Eurovisie Songfestival 2022 Turijn: The Sound of Beauty - Postzegelblog

Eurovisie Songfestival 2022 Turijn: The Sound of Beauty

3

Het Eurovisiesongfestival 2022 is de 66e editie van het Eurovisiesongfestival op 10, 12 en 14 mei 2022. Italië werd aangewezen als gastland nadat Måneskin het festival van 2021 won met ‘Zitti e buoni’. Het is de derde keer dat het Eurovisiesongfestival in Italië plaatsvindt. Italië werd eerste in 1964, 1990 en 2021. Wie zal dit jaar het songfestival winnen? Volgens de bookmakers: Oekraïne. En op welke plaats zal onze S10 eindigen? Zijn er weer zegels te vinden, die een relatie hebben met deelnemers en liedjes van 2022?

Turijn als gaststad

Geïnteresseerde steden kregen van 7 tot 12 juli 2021 de tijd om zich aan te melden voor de organisatie van het Eurovisiesongfestival 2022. Bij het sluiten van de inschrijvingen hadden zeventien steden zich aangemeld. In een volgende fase werd aan de kandidaat-gaststeden gevraagd om een gedetailleerd voorstel in te dienen. Hier gingen elf steden op in. Eind augustus werd duidelijk dat de kandidaat-gaststeden die nog overbleven Bologna, Milaan, Pesaro, Rimini en Turijn waren.

 

 

 

 

 

 

 

 

Uiteindelijk werd Turijn gekozen als gaststad van het Eurovisiesongfestival in 2022. De EBU en de RAI maakten de keuze op 8 oktober 2021 bekend. Het festival vindt plaats in de Pala Alpitour, dat bij concerten plaats biedt aan zo’n 10.000 toeschouwers. Het Pala Alpitour (vroeger Palasport Olimpico of PalaOlimpico) is een stadion in Santa Rita en diende als een van de twee accommodaties voor het ijshockey tijdens de Olympische Winterspelen 2006 in Turijn. De accommodatie bevindt zich in Santa Rita, wat iets ten zuiden van Turijn ligt.

 

Turijn als toeristische stad

Turijn (Torino) is na Milaan de grootste stad van Noord-Italië. Ze ligt ten zuidwesten van Milaan en ten noordwesten van Savona en is de hoofdstad van de regio Piëmont en de provincie Turijn.

 

 

 

 

 

 

 

Piëmont wordt gezien als de bakermat van het huidige Italië. In 1861 werd vanuit Piëmont het Koninkrijk Italië. Op dat moment was Turijn de eerste hoofdstad van Italië. Dat duurde echter niet lang, want drie jaar later nam Florence die rol over en weer zeven jaar later werd Rome de nieuwe hoofdstad van Italië. In 1946 viel het koninkrijk, mede door de nederlaag in de Tweede Wereldoorlog. Na een referendum waarin er een lichte voorkeur voor een republiek uitgesproken werd, kwam er een einde aan het koninkrijk. Hiermee werd het begin van de Republiek Italië ingeluid.

Mole Antonelliana is een bekend gebouw in Turijn, Italië. Het gebouw is vernoemd naar Alessandro Antonelli, de architect die het gebouw heeft ontworpen. De bouw begon in 1863. Het gebouw is te vinden op de achterkant van de Italiaanse euromunt van 2 cent.

Oorspronkelijk was het bedoeld als een synagoge, maar de relatie tussen Antonelli en de joodse gemeenschap was niet goed. Antonelli begon meteen met een serie wijzigingen aan het originele ontwerp, waaronder de hoogte 47 meter verhogen naar 113 meter. Deze veranderingen zouden een langere bouwtijd en meer geld kosten, dit vond de Joodse gemeenschap niks en de bouw werd gestopt in 1869. In 1873 werd de synagoge verder gebouwd, omdat deze nu ter ere van Victor Emanuel II zou zijn. Uiteindelijk is het gebouw 167 meter hoog geworden (548 voet).

Mole Antonelliana. Foto: Livioandronico2013 / Wikipedia.

Tegenwoordig zit in het gebouw het Museo del Cinema. Het gebouw was tevens het logo van de Olympische Winterspelen 2006 (zie de zegels hierboven), net als het het officiële logo van de 2005 World Bocce Championships was en van de 2006 World Fencing Championships.

 

De deelnemers

Op 20 oktober 2021 werd de volledige deelnemerslijst, bestaande uit 41 landen, gepubliceerd. Op 25 februari 2022 werd echter nog een wijziging aangebracht in deze deelnemerslijst. Rusland mag dit jaar niet deelnemen vanwege de oorlog met Oekraïne. Oorspronkelijk was Rusland ingeloot in de tweede helft van de eerste halve finale (dus samen met Nederland en Oekraïne). Net zoals in voorgaande jaren vinden er twee halve finales (10 en 12 mei) en een finale (14 mei) plaats. Uit elke halve finale kwalificeren tien landen zich voor de finale. De zogenoemde ‘Big Five’, bestaande uit Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, plaatsten zich rechtstreeks voor de finale. Aangezien gastland Italië een van deze vijf landen is, zullen 25 landen in de finale aantreden in plaats van 26.

 

Terugkerende landen:

 • Armenië – Het land deed voor het laatst mee in 2019. In 2021 was Armenië afwezig vanwege de repercussies van de oorlog in Nagorno-Karabach.
 • Montenegro – Na diens laatste deelname in 2019 trok het land zich omwille van financiële redenen terug uit het Eurovisiesongfestival.

 

Kanshebber Italië

Mahmood doet opnieuw mee voor Italië na zijn tweede plek in Tel Aviv achter Duncan Laurence (2019). Zijn liedje van toen heette Soldi en stootte Loreens Euphoria van de troon als het meest gestreamde songfestivalliedje ooit. Dit jaar won hij voor de tweede keer het festival van San Remo, nu samen met Blanco. En zoals bekend gaat de winnaar van San Remo (oudste songfestival van de wereld) naar het Eurovisiesongfestival. Als je goed kijkt naar de video clip van ‘Brividi’ dan zie je overduidelijk Hollandse duinen en fietsen met homo-erotiek erin. Goed voor de stemmers uit de LHBTQIA+ gemeenschap. Kan zomaar in de TOP3 belanden.

Video Mahmood en BLANCO – Brividi (Sanremo 2022):

https://www.youtube.com/watch?v=MA_5P3u0apQ

 

Kanshebber Nederland

Stien den Hollander (2000), bekend onder haar artiestennaam S10, is een Nederlandse rapper en zangeres. Den Hollander was 17 jaar oud toen ze in januari 2018 bij het Nederlandse hiphoplabel Noah’s Ark tekende. Haar EP’s Antipsychotica (2017) en Lithium (2018) zijn vernoemd naar medicijnen die voorgeschreven worden bij psychiatrische aandoeningen. S10 wordt geprezen om haar gewaagde en eerlijke teksten over haar persoonlijke psychische problemen; zelf werd zij in het verleden opgenomen in een kliniek wegens depressie en psychoses. In 2021 brak de zangeres in Nederland door met liedjes als Adem je in en Schaduw. In België was ze in de Vlaamse Ultratop 50 te vinden met haar bijdrage aan het lied Onderweg van de Belgische band Bazart. Eveneens in 2021 werd ze door de AVROTROS geselecteerd om namens Nederland deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival 2022. Op 3 maart 2022 presenteerde ze ‘De diepte’, het songfestivalnummer in het Nederlands.

Nederland (2017): 25 jaar Victor & Rolf.

Ze mocht zelf alles invullen om ervoor te zorgen dat het een succes zal worden in Turijn. Dat begint met de ‘staging’ (hoe wordt de show op het podium?). S10 koos voor designers Victor & Rolf voor haar kleding. Beide heren kennen we ook van het postzegelontwerp van 2017. De aanleiding van de uitgifte van het V&R-postzegelvel is het 25-jarige samenwerkingsjubileum van het mode-ontwerpersduo Viktor & Rolf.

 

Laatste keer Nederlandstalig nummer

In 2010 deed Sineke (1992) mee aan het Nationaal Songfestival waar alle deelnemers een versie van het door Pierre Kartner geschreven lied ‘Ik ben verliefd (Sha-la-lie)’ uitvoerden. Sieneke won nadat ze door Kartner als winnaar aangewezen werd toen zowel het jury-oordeel als de stemmen van het publiek niet de doorslag gaven. Ze was halve finalist voor het Songfestival in Oslo, waar zij de finale niet haalde. Hiermee was ze de zesde Nederlandse deelnemer op rij die zich niet wist te plaatsen voor de finale. Tijdens de halve finale werd ze 14e van de 17 deelnemers met 29 punten.

Sineke werd bekend door haar optreden met de draaiorgel (typisch Nederlands) op de achtergrond. Een echte draaiorgel was te zwaar voor de glazen vloer. Alleen de voorkant werd op het podium neergezet. Let op de twee dansende mensen voor de draaiorgel. Erg origineel.

Sineke in Oslo: https://www.youtube.com/watch?v=_vQUnjMMHXw

 

Kanshebber Oekraïne

Oekraïne zou veel stemmen krijgen vanwege sympathie, gunfactor, solidariteit, medelijden om winnaar te worden in Turijn. Het lied heet ‘Stefania’ en gaat over de moeder van één van de bandleden, maar wordt nu beschouwd als strijdlied voor het moederland Oekraïne.

Oekraïne postzegel uit 2022: Russisch oorlogsschip, met betekenis ‘val dood’, met daarop de Russische raketkruiser Moskva en een Oekraïense soldaat op Slangeneiland.

Video Kalush Orchestra – Stefania:

https://www.youtube.com/watch?v=UiEGVYOruLk

Lees mijn eerdere blog over het succes van Oekraïne in 2004 en 2016:

https://www.postzegelblog.nl/2022/03/03/war-in-ukraine-songfestival/

Inmiddels heeft ‘Stefania’ gewonnen met de meeste stemmen van de vakjury en de televoters samen. PostNL is niet gelukt om een postzegel uit te geven na de winst van Duncan Laurence (2019) en voor het Eurovisie Songfestival 2020 dat in 2021 werd gehouden. Dus in totaal drie jaar ontwerptijd gehad, maar waar was PostNL al die drie jaren met hun ontwerpers? Oekraïne, een land dat bijna drie maanden in oorlog is met zijn buurman, heeft al een ontwerp gemaakt om als zegel uit te geven. Betekent nog niet dat dit het definitieve ontwerp is.

Het ontwerp van de nieuwe postzegel zal afzonderlijk worden goedgekeurd, aangezien het moet worden afgestemd met Eurovisie (EBU) en de kunstcommissie Oekraïne van over het design. De foto met de emmerhoed en Azovstal op de achtergrond van de Oekraïense vlag, gepubliceerd door de CEO, is een voorbeeld van een van de opties van de postzegel.

 

Meer info:

Officiële site Turijn: https://eurovision.tv/

Nederlandse AVROTROS site:

https://www.avrotros.nl/eurovisie-songfestival/home/

De beste verhalen van alle deelnemers 2022: https://eurostory.nl/

S10 video’s:

https://www.youtube.com/watch?v=v2m-MGSys0k

https://www.youtube.com/watch?v=FkcR-zI-0Wk

https://twitter.com/songfestival/status/1524118354482671621

https://www.nu.nl/292988/video/s10-kreeg-paniekaanval-voor-optreden-ik-stuurde-iedereen-weg.html

Eerdere Songfestival blogs (2019 t/m 2022):

https://www.postzegelblog.nl/tag/eurovisie-songfestival/

Toeristische info over Turijn (volgens mij de beste vakantiesite voor Italië):

https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/turijn/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Olympische Winterspelen Populaire MuziekNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (13 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • AaLuWa op 13 mei 2022 om 13:44

  Ik durf er wel een flesje wijn op te zetten dat Oekraïne dit jaar het songfestival gaat winnen.

 • Ramon Eichstaedt op 14 mei 2022 om 11:21

  @AaLuWa ik gok dat er niet veel mensen zijn die op een andere winnaar inzetten.

 • Randy Koo op 17 mei 2022 om 21:40

  Oekraïne heeft een ontwerp voor de winnaars Kalush Orchestra – Stefania klaarliggen. Zie de update van de blog.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)