Anne Frank op postzegels - Postzegelblog

Anne Frank op postzegels

0

Tijdens Postex 2012 vond ik bij een postzegelhandelaar een envelop waarop een afdruk van een stempel voorkwam met een heel bekende afbeelding: het standbeeld van de Dokwerker in Amsterdam. Waarom een afdruk van dit stempel op een envelop van de Israëlische postdienst?Op de postzegel waren het ´Achterhuis´ en drie portretjes van Anne Frank afgebeeld en op de tab, het aan de postzegel aanhangende strookje, nog een portretje en de ´handtekening´ van Anne.

In het stempel was een tekst opgenomen in drie talen, waaronder de Nederlandse taal: 50 jaar herdenking Februaristaking 1941. De combinatie van stempel en postzegel was duidelijk. De Dokwerker, een beeld vervaardigd door Mari Andriessen, staat op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam. De staking op 25 februari 1941 was het eerste grote protest van de Nederlandse bevolking tegen de terreur van de Duitse bezetter. De staking werd gehouden na de eerste razzia´s in Amsterdam op 22 en 23 februari 1941. Het beeld werd door Koningin Juliana onthuld op 15 december 1952.


Anne Frank, geboren op 12 juni 1929 te Frankfurt am Main, verhuisde met haar familie in 1933 naar Amsterdam. Op 4 augustus 1944 werd het in het Achterhuis ondergedoken familie Frank gearresteerd door de Duitser Karl Jozef Silberbauer geassisteerd door drie Nederlandse politieagenten. Ze waren door onbekend gebleven personen verraden. Het verhaal is wereldberoemd geworden vanwege de publicatie van het Dagboek, dat Anne bijhield. Het boek, verschenen in 1947, werd vertaald in bijna 70 verschillende talen. Maar slechts drie landen gaven een postzegel uit waarop een portretje voorkwam van Anne.

Eerste postzegel Anne Frank

De Bondsrepubliek Duitsland was het eerste land dat aandacht schonk aan Anne Frank. De postzegel werd uitgegeven op 17 mei 1979 ter gelegenheid van de 50ste geboortedag van Anne. Het ontwerp werd gemaakt door Elisabeth von Janota-Bzowski, geboren in Praag in 1912. De oplage bedroeg meer dan 31 miljoen postzegels. In de Tweede Kamer der Staten Generaal werden over de voorgenomen uitgifte van de Duitse postzegel op 18 december 1978 vragen gesteld aan Staatssecretaris Smit-Kroes van Verkeer en Waterstaat. De vragenstellers waren de leden Voogd (P.v.d.A.), De Beer (V.V.D.), Van Zeil (C.D.A.) en Hartmeijer (P.v.d.A.). Gevraagd werd om een postzegel uit te geven ter gelegenheid van de 50ste geboortedag van Anne Frank, zoals ook in Duitsland was aangekondigd. De Staatssecretaris antwoordde op 8 januari 1979 dat van de zijde van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie een voorstel was gedaan om in 1980 een of meer postzegels te wijden ter herdenking van de bezetting en de bevrijding. In dat geval zou de betekenis van Anne Frank bij de vaststelling van het postzegel uitgifteprogramma voor 1980 een belangrijke rol kunnen spelen. Dus niet in 1979, want, aldus de Staatssecretaris, het is niet gebruikelijk om in twee achtereenvolgende jaren een bijzondere postzegelemissie te wijden aan een en hetzelfde onderwerp.

Nederlandse Anne Frank-postzegel

De Nederlandse Post bracht als tweede land op 25 april 1980 een postzegel uit met een portretje van Anne. Het ontwerp van de postzegel was gemaakt door Walter Nikkels. Bijna 14 miljoen postzegels werden verkocht. Anne overleed op 31 maart 1945 in concentratiekamp Bergen-Belsen. Een standbeeld van Anne Frank staat op het Janskerkhof in Utrecht.

Israël: Anne Frank en het Achterhuis

Israël was het derde land dat een postzegel uitgaf met portretjes van Anne Frank. Als achtergrond is het Achterhuis aan de Prinsengracht 263 te Amsterdam afgebeeld. De postzegel werd op 19 april 1988 uitgegeven.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland Duitsland Israël NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)