Opdrukken verzamelen, een hobby apart - Postzegelblog

Opdrukken verzamelen, een hobby apart

12

Dat postzegels worden uitgegeven met daarop de naam van het uitgevende land en de waarde is iedereen bekend. Ook dat Groot-Brittannië géén landsnaam op de postzegels vermeldt maar volstaat met de afbeelding van de regerende vorst. En de waarde wordt tegenwoordig in vele landen aangeduid met een letter of cijfer. Maar postzegels met opdruk om de oorspronkelijke postzegelbedoeling te wijzigen, ziet men niet zo veel meer.

Vroeger wel. En het verzamelen van opdrukken was dan ook een hobby die door velen werd beoefend. Postzegels met hoge oplagen werden vaak van een opdruk voorzien om bij gewijzigde omstandigheden nog dienst te kunnen doen als frankeermiddel. Een voorbeeld. Griekenland gaf in 1911 een postzegel uit met een afbeelding van Hermes, de boodschapper van de Griekse goden, in de waarde van 1 lepton. Twee druktechnieken werden gebruikt om de postzegel te produceren: diepdruk en steendruk. Kleurverschillen zijn ook te onderkennen, van lichtgroen tot donkergroen.

In oktober 1912 werd de zegel voorzien met een opdruk: ???????? ????????? (Griekse Administratie). Deze opdrukzegels werden gebruikt in het door Griekenland bezette gedeelte van Turkije. De opdruk in zwart werd aangebracht leesbaar van onder naar boven, maar ook van boven naar onder. En ook nog in lichtrood en donkerrood.

De opdruk is niet altijd precies in het midden aangebracht, soms verschoven naar links of rechts of naar boven of naar beneden. In het laatste geval zijn aan de bovenzijde nog enkele letters te zien.

Verder komen beschadigde letters voor, zoals de letter ? in de eerste regel en de letter ?  in de tweede regel. Ook komen verschillen voor in de dikte van de letters (mager en vet) zoals in het blokje duidelijk is te zien. Soms komen opdrukken voor waarin een letter ontbreekt.

Op 1 november 1916 verscheen de postzegel met een opdruk in rood met een symbool in de vorm van een kroon en de letters E.T.

Deze opdruk had niets te maken met bezoek uit de ruimte maar staat voor Ellinikon Tachydromeion. Dit betekent, voor zover ik het kan vertalen, Griekse post- of koeriersdienst. Dit is slechts een klein voorbeeld van de mogelijkheden die de Griekse postzegels aan opdrukken bieden. Kijk maar eens in de catalogus van Griekenland, de Vlastos, of een algemene catalogus zoals Michel!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch GriekenlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,60 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (12) Schrijf een reactie

 • Arjan op 10 augustus 2012 om 09:21

  Moet een van de interessantste specialisaties zijn als je postzegels verzamelt, maar wat mij tegen zou houden is het feit dat zo ontzettend veel opdrukken vervalst zijn. Hoe wapen je jezelf daartegen? Zijn er misschien opdrukcatalogi of -handboeken? Het is ten slotte bijna geen doen om tig handboeken aan te moeten schaffen als je wereldwijd opdrukken gaat verzamelen.
  Die laatste opdruk, overigens, (ET + kroon) is aangebracht omdat minister president Venizelos in die tijd een alternatieve regering had opgezet en een eigen versie van de Hermes en Iris zegels had uitgegeven. De royalisten (de andere partij in deze ‘burgeroorlog’) hebben toen dit kroonopdrukje aangebracht.

 • Reintjedevos op 10 augustus 2012 om 10:34

  Opdrukken zijn niet alleen vervalst, maar ook vaak gebruikt door de posterijen om er nog eens extra geld aan te verdienen. Dankzij de verzamelaars! Soms zijn opdrukken helemaal geen opdrukken maar zijn er gewoon nieuwe zegels gedrukt met een extra drukgang! B.v. in Ned. Indië rond 1922. Goed voorbeeld na de Pullaria van Nederland.

  Kortom, “opdrukken” zijn een fantastische melkkoe zowel voor de post als voor de heren/dames vervalsers…

 • paulv op 10 augustus 2012 om 12:36

  Ook in modern Nederland een zegel met een vernieuwd ontwerp, om een opdruk te suggereren: Verkiezingen Tweede Kamer uit 1977. In januari van dat jaar uitgegeven, en een nieuw ontwerp met blauw opschrift “25 MEI ’77” in april.

 • Arjan op 10 augustus 2012 om 13:05

  @Reintje,
  je hebt zeker gelijk maar dat geldt ook voor het gros aan postzegels. Dus als je nou eenmaal aan postzegels verzamelen verslingerd bent, dan is opdrukken verzamelen toch wel erg leuk. En binnen zo’n verzameling kun je dan proberen een scheiding te maken tussen min of meer noodzakelijke opdrukken (bestaan die eigenlijk?) en opdrukken die wel erg opvallend voor het financieel gewin van de posterijen zijn aangebracht.

 • Reintjedevos op 10 augustus 2012 om 18:27

  Arjan,

  zo lang er filatelisten en posterijen innig van elkaar genieten zullen er praktisch geen zinvolle opdrukken hebben bestaan! Al die zog. nieuwe politieke situaties werden onmiddellijk door beide partijen benut om er geld aan te verdienen. En de serieuse verzamelaar was er de dupe van! Voor mij kunnen al die “opdrukken” gestolen worden!

 • Arjan op 10 augustus 2012 om 20:57

  Snap ik helemaal Rein, maar welke zegels kun je dan nog sparen? Als je in 1852 een 5 cent zegel hebt gekregen, zijn dan al die sindsdien uitgegeven 5 cent zegels eigenlijk overbodig? En natuurlijk alle speciale zegels en weldadigheidszegels…
  Dan blijft er wel heel weinig over.

 • Lars op 10 augustus 2012 om 23:39

  Nou Rein, nu overdrijf je toch wel een beetje.
  Zijn de opdrukken van Nederland uit 1919-1923 alleen maar voor verzamelaars gemaakt?
  En al die koloniën en bezettingsgebieden ook?
  Als dat zo was geweest hadden we dan nu niet onze stockboeken volzitten met postfrisse series?

 • Reintjedevos op 11 augustus 2012 om 00:00

  Lars,

  in grote lijnen ja! En ook toen was het verzamelen van postfris niet zo populair. Gebruikt was pas echt!

 • paulv op 11 augustus 2012 om 10:13

  De opdruk ET uit 1916 heeft een ‘E’ die al heel sterk lijkt op € het symbool voor de Euro.

 • Henk Verbeek op 11 augustus 2012 om 13:34

  Ik vind er nogal wat negatieve reacties bij zitten. Ik verzamel zegels met opdruk,ik heb er nu ruim 19.000 van de gehele wereld.Er zitten vaak hele interessante verhalen achter, daarom is het zeer de moeite waard. Ik heb er al enige artikelen over geschreven in het blad van de postzegelvereniging DE POSTKOETS te Nieuwegein. Ga maar eens kijken, zou ik zeggen.

 • ad Zeeuwen op 6 januari 2013 om 12:50

  beste verzamelaars
  Door omstandigheden moet ik afstand doen van duizende poststempels zowel op hele enveloppen als ook uit geknipte stempels. Ook heb ik een verzamelboek met eerstedag enveloppen vanaf 1963 t/m 1982. de poststempels zijn uit de jaren 1980 en 1990. tegen vergoeding op te halen of op te sturen. Tel. 0416-858356 of 06-51273742 in Drunen N. Brabant.

 • Henk Verbeek op 7 januari 2013 om 01:14

  Tja, poststempels zijn geen opdrukken. Evenzeer bedankt voor je aanbod.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)