Bandungconferentie (1955) leidt tot onafhankelijkheid koloniën - Postzegelblog

Bandungconferentie (1955) leidt tot onafhankelijkheid koloniën

0

Als ik kijk naar de Africa Cup (voetbal) dan denk ik automatisch aan de voormalige Britse- en Franse koloniën in Afrika. Na de onafhankelijkheid van Indonesië in 1945 werd de Bandungconferentie georganiseerd door president Soekarno. De Bandungconferentie of Aziatisch-Afrikaanse conferentie of Conferentie van Bandung was een conferentie die van 18 tot 24 april 1955 in Bandung plaatsvond, in Indonesië. Aziatische en Afrikaanse naties die kort ervoor onafhankelijk waren geworden namen aan deze conferentie deel, alsmede leiders van enkele nationalistische organisaties.

De Bandungconferentie of Aziatisch-Afrikaanse conferentie of Conferentie van Bandung was een conferentie die van 18 tot 24 april 1955 in Bandung plaatsvond, in Indonesië. Aziatische en Afrikaanse naties die kort ervoor onafhankelijk waren geworden namen aan deze conferentie deel, alsmede leiders van enkele nationalistische organisaties.

India (1964): Rouwzegel dood Nehru (1889 – 1964).

Zij werd door Egypte, Indonesië, Birma, Sri Lanka, dat toen nog Ceylon heette, India en Pakistan georganiseerd. De eerste minister-president van onafhankelijk India, Jawaharlal Nehru, was een van de hoofdrolspelers. Doelen van de conferentie waren het stimuleren van economische en culturele samenwerking tussen Afrikaanse en Aziatische landen en weerstand bieden aan kolonialisme of neokolonialisme van de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie en andere naties. Negenentwintig landen, die gezamenlijk meer dan de helft van de wereldbevolking vertegenwoordigden, stuurden afgezanten. Vietnam was zowel door Noord als door Zuid-Vietnam vertegenwoordigd. Het Algerijnse Front de Libération Nationale nam aan de conferentie deel met het statuut van waarnemer.

(Ontwerp zegels: Op de postzegels die in april 1955 werden uitgegeven ter gelegenheid van de Bandungconferentie staan rechtsonder mensen uit Afrika en Azië afgebeeld. Met hun armen in de lucht laten ze witte duiven los in de richting van de aarde, een globe die dit keer niet is getekend met Europa als middelpunt, de focus ligt op de continenten Afrika en Azië. Van daaruit moet de vrede over de wereld worden verspreid, lijkt de tekenaar van de postzegel te willen zeggen. De toekomst ligt niet in Europa, de Verenigde Staten of de Sovjet-Unie, maar hier, in een samenwerking tussen Afrikaanse en Aziatische landen.)

Enkele redenen voor de conferentie zouden zijn geweest:

  • Dat de westerse landen te weinig overleg voerden in zaken die Azië aangaan, wat betreft de Koude Oorlog;
  • Bezorgdheid over spanningen tussen China en de Verenigde Staten;
  • Verlangen om een betere basis te leggen voor vredige relaties tussen China en henzelf en het Westen;
  • Weerstand tegen kolonialisme, vooral tegen de Franse invloed in Noord-Afrika en de Franse koloniale regering in Algerije;
  • Het verlangen van Indonesië zijn zaak sterk te maken in het debat met Nederland over het toenmalige Nederlands-Nieuw-Guinea.
  • Soekarno wilde een sterk blok van ‘derdewereldlanden’ maken.

India (2005): 50 jaar Bandungconferentie (1955).

Een belangrijk onderdeel van het debat ging over de vraag, of het beleid van de Sovjet-Unie in Oost-Europa en Centraal-Azië op dezelfde manier benaderd moest worden als het westerse kolonialisme. Men bereikte er consensus over, dat kolonialisme in al zijn verschijningsvormen werd veroordeeld, wat inhield dat zowel de Sovjet-Unie als het Westen dit zich konden aantrekken. China speelde een belangrijke rol bij de conferentie en versterkte zijn relaties met andere Aziatische landen. Deze conferentie kreeg in 1961 een vervolg in Belgrado, waar de Beweging van Niet-Gebonden Landen werd opgericht.

Joegoslavië (1961): 1e vergadering Beweging van Niet-Gebonden Landen.

Het gebouw waar de conferentie werd gehouden, de voormalige sociëteit Concordia, is een aan deze gebeurtenis gewijd museum geworden en in Gedung Merdeka omgedoopt, dat Vrijheidsgebouw betekent. De straat daarvoor die Grote Postweg heette, heet sindsdien Jalan Asia-Afrika: in het Nederlands Azië-Afrikaweg.

Gedung Merdeka tijdens de Bandungconferentie (1955). Foto: Wikipedia.

 

Meer info:

Een nieuwe kijk op onze koloniale geschiedenis aan de hand van 50 voorwerpen. Een vernieuwend en completer beeld van ons koloniale verleden. Het Nederland van nu is gevormd door ons koloniale verleden: van alledaagse dingen als de koffie die we drinken en de suiker die we erin doen, tot de eigen familiegeschiedenis of die van de mensen om ons heen. Lang is over dat koloniale verleden eenzijdig verteld, maar de laatste jaren hebben activisten, wetenschappers, musea en journalisten steeds vaker de schijnwerper gericht op verhalen en mensen die onderbelicht bleven. Nieuwsgierig naar die verhalen nodigde ‘de Volkskrant’ elf experts uit om een lijst samen te stellen van vijftig voorwerpen die een verrassende blik werpen op onze koloniale geschiedenis. Deze vijftig verhalen worden geschreven door verschillende auteurs – van jonge historici tot bekende schrijvers. ‘Ons koloniale verleden in vijftig voorwerpen’ biedt daarmee een vernieuwend en completer beeld van ons koloniale verleden. Prachtig boek van de 50 voorwerpen die eerder als artikelen verschenen in de Volkskrant.

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch India Indonesië JoegoslaviëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)