Harriet en Charles Darwin…... - Postzegelblog

Harriet en Charles Darwin……

3

Wie was Harriet? En wat was haar relatie met Charles Darwin? Ja, dé Darwin van de evolutietheorie. Zijn geliefde? Nee, dat was Emma Wedgwood. Inderdaad, ‘familie ván’. Zij was de kleindochter van de beroemde aardewerkfabrikant Josiah Wedgwood. Een klein tipje van de sluier; Harriet had met de Galápagoseilanden te maken. De naam van deze archipel komt van het  Spaanse woord voor zadel, galapagos dus. Maar wie was nu Harriet?

Harriet was een Galápagosreuzenschildpad. De eilandengroep heeft zijn naam te danken aan het karakteristieke schild van deze reusachtige schildpadden, dat op een zadel lijkt. Wanneer Harriet nog geleefd zou hebben, zou ze vandaag 178 jaar oud zijn geworden. Ze overleed echter in 2006 in Australia Zoo waar ze vanaf 1988 haar oude dag doorbracht. Natuurlijk is het niet precies bekend of Harriet inderdaad op 15 november het levenslicht zag. Men heeft die datum gekozen omdat deze schildpadden broeden tot halverwege november. DNA-onderzoek heeft wel uitgewezen dat Harriet ooit rondzwom bij de Galápagoseilanden en in 1930 uit haar ei kroop. Overigens heette Harriet eerst Harry. Pas in 1952 kwam men erachter dat de gigantische schildpad een vrouwtje was.

Postzegels van schildpadden, zowel land- als ook waterschildpadden, zijn er in alle soorten en maten. Zegels specifiek van de Galápagosreuzenschildpad zijn een stuk schaarser. Een paar mooie:


Zegel uit Ecuador, 100 jaar nadat Darwin 6 weken studerend doorbracht op de Galápagoseilanden

Ook uit Ecuador, waarbij de Galápagoseilanden staatkundig behoren

United Nations 2007

Maar wat heeft Charles Darwin nu met Harriet en de Galápagoseilanden te maken?

Groot Brittannië bracht deze zegel uit in 1982, 100 jaar na het sterfjaar van Darwin

British Indian Ocean Territories ter gelegenheid van de 125-e sterfdag van Darwin

Op de Galápagoseilanden ontwikkelde Darwin zijn evolutietheorie. Volgens de overlevering bracht Darwin de reuzenschildpad in 1835 mee naar Engeland.

Zegel uit Ecuador, uitgebracht in 1935, 100 jaar nadat Darwin 6 weken studerend doorbracht op de Galápagoseilanden

Darwins schip, The Beagle, had veel meer schildpadden aan boord. Deze werden op de terugreis naar Engeland opgegeten. Er bleven er drie over. In de veronderstelling dat dit mannetjes waren, kregen ze de namen, Tom, Dick en Harry. In 1942 werden ze naar Australië overgebracht omdat de Engelse winters te koud bleken te zijn voor de dieren. Dick stierf vrij snel daarna en Tom in 1929. Harry, later Harriet verbleef tot haar dood in het reptielencentrum van Steve Irwin in de Australia Zoo. Ze had daar een ruim terrein met een modderbad en een verwarmde grot. Ze woog meer dan 150 kilo en had een vegetarisch dieet. Haar lievelingskostje bestond uit de rode bloemblaadjes van de tropische hibiscus. Harriet overleed op 176-jarige leeftijd.

Een postzegel met de beroemdheid zelf erop, is voor zover ik weet nooit uitgebracht. Wie weet in de toekomst.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch ThematischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jacqueline van der Pas spaarde in haar jeugd fanatiek postzegels en schrijven is haar passie.

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Rein op 15 november 2008 om 10:56

  @Jacqueline

  Leuk verhaal en ondersteund met echte postzegels en niet die van diverse roofstaten of andere gebieden zonder postaal systeem…

 • Jos van den Bosch op 15 november 2008 om 11:43

  Bereid je maar voor op een golf van zegels die in 2009, het “Darwin-jaar”, gaan uitkomen. Daar zullen ook weer vele schildpadden, maar ook vele andere diersoorten bij zitten die een rol hebben gespeeld in het tot stand komen van de ‘evolutie-theorie’.
  Overigens is het niet alleen een leuk verhaal, het is het belangrijkste verhaal van de laatste tweehonderd jaar, een theorie die steeds meer bevestigd wordt door nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen.
  Darwin zelf zou er door zoveel aandacht een beetje overdonderd zijn geweest.

 • dolores op 15 november 2008 om 20:58

  Zeker leuk onderwerp, en mooi uitgewerkt. Complimenten Jacqueline!

  Ik heb een mooie site gevonden met turtles.
  Welke nu door het land zelf zijn uitgebracht, welke meteen de handel ingaan enzovoort daar laat ik me maar even niet over uit om niemand op zn tenen te stampen.;-)

  http://www.2xtreme.net/~nlinsley/

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)