SPECIMEN opdrukken van Cyprus - Postzegelblog

SPECIMEN opdrukken van Cyprus

6

Op het eiland Cyprus staan meer dan een half miljoen olijfbomen. Daarvan zijn vele bomen eeuwenoud. Al in de Bronstijd stonden hier olijven, maar de meeste die nu nog voorkomen zijn uit de tijd dat het huis Lusignan de scepter zwaaide over dit eiland.

Op 30 januari 2014 gaf de postdienst van Cyprus een serie van drie postzegels uit waarbij het thema betrekking had op olijfbomen en olijfproducten op en van dit eiland. De drie zegels werden uitgegeven in velletjes van acht stuks. De twee zegels van € 0,51 waren in paartjes opgenomen. De olijfbomen vormen samen met de johannesbroodbomen een van de belangrijkste bezienswaardigheden voor mensen die reizen maken om de natuur te bewonderen, het zogenoemde ecotoerisme. In het noordelijke deel van Cyprus staan nog ongeveer 500.000 olijfbomen. Doordat toch veel bomen zijn gerooid om huizen te bouwen, waarvan vele huizen als tweede huis worden beschouwd, loopt dit aantal terug.

Van een bevriende verzamelaar woonachtig op Cyprus kreeg ik een serie van drie postzegels, maar met een opdruk SPECIMEN. Waarom die opdruk?

Vanaf het eerste begin werden in Groot-Brittannië postzegels gezonden naar buitenlandse postadministraties en de ‘eigen’ postkantoren in het land om aan te geven, dat poststukken beplakt met de betreffende postzegel of postzegels juist gefrankeerd waren. Dat gebeurde eerst zonder bijzondere kenmerken maar toen bleek dat enkele ambtenaren van postkantoren deze zegels ten onrechte gebruikten. Dit was misbruik en dat moest worden tegengegaan. Daarom werd besloten om een opdruk of perforatie op of in de zegels aan te brengen.

De opdruk bestond uit het woord SPECIMEN. De opdrukken werden eerst met een handstempeltje aangebracht maar later werd daarvoor de drukpers gebruikt.

Het voorbeeld van Groot-Brittannië werd al snel gevolgd door vele Britse koloniën en overzeese gebiedsdelen. En ook door Cyprus. De zegel van 5 Pounds is een zeldzaamheid, zowel met als zonder opdruk SPECIMEN en de meest kostbare van deze voormalige Britse kolonie.

 

In Nederland werden eveneens postzegels overdrukt met het woord SPECIMEN. Voor een serie uitgegeven in 1945 voor Suriname had men naast de opdruk nog een extra ‘beveiliging’ aangebracht, een perforatie met een rond gat in de rechter benedenhoek. Het is bekend dat 300 serie op deze wijze zijn gekenmerkt.


Tegenwoordig worden door de voormalige Britse koloniën en gebieden nog altijd nieuwe series voorzien van een opdruk SPECIMEN. Maar met een ander doel. Deze zegels zijn vooral bestemd voor journalisten en bladen die publicaties verzorgen over de nieuwe postzegels. En de bevriende verzamelaar uit Cyprus was ook journalist en aangesloten bij de AIJP, de Association Internationale des Journalistes Philatéliques. Toch een leuke geste en ik heb de serie van Cyprus dan ook goed opgeborgen in mijn album ‘bijzonderheden’.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Cyprus Groot Brittannië Nederland SpecimenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (6) Schrijf een reactie

 • Rob op 15 december 2015 om 07:22

  De hoge waarden van australie, zoals er hier ook een van afgebeeld werden met SPECIMEN opdruk ook tegen een lage prijs aan de postkantoren verkocht zodat (jeugdige) verzamelaars toch aan deze zegels konden komen zonder al te diep in de buidel te hoeven tasten. Ik weet niet of dat ook bij andere landen het geval geweest is.

 • Rob op 15 december 2015 om 07:25

  Overigens kun je bij PostBeeld best veel specimen zegels vinden door ‘specimen’ als zoekwoord in het filter in te tikken.

 • J. van den Bosch op 15 december 2015 om 14:48

  Eerlijk gezegd is mij niet duidelijk wat schrijver dezes bedoeld met de reden waarom de opdruk op zegels naar het buitenland werden gestuurd. Verklaar nader!

 • Lars op 15 december 2015 om 15:21

  Tot een paar jaar terug (of misschien nu nog steeds?) kon je als verzamelaar bij de Cypriotische post ook jaarcollecties bestellen met specimen-opdruk.
  Ik heb zelf ook een aantal van die specimen-zegels uit Cyprus. Deze hebben afgebeeld gestaan in wijlen Mijn Stokpaardje in de nieuwtjesrubriek. In de laatste dagen van dit tijdschrift hadden ze waarschijnlijk wat geld nodig en hebben ze hun hele collectie specimens en andere zegels de in de verkoop gezet.

 • Cees op 18 december 2015 om 08:22

  Voordat de UPU bestond werden nieuwe postzegels door het uitgevende land naar andere postadministraties gezonden om daarmee aan te geven dat poststukken, gefrankeerd met deze zegels, geldig waren. Later heeft de UPU, de Wereldpostvereniging, dit overgenomen en de aangesloten postadministraties waren verplicht het benodigde aantal zegels naar Bern te sturen waar het hoofdkwartier van de UPU was gevestigd. Regelmatig werden dan deze zegels naar de aangesloten postadministraties gezonden met daarbij een lijst met de beschrijving van de zegels. Om te voorkomen dat de zegels ‘onrechtmatig’ werden gebruikt, werden ze ongeldig gemaakt met de afdruk ‘SPECIMEN’, of in andere talen (Muster, muestra, sample, cancelled, saggio). Ook postwaardestukken (briefkaarten e.d.) werden voorzien van de opdrukken of stempelafdrukken. Veelal kwamen deze zegels in de postmusea terecht. Maar ook soms in handen van verzamelaars en handelaren. Een verzamelobject op zich!

 • J. van den Bosch op 18 december 2015 om 10:44

  Volkomen duidelijk nu!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)