Wenspostzegels 1993: analyse van de beeldtaal - Postzegelblog

Wenspostzegels 1993: analyse van de beeldtaal

2

NVPH 1547 - Wenszegel 1993 De al jaren in Nederland wonende Spaanse typografisch ontwerpster Montse Hernández Sala heeft in 1993 een postzegelvel ontworpen met twee keer vijf Wenspostzegels met dezelfde contrastrijke, meerkleurige afbeeldingen (nvph 1546/47).
Beide postzegels hebben destijds weinig waardering ondervonden. Reden? Bij gebrek aan directe herkenning is er weinig tijd en daarmee samenhangend weinig aandacht aan besteed. Deze oppervlakkige, niets zeggende benadering verklaart ook het lauwe, weinig aansprekende oordeel (veroordeling?): “Hmm, wel aardige zegels. ‘t Gaat wel.”

1) Weinig aansprekende Wenspostzegels?

NVPH 1546 - Wenszegel 1993NVPH 1547 - Wenszegel 1993

1) Met de volgende opsomming tracht de Spaanse ontwerpster een sfeer van een vrolijk opgewekte en feestelijke stemming op te roepen, die bij speciale gebeurtenissen als geboorte, verjaardag, huwelijk en jubilea gevoeld, beleefd en/of gezien worden.

2) Beide grof beschilderde linnen achtergronden zijn van oker- of roodpaarse kleuren voorzien.

3) De kleurige, strak geknipte en verwant puntige vormen zijn er via de collage-techniek erop terechtgekomen.

NVPH 1547 - Wenszegel 1993NVPH 1546 - Wenszegel 1993

4) Op deze vormen zijn weer geschilderde binnenvormen aangebracht met felle kleurtegenstellingen, zachte toon- of pasteltinten en zwart-wit grafische patronen.

5) Op de eerste zegel bestaan tussen de kleuren van de achtergrond en die van de opgeplakte vormen contrastrijke tegenstellingen.De tweede postzegel daarentegen is minder contrastrijk. De kleuren liggen door een meer gevarieerd kleurgebruik dicht bij elkaar. Door de toepassing van de camouflage-techniek zijn de knipselvormen plaatselijk moeilijk herkenbaar.

6) Tussen de diverse vormen en kleuren zijn op beide postzegels parallelle overeenkomsten te vinden. De kleuren roepen een feestelijk[e] gevoel en sfeer op.

Een feestelijk milieu zonder feestelijke attributen is een sfeerloze en kille vertoning.

2) Vormgeving

De schijnbaar achteloos schots en scheef voor / op de achtergrond van beide postzegels liggende / zwevende vormen (bij een oppervlakkig beschouwing lijken het abstract geometrische vormen) zijn alle stuk voor stuk ‘afgeleid’ van bestaande voorwerpen.
Als van deze vlakken de vorm-verhullende kleuren (camouflage-techniek) worden verwijderd, zijn de schematische tekeningen met de nodige detailleringen als feest-attributen (enigszins vervormd en vereenvoudigd) toch herkenbaar.

3) Toch aansprekende Wenspostzegels!

Onderstaande attributen completeren in hoge mate de sfeer en stemming van feestelijke bijeenkomsten:

1) ijsco of taartpunt smaak
2) gevuld bierglas met luchtbellen smaak
3) blaasbalg van een accordeon gehoor
4) carnavalsteek of narrenkap oog
5) ??? ???
6) feesthoedje oog
7) feeststeek oog
8) vouwblaadje met zigzag vouwen oog

 

Zodra bovenstaande ‘gebruiksvoorwerpen’ functioneren, spelen de zintuigen een doorgeefluikfunctie en verhogen daarmee de feestvreugde.
Zevenentwintig jaar geleden werd er nog volop gerookt. Wellicht dat het onregelmatige stippenpatroon op de ene postzegel (rechtsboven) met rondgaande rookslierten en de lichte en donkere vlakken op de andere postzegel naar het roken van sigaretten verwijzen en daarmee het milieu danig verontreinigen.

Naar ik hoop zijn de gebruiksvoorwerpen alle in de juiste stand opgevoerd. De Spaanse typografische ontwerpster Montse Hermández Sala heeft op een temperamentvolle wijze met behulp van dynamische tempo, veelvormigheid en kleurigheid een feestelijke sfeer op beide wenspostzegels met gevoel trachten weer te geven.

4) Inspirerende tekst

De inspirerende tip “U hoeft er alleen nog maar leuke kaarten bij te zoeken.” op deze zakelijk en overzichtelijk vormgegeven PTT-affiche heeft niet alleen betrekking op verzenders van prentbriefkaarten, maar geldt ook voor maximumkaarten-verzamelaars.

Blijkens de in dit artikel opgenomen maximumkaarten is het de nieuwtjesdienst van de Contactgroep Voor het Kind & Maximafilie gelukt, zij het met de nodige inspanning, vasthoudendheid en inventiviteit bestaande prentbriefkaarten bij deze wenspostzegels te vinden.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • AaLuWa op 14 maart 2021 om 15:16

    Zonder toelichting had ik de voorwerpen niet herkend op de postzegels. ☺

  • willem hogendoorn op 14 maart 2021 om 18:16

    Uit de opsomming van figuren van Bate:
    2) gevuld bierglas met luchtbellen:
    Ik denk dat je wel heel veel bier op moet hebben om dat eruit te halen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)