Koninklijk bezoek Caribisch Nederland (deel 1) - Postzegelblog

Koninklijk bezoek Caribisch Nederland (deel 1)

1

Het eerste deel van de blog gaat over het bezoek aan de ABC-eilanden. Maar eerst wordt teruggekeken naar eerdere bezoeken van het Koninklijk Huis van prinses Juliana, prinses Beatrix en prins Willem-Alexander. Heeft u het werkbezoek (of verlengde vakantie) gezien op tv van het koninklijk paar en de Prinses van Oranje in Caribisch Nederland? Kortom, een korte update van Caribisch Nederland.

Eerdere bezoeken Koninklijk Huis

Koningin Juliana en prins Bernhard vanaf 18 oktober 1955 + 3 weken

Op 18 oktober 1955 kwamen koningin Juliana (1909-2004) en prins Bernhard (1911-2004) met H.M. de Ruijter aan op de Nederlandse Antillen. Tijdens hun verblijf bezochten zij zowel de Bovenwindse als Benedenwindse Eilanden. Op de derde dag van haar verblijf op Curaçao krijgt koningin Juliana in het gouvernementshuis geschenken van de scholen aangeboden door een delegatie van de jeugd en in Santa Barbara een album met tekeningen van de meisjespadvinderij. ’s Avonds is er op de binnenplaats van het Fort Amsterdam een gala-receptie met oa minister-president Efrain Jonkheer en muziek van de Marinierskapel olv kapitein Gijsbert Nieuwland. De volgende dag bezoeken Juliana en prins Bernhard Bonaire waar ze in Kralendijk naar het gezaghebbershuis gaan en een rijtoer over het eiland maken.

 

 

 

 

 

In Rincom worden geschenken aangeboden en op de plantage Fontein vindt een barbecue plaats. ’s Middags arriveren ze op het vliegveld Dakota op Aruba, waar ze worden begroet door padvindsters en een erewacht van mariniers. De volgende dag maken ze een rondrit door Oranjestad en schoolkinderen brengen een zanghulde. Juliana onthult een Wilhelminamonument. ’s Middags bezoeken ze de raffinaderij van de Lago Oil & Transport Company. In een baai slaat Bernhard zeildemonstraties met Sailfishboten en waterskidemonstraties gade. Vervolgens maken Juliana en Bernhard een rondrit over het eiland langs oa Paradera. De volgende dag arriveren Juliana en Bernhard in Philipsburg op St. Maarten. ’s Avonds slaan ze vanaf de Passanggrahan een defilé en fakkeloptocht gade. De volgende ochtend ligt de kruiser De Ruyter voor Saba en Bernhard en Juliana varen per sloep naar het eiland. Ze bezoeken de dorpen The Bottom en Windwardside en varen terug naar De Ruyter. ’s Middags bezoeken ze St. Eustasius, waar ze in Oranjestad een defilé van de bevolking gadeslaan en het Fort Oranje bezoeken. Tot slot varen ze weer terug naar H.M. de Ruyter.

Een mooi kleuren verslag van 35 minuten van deze reis:

https://www.vpro.nl/speel~WO_NTR_1023941~polygoon-1955-35-min-13-sec-de-koninklijke-reis-de-antillen-in-1955-in-kleur~.html

 

Prinses Beatrix 19 februari – 1 maart 1965.

Lees het volledige programma (66 pagina’s) van het bezoek aan de Nederlandse Antillen:

https://archive.org/details/BNA-DIG-KONINKLIJK-HUIS-BEZOEK-1965/mode/2up

 

 

Koningin Beatrix en prins Claus en prins Willem-Alexander in 1987

Lees het verslag van het Tumba-festival waar prins Willem-Alexander de ster was van het feest in 1987:

https://caribischnetwerk.ntr.nl/2023/02/02/tumba-festival-1987-een-dansende-prins-willem-alexander-het-was-iets-magisch/

Aruba (1987): Bezoek Aruba.

 

Bezoek Caribisch deel Koninkrijk (27 januari – 9 februari 2023)

Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en de Prinses van Oranje brengen een bezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het bezoek staat in het teken van de kennismaking van de Prinses van Oranje met het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het Koninklijk gezelschap wordt begeleid door staatssecretaris Van Huffelen van Koninkrijksrelaties en Digitalisering.

Nederlandse Antillen (1995): Vlaggen eilanden.

 

Aruba (2016): Nationale symbolen (wapen, vlag, volkslied)

 

Vrijdag 27 en zaterdag 28 januari – Bonaire

Bonaire International Airport of Flamingo Airport. Foto: Wikipedia.

De Koning, Koningin Máxima en de Prinses van Oranje komen vrijdagmiddag aan op Bonaire, waar gezaghebber Edison Rijna ze begroet op het vliegveld Bonaire International Airport of Flamingo Airport. Flamingo is de nationale vogel van Bonaire.

Caribisch Nederland (2014): Mooi Caribisch Nederland – Bonaire (flamingo).

Zaterdagochtend ontvangt gezaghebber Rijna het gezelschap in de ambtswoning, waarbij ook de leden van de Eilandsraad en gedeputeerden aanwezig zijn.

Okergele slavenhuisjes. Foto: Wikipedia.

Aansluitend bezoeken zij bij Witte Pan de ‘slavenhutjes’, die symbool staan voor het slavernijverleden van Bonaire. Vervolgens maakt het Koninklijk gezelschap een rondrit langs de westkust en bezoeken zij Nos Zjilea in Cultural Park Mangazina di Rei, waar het cultureel-historisch erfgoed van Bonaire wordt getoond. Buurtbewoners vertellen over hun wijken, een familie van vier generaties bakt brood in een oude steenoven en basisschoolkinderen treden op met het leerorkest. Ook bekijkt het  gezelschap een tentoonstelling over de geschiedenis van het eiland. Vervolgens vindt in Arawak een lunch plaats met inwoners van Bonaire over actuele thema’s, zoals klimaatverandering, landbouwontwikkeling en armoedebestrijding.

Nederland (2017): Caribisch Nederland – Bonaire.

In de middag volgt een bezoek aan de baai van Sorobon waar een windsurfdemonstratie plaatsvindt. Bonaire staat bekend om de goede windsurfmogelijkheden en de talenten die het voortbrengt. Vervolgens spreken het Koninklijk Paar en de Prinses van Oranje met junior rangers van Stichting Nationale Parken Bonaire over natuurbehoud van het kustgebied. Het gaat met name om de mangroves die de kust beschermen. Het gezelschap maakt een boottocht door de baai en het mangrovegebied.

Caribisch Nederland (2020): Van Antilliaanse Gulden naar Amerikaanse Dollar.

Het bezoek aan Bonaire wordt in de avond afgesloten in Kralendijk met een bezoek aan ‘Taste of Bonaire’, een culturele markt met lokale producten, gastronomie en muzikale optredens. In Bonaire zijn Amerikaanse Dollars de gebruikte valuta.

 

Maandag 30 januari – Aruba

Aruba (2008: Grenzeloos Nederland, Antillen en Aruba.

De Koning, Koningin Máxima en de Prinses van Oranje komen maandagochtend aan in Oranjestad, waar een welkomstceremonie plaatsvindt op het Wilhelminaplein. Na een gesprek met gouverneur Alfonso Boekhoudt, volgt een wandeling naar de Staten voor een ontmoeting met de fractievoorzitters. Aansluitend wandelen zij naar de Cocolishi, het onderkomen van de ministerraad. Hier vindt een lunch plaats met de minister-president en ministers. Onderweg worden zij verwelkomd door publiek en treden het leerorkest en het jeugdkoor op.

Aruba (1995): Monumenten Oranjestad.

De middag staat in het teken van een bezoek aan San Nicolas, een stad met een artistiek karakter. Sint Nicolaas of San Nicolas is een regio en plaats in het zuidoosten van Aruba op 19 kilometer van Oranjestad. De stad ligt aan de Sint-Nicolaasbaai en is met een bevolking van 15.283 (2010) inwoners de op een na grootste plaats op het eiland.

Nederlandse Antillen (1974): FDC 50 jaar olie-industrie Aruba.

In de stad opende in 1924 de Lago een olieoverslagbedrijf, die in 1928 uitbreidde met een olieraffinaderij, die veel mensen van werk voorzag. Dagelijks raffineerde deze raffinaderij 275.000 vaten. In 1991 werd de raffinaderij weer heropend, ditmaal was het Coastal Oil Company die de leiding in handen had. In 2004 werd de leiding overgenomen door het Texaanse bedrijf Valero. Sinds 2012 is de raffinaderij gesloten.

Aruba (2002): Aanval U-156 op olieraffinaderij, Explosie op Padernales, Buste van Boy Ecury.

Op het Filomena College vindt een voorstelling plaats over Boy Ecury, een Arubaans-Nederlandse verzetsheld. De presentatie is bij een ‘mural’ over Ecury. Tijdens een wandeling door de stad staan ook andere kleurrijke murals centraal. De muurschilderingen zijn ontstaan tijdens de Aruba Art Fair, door internationale en lokale artiesten. Het gezelschap brengt ook een kort bezoek aan het Industriemuseum en bekijkt tot slot een straatoptreden met onder meer breakdance, spoken word en een carnavalsoptreden door jongeren.

 

Dinsdag 31 januari – Aruba

In de ochtend bezoeken het Koninklijk Paar en de Prinses van Oranje het AriKok National Park. Het  beschermde gebied beslaat 20% van Aruba. Zij maken een hike door het park, ontmoeten de makers van een natuurfilm over de zes eilanden en spreken in het center of cultivation met junior rangers over onderhoud en beheer.

Aruba (2006): AriKok National Park

Vervolgens brengen zij een bedrijfsbezoek aan Koninklijke Aruba Aloë, dat in 1890 is opgericht. Het Koninklijk Paar en de Prinses van Oranje bekijken hoe het bedrijf aloë vera cultiveert en produceert tot verzorgingsproducten en spreken met medewerkers.

Aruba (1988): Aloë vera.

’s Middags bezoeken zij de universiteit van Aruba. Zij wonen een deel bij van een hoorcollege over Caribisch recht en spreken met studenten. Aansluitend brengen de Koning en de Prinses van Oranje een bezoek aan de voetbal academy in het Compleho Deportivo Frans Figaroa. Getalenteerde jongeren krijgen hier voetbaltrainingen in samenwerking met de KNVB. Koningin Máxima brengt een veldbezoek aan een groenteteler, die deelnemer is aan de business academy van kredietverstrekker Qredits.

Aruba (1998): 200 jaar Fort Zoutman.

In de avond vindt bij Fort Zoutman het Bon Bini Festival plaats. Na een rondgang over het Plaza Padú, met een presentatie van lokale producten en muzikale optredens, wonen de Koning, Koningin Máxima en de Prinses een verkenning bij over de cultuur en geschiedenis van Aruba, met Caribische muziek en dans.

 

Woensdag 1 februari – Aruba/Curaçao

Het Koninklijk Paar en de Prinses van Oranje varen van Aruba naar Curaçao mee op stationsschip Zr.Ms. Holland, dat in het Caribisch gebied is gestationeerd. Aan boord vindt een gesprek plaats over de inzet van het ministerie van Defensie in het Caribisch gebied, gevolgd door een rondleiding over het schip en demonstraties. Defensie draagt bij aan de veiligheid in alle delen van het Koninkrijk der Nederlanden. In het Caribisch deel zijn een aantal kazernes om te kunnen voldoen aan de drie hoofdtaken: bescherming van de integriteit van het grondgebied, bevordering en handhaving van de internationale rechtsorde en ondersteuning van de lokale autoriteiten. Voorbeelden hiervan zijn anti-drugsoperaties, ondersteunen bij reddingsacties en noodhulp leveren bij orkanen.

Nederlandse Antillen Fiscaal zegel met St. Annabaai (Willemstad)

Na de aankomst in de St. Annabaai van Willemstad vindt de begroeting plaats door onder meer gouverneur Lucille George-Wout, met aansluitend het welkomstceremonieel voor het bezoek aan Curaçao.

 

Donderdag 2 februari – Curaçao

In Willemstad start het bezoek met een wandeling over de Koningin Emmabrug / Pontjesbrug naar het Brionplein, waar de Koning het startschot geeft voor de inschrijving van de Koningsspelen. Kinderen van het funderend onderwijs (basisschool) doen mee aan sportwedstrijden op het plein. Aansluitend bezoekt het gezelschap de wijk Otrobanda, waar zij onderweg spreken met bewoners, kunstenaars en muzikale optredens bekijken. Aansluitend vindt een lunch plaats met Curaçaose autoriteiten in het Gouvernementspaleis.

Nederlandse Antillen (1988): 100 jaar Koningin Emmabrug.

In de middag bezoekt het Koninklijk gezelschap de wijken Punda en Scharloo. In Punda slaat de Koning een munt ter markering van 25 jaar Willemstad als UNESCO Werelderfgoed-stad. Ook beschilderen zij een Chichi, een typisch Curaçaose sculptuur die de verantwoordelijke oudere zus in het gezin symboliseert. Vervolgens lopen zij door de wijk Scharloo, met straatkunst, muziek en sportprojecten voor jongeren. De rondgang eindigt op de Prinses Amaliabrug, waar het gezelschap luistert naar de voor de Prinses gecomponeerde Wals Amalia.

Nederland (2014): UNESCO Werelderfgoed – Willemstad.

In de avond vindt een diner plaats bij de Kathedraal van Doornen, met éénentwintig Curaçaoënaars die veel betekenen voor de maatschappij. Het aantal gasten staat symbool voor het 21-jarig huwelijk van het Koninklijk Paar die dag.

Curaçao (2021): Kathedraal van Doornen

 

Vrijdag 3 februari – Curaçao

In de ochtend bezoekt het Koninklijk gezelschap Landhuis Knip, op de voormalige plantage waar Tula in 1795 de slavenopstand startte. Zij bekijken een voorstelling over de opstand en spreken met nazaten van tot slaaf gemaakten. Aansluitend brengen zij een bezoek aan Hofi Mango, een voormalige suikerplantage dat nu een natuurpark is, waar onder meer een hoveniersopleiding is opgezet.

Curaçao (2013): 150 jaar afschaffing slavernij.

‘s Middags wonen de Koning, Koningin Máxima en de Prinses van Oranje op het strand van Cas Abao een presentatie bij van de Sea Turtle Conservation en Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) over beschermde zeegebieden en het behoud van de schildpaddenpopulatie.

Meer info: https://www.seaturtleconservationcuracao.org/

Aruba (1995): Beschermde zeeschildpadden.

Ter afsluiting van het bezoek aan Curaçao vindt in de avond een ‘Tumba Muziekconcert’ plaats met carnavalsoptredens op het Brionplein. De avond wordt georganiseerd ter ere van wijlen Boy Dap, die als de koning van de Tumba wordt beschouwd, een dans- en muziekstijl die zijn oorsprong vindt in Afrika.

Curaçao (2015): Carnaval.

 

Deel 1 (ABC)

Het eerste gedeelte van de reis zit erop. De Benedenwindse Eilanden, beter bekend als de ABC-eilanden, zijn bezocht. Nu hopen dat veel Nederlanders deze ABC-eilanden bezoeken als toeristen.

Nederlandse Antillen (1983): FDC Toerisme op de ABC-eilanden.

 

Gebruikte bron: Koninklijkhuis.nl

 

Meer info:

Blauw Bloed (tv): https://blauwbloed.eo.nl/

Koninklijk Huis (bezoek met foto’s):

https://www.koninklijkhuis.nl/agenda/2023/01/27/bezoek-caribisch-deel-koninkrijk

Eerdere ‘Koninklijk Huis’ blogs: https://www.postzegelblog.nl/tag/koninklijk-huis/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Aruba Caribisch Nederland Nederlandse Antillen Nederland Bruggen Toerisme UNESCO Vogels



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 4,70 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)