Ode aan Rutger Hauer, onze grootste filmacteur - Postzegelblog

Ode aan Rutger Hauer, onze grootste filmacteur

0

Deze blog had eerst de naam ’50 jaar Floris’, maar door het plotselinge overlijden van Rutger Hauer heb ik de naam gewijzigd. Wat is de relatie tussen Rutger Hauer, Paul Verhoeven, Jan Wolkers, Floris en Turks Fruit? Heeft u vroeger genoten van de tv-serie Floris en weet u in welke kastelen de opnamen zijn gemaakt? Er zijn veel zaken te melden met de bijbehorende filatelie. Er is zelfs in Hoorn een uitgebreide expo over ‘Floris’ te zien. Jammer dat de Stichting Kinderpostzegels dit jaar niet heeft gekozen voor het thema ’50 jaar Floris’. Reist u mee terug in de tijd vanaf 1969? 

Relatie tussen verschillende personen

  • In 2019 is het 50 jaar geleden dat de tv-serie Floris werd uitgezonden door de NTS (1969). De tv-serie werd geschreven door Gerard Soeteman en geregisseerd door Paul Verhoeven. Hoofdrollen: Rutger Hauer (Floris) en Jos Bergman (Sindala).
  • Paul Verhoeven was ook de regisseur van de films Turks Fruit, Keetje Tippel, Soldaat van Oranje, Spetters en Flesh & Blood. In deze films speelde Rutger Hauer verschillende (hoofd)rollen.
  • In 2019 is het 50 jaar geleden dat de roman ‘Turks Fruit’ is uitgekomen van schrijver Jan Wolkers. Met de film ‘Turks Fruit’ brak Rutger Hauer nationaal door als filmacteur.

Floris (tv-serie uit 1969)

Floris is een tv-serie, geschreven door Gerard Soeteman en geregisseerd door Paul Verhoeven. De hoofdrollen werden gespeeld door Rutger Hauer (Floris), en Jos Bergman (Sindala). Er waren twaalf zwart-witafleveringen, ze werden in 1969 uitgezonden door de NTS. Tot het maken van de serie werd in 1967 besloten door Carel Enkelaar (directeur NTS). Enkelaar zag dat de Britse serie Ivanhoe, de Franse serie Thierry la Fronde en de Vlaamse serie Johan en de Alverman, die alle in de Middeleeuwen speelden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De opnamen vonden plaats in de zomer en herfst van 1968; voor een groot deel op Kasteel Doornenburg en daarnaast onder meer op Kasteel Hernen, Slot Loevestein, en in Gent en Brugge.

Kasteel Doornenburg op Europazegel 2017.

 

Slot Loevestein op jubileumzegel 2011.

Voor de hoofdrol van Floris had men Carol van Herwijnen gecast, maar het Rotterdams Toneel weigerde Van Herwijnen drie maanden vrijaf te geven voor de opnamen. Rutger Hauer, destijds werkzaam bij de Noorder Compagnie werd op het laatste moment als vervanger binnengehaald.

In de serie worden de Bourgondiërs als helden afgeschilderd, en hun vijanden (Gelre en Lange Pier) als immorele schurken en veroveraars, terwijl die in de Gelderse oorlogen tegen de Bourgondische veroveraars juist voor hun eigen vrijheid vochten. De serie speelt zich af rond 1504. De serie voert een aantal echte historische personen op: Filips de Schone (1478-1506), Karel van Gelre (1467-1538), Maarten van Rossum (1478-1555), Grote Pier (1480-1520) en Jeroen Bosch (1450-1516).

De twaalf afleveringen werden uitgezonden van 5 oktober tot en met 21 december 1969. Er keken ruim 3,5 miljoen kijkers. Floris was in 1969 het best bekeken programma op de Nederlandse televisie. Er verschenen Floris-boeken, Floris-strips, en een lp ‘Floris en de Fakir‘. Floris vormde ook het begin van de succesvolle samenwerking tussen Verhoeven, Soeteman, en Hauer, bijvoorbeeld in Turks Fruit (1973) en Soldaat van Oranje (1977). Ook zijn de 12 afleveringen te koop als 3DVD in een box.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wie alles wil weten over het complete verhaal van Floris adviseer ik om de grote Floris expo te zien in het museum van de 20e eeuw in Hoorn (tot en met 15 september 2019). Op de expo zie je veel foto- en filmmateriaal van de serie en originele rekwisieten. Dankzij de medewerking van Jaap Kooimans (auteur van het nieuwe boek ‘Floris, het complete verhaal achter de succesvolle televisieserie’) en bruiklenen van diverse musea en personen kan het museum een goed beeld geven van het ontstaan, het succes en de bijzondere geschiedenis van Floris. Ook wordt het leven in de middeleeuwen verder belicht. Met diverse attributen is ook voor kinderen veel te doen en ervaren. Zie de site van het museum in Hoorn:

https://www.museumhoorn.nl/nw-5548-7-3728470/nieuws/floris_is_niet_meer.html

https://www.museumhoorn.nl/pg-5548-7-7380/pagina/expositie.html#!section

 

Turks Fruit (roman uit 1969) en Turks Fruit (film uit 1973)

Jan Wolkers was afkomstig uit een gereformeerd milieu en kwam uit een gezin van elf kinderen. Vader Wolkers bezat voor de Tweede Wereldoorlog een slecht lopende kruidenierswinkel in Oegstgeest. Jan Wolkers was driemaal getrouwd. In 1947 met Maria de Roo (1923-1993). Uit dit huwelijk werden drie kinderen geboren. Zijn tweede kind Eva overleed in 1951. Deze gebeurtenis zou Wolkers verwerken in de roman ‘Een roos van vlees’ (1963). In 1965 schreef Wolkers de roman ‘Terug naar Oegstgeest’. In deze roman vertelt Wolkers uitvoerig over zijn jeugd in Oegstgeest. Hij beschrijft met veel gevoel voor macabere en wansmakelijke details de vaak griezelige dingen. Ook zijn familieleden en buurtbewoners worden rauw en ongecensureerd beschreven. Daarnaast gaat de roman over het afstoten van het gereformeerde geloof. In 1987 werd ‘Terug naar Oegstgeest’ verfilmd door Theo van Gogh.

Zie eerdere blog over Jan Wolkers: https://www.postzegelblog.nl/2017/10/17/jan-wolkers-oegstgeest-26-oktober-1925-westermient-19-oktober-2007/

Jaar van het Boek (2016).

In 1958 trouwde Wolkers met Annemarie Nauta. Het huwelijk zou niet lang duren. Deze periode vormde later de inspiratie voor de roman ‘Turks Fruit’. In deze liefdesroman uit 1969 staan centraal in het verhaal de relatie van de hoofdpersoon (een beeldhouwer die als naamloze ik-verteller optreedt) met zijn uit Alkmaar afkomstige vrouw Olga en de invloed die zij op hem heeft en heeft gehad. De roman is opgedragen aan Olga Stabulas. Olga, de hoofd-persoon uit dit boek, was gebaseerd op Nauta. Met Olga’s kanker en haar overlijden in zijn roman ‘Turks Fruit’ symboliseerde Wolkers het rouwproces dat hij doormaakte na het verbreken van de relatie met haar. Wie heeft ‘Turks Fruit’ op de schoolboekenlijst in het laatste examenjaar erop gezet? Ik denk duizenden scholieren.

Jaar van de Film (1995).

Turks Fruit is een dramafilm uit 1973 van Paul Verhoeven met in de hoofdrollen Rutger Hauer en Monique van der Ven. Turks Fruit is met ruim 3,3 miljoen bezoekers de succesvolste Nederlandse bioscoopfilm aller tijden. De film kreeg een Oscarnominatie voor beste niet-Engelstalige productie en won, in 1999, na een publieksenquête tijdens het Nederlands Film Festival een speciale  Gouden Kalf voor ‘Beste Nederlandse film van de twintigste eeuw’.

 

Meer info

Waanzinnige Wolkers Week Leiden 23 – 27 september 2019:

https://wolkersinleiden.nl/

https://www.universiteitleiden.nl/nieuws/2019/06/waanzinnige-wolkers-week-in-leiden

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België Boeken Burchten,Kastelen en Paleizen Films Kinderpostzegels Paleizen Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (13 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)