze hobby toch leuk!!

 • J. van den Bosch op 30 december 2015 om 17:54

  Nee, Frederik III zat dwars. Er waren er maar twee. Dat niemand dat nou eens even heeft gezegd en gecorrigeerd. Sta ik weer voor tulp.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)