Dag van de Grondwet in Ierland - Postzegelblog

Dag van de Grondwet in Ierland

0

In Ierland vond op 1 juli 1937 een volksraadpleging plaats over de tekst van een nieuwe grondwet. In die grondwet werd de benaming ‘Irish Free State’, de Vrijstaat Ierland, gewijzigd in ‘Eire’, kortweg Ierland. Van de bevolking was 56% voor aanname van de nieuwe grondwet en daarmee werd de Republiek Ierland een feit. Het hoofd van de staat werd formeel de president, in het Iers: Taoiseach.

 

Punt van discussie was nog wel of op de postzegels het hoofd van de Britse vorst moest worden afgebeeld maar die discussie werd snel beëindigd omdat toch al sinds 1922 toen de Vrijstaat Ierland werd uitgeroepen, dit op de postzegels niet was toegepast. Men kende alleen de opdrukzegels van Britse origine in de hoge waarden met afbeelding zeepaarden en koning George V, drie zegels die in 1935 waren bijgedrukt. Overigens was de partijleider van de grootste Ierse politieke partij, de ‘Fianna Fáil’, Éamon de Valera, al president vanaf 1932 van de Ierse Vrijstaat dat toen nog een dominion was van Groot-Brittannië.

De nieuwe Grondwet die de grondwet van 1922 verving, werd van kracht op 29 december 1937. Ontwerper R.J. King had de opdracht gekregen een postzegel te ontwerpen die de Grondwet moest verbeelden. In zijn ontwerp nam hij een vrouw op die de republiek Ierland moest voorstellen zittend naast een harp, het nationale symbool van Ierland. In haar rechter hand heeft zij een pen en in de linker houdt zij een boek open met de woorden ‘nainm na tríonóide ró naoṁta’, vrij vertaald de eerste woorden van de Ierse Grondwet: Wij het volk van Ierland.

Tussen de frankeerwaarden staat ‘Bunreact na hériann’, Grondwet van Ierland. Onder het boek zijn de wapens van de vier provincies van Ierland afgebeeld: Leinster (gouden Harp), Connaught (voor de linkerhelft de adelaar en de rechter helft geharnaste arm en zwaard), Ulster (het Ierse deel, het kruis van Sint Joris en de rode draak) en Munster (drie gouden kronen).

Bovenstaand afgebeelde eerstedag envelop is ietwat uitdagend. De postzegels werden uitgegeven op de dag dat de nieuwe grondwet van kracht werd, 29 december 1937. De Grondwet van Ierland beschreef uitsluitend een gebied bestaande uit de zuidelijke graafschappen gelegen in vier provincies, niet de graafschappen in Noord-Ierland, dat onder Brits bestuur bleef. De stad Bangor in Noord-Ierland is de op twee na grootste stad na Belfast en het stedelijke gebied van Newtonabbey.

In plaats van de twee postzegels op één envelop te plakken werden door de afzender twee eerstedag enveloppen samengesteld. Maar wel geadresseerd naar het adres in Bangor in Noord-Ierland, het Noord-Ierse Ulster. In stempelmachines van andere steden in Ierland werd de stempelvlag met de eerste dag van uitgifte gebruikt.

Het stempel dat voor de eerste dag van uitgifte werd gebruikt was een machinestempel dat werd gebruikt in een stempelmachine van het hoofdpostkantoor te Dublin (Baile Átha Cliath) waarbij de datum ontbreekt en alleen een uuraanduiding 830 PM is opgenomen en de letter B. De uuraanduiding versprong per kwartier zodat bijvoorbeeld 915 PM bekend is. De datum van de eerste dag is aangebracht in de stempelvlag. Verder de tekst ‘La An Bunreaċta’: Dag van de Grondwet. Er bestaat een blanco dienstenvelop waarop alleen de stempelvlag met de datum 8-XII-1937 en de stempelkop van Dublin is opgenomen, waarschijnlijk een proefafdruk van het hoofdkantoor aangebracht toen de stempelvlag van de stempelmaker was ontvangen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot BrittanniëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)