Postzegeluitgifte-programma 2023 (deel I): helaas voorspelbaar! - Postzegelblog

Postzegeluitgifte-programma 2023 (deel I): helaas voorspelbaar!

26

Het postzegeluitgifte-programma 2023 (deel I) is helaas in grote lijnen voor een groot deel voorspelbaar! Het is mijns inziens weinig uitdagend en verrassend. Dit heeft vooral betrekking op de postzegelonderwerpen, de benadering en vormgeving van het onderwerp (behalve Beleef de Natuur) kan wel aansprekend en vernieuwend zijn door een originele uitvoering.

Postzegeluitgifte-programma 2023 (deel I):

 • 2 januari Beleef de natuur: Marker Wadden Flevoland.
 • 2 januari Typisch Nederlands: musea.
 • 13 februari Beleef de Natuur: weidegebied Skrok en Skrins Friesland.
 • 13 februari Typisch Nederlands: molens.
 • 20 maart Typisch Nederlands: bollenvelden 21 april Ruimte postzegels.
 • 28 april Willem-Alexander tien jaar koning.
 • 9 mei PostEuropa: vrede / peace.
 • 15 mei Typisch Nederlands: kaasmarkten.
 • 12 juni Beleef de natuur: Weerribben Overijssel.
 • 26 juni Sail Den Helder & Marine dagen.

Acht emissies: deels eentonig en saai!

Het postzegeluitgifteprogramma van het eerste halfjaar 2023 telt maar liefst elf emissies. Acht daarvan zijn jaren lopende ‘vervolg-emissies’: in voorgaande jaren zijn ze traditioneel al als eerdere emissies verschenen:

Beleef de natuur


21e, 22e & 23e emissie (Flevoland, Friesland & Overijssel). Weinig verrassende, naar mijn mening plakplaatjes-postzegels van Frank Janse. Het laagveengebied met meren, plassen en moerassen ligt met het dorp Nederland in het Nationaal Park Weerribben met Belter- en Beulakerwiede in de kop van Overijssel, waarmee de langste en meest inhoudsloze Nederlandse postzegelemissie eindigt.

Typisch Nederlands

16e, 17e, 18e & 19e emissie (musea, molens, bollenvelden & kaasmarkten).
Als Total Design-medewerkers Edwin van Praet & Claire Bedon in 2023 weer bij deze emissie betrokken worden, zijn we verzekerd van vijf aantrekkelijke postzegels. Jammer dat voor deze 5 postzegels 25 ‘ballast- / duplo-postzegels’ gekocht dienen te worden.

PostEuropa *)

Jaarlijks terugkerende emissie (vrede / pace als hoogste waarde van de mensheid).

NVPH 256 - Vredeszegel
In de zes-puntig stralende ster (5 stralen stellen de 5 werelddelen voor) van de Vredespostzegel (nvph 256) bevindt zich een vredesduif (deels in een cirkel gevat / gevangen) vóór een opgericht zwaard, waarmee op treffend indringende wijze gevaar / oorlog wordt gesymboliseerd.

*)
Als gevolg van de oorlog in Oekraïne is het gemeenschappelijke thema gewijzigd. In plaats van ‘Flora en fauna onder water’ (verschoven naar 2024) is het thema geactualiseerd in ‘Vrede’.

Drie emissies: origineel en verrassend?

* Ruimte postzegels

Bij de minimale omschrijving ‘ruimte postzegels’ zou gedacht kunnen worden aan de steeds belangrijker wordende industrieën in ons land als Aerospace, ESA/ESTEC, Galileo Reference Centre en talloze space-bedrijven. Deze innovatieve industrie omvat ruimtevaart, luchtvaart en drones: “Alles wat vliegt en daarmee te maken heeft.”

* Willem-Alexander 10 jaar koning

Naar ik hoop wordt de emissie ‘Tien jaar koning Willem-Alexander’ door grafisch ontwerpster Maud van Rossum ontworpen, die de fotocollage-postzegels (nvph 3927) van de 50-jarige Maxima heeft ontworpen. Reden? Letterlijk en figuurlijk een koninklijke verbonden-eenheid.
De groot-formaat postzegel (als eerste) is een ‘kennismakende-postzegel-met-Maxima’ geweest, die van de koning met snor & baard (als laatste) zou een ‘inventariserende-postzegel-van-W.A’s-koninklijke-activiteiten’ kunnen zijn.

* Sail Den Helder / Marinedagen


Sail Den Helder (29 juni t/m 2 juli 2023) omvat niet alleen komst, aanleg & afvaart van de Tall Ships Races, maar schenkt ook aandacht aan de Koninklijke Marine (525 jaar innovatief) tijdens de Marinedagen met o.a. veelkleurig vlagvertoon in stad en haven.

Ook voorspelbaar emissiebeleid 2023 (deel 2)

Ook van het tweede deel van het emissiebeleid 2023 zijn al een zevental serie-uitgaven of delen daarvan bekend. Ook in het tweede deel van het uitgiftebeleid is weinig ruimte voor opzienbarende emissies. Opvallend is dat in het totale uitgiftepakket 2023 bedrijven en sociaal-maatschappelijke instellingen minimaal vertegenwoordigd zijn.

 • 240e en laatste emissie Beleef de Natuur: provincie Noord-Brabant.
 • 20e emissie Typisch Nederlands: onderwerp ? ? ?
 • Kunstpostzegel 2023 van een progressieve prijswinnende ontwerper van Dutch Design Awards.
 • Dag van de Postzegel 2023.
 • Kinderpostzegels 2023.
 • Decemberpostzegels 2023.
 • Koning Willem-Alexander met vermelding jaartal 2023 op permanente frankeerzegels.

– Graphic Design uit Zwolle o.l.v. Nicole Uniquote (met studenten) heeft van PostNL de toezegging gekregen voor 2023 een bijzondere emissie te mogen samenstellen en ontwerpen (zie Postzegelblogartikel van 25 september 2022).

– Opvallend is dat in het totale uitgiftepakket 2023 het bedrijfsleven en sociaal-maatschappelijke instellingen minimaal vertegenwoordigd zijn in tegenstelling tot die in emissie 2011. Aan het verschil tussen beide emissies vraag ik binnenkort uw aandacht.

– Het ‘Herdenkingsjaar slavernij’ start op 1 juli 2023. Naar ik hoop en verwacht wordt er postaal toch aandacht aan besteed.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (26) Schrijf een reactie

 • Adriaan op 6 november 2022 om 08:14

  Saai Postnl geeft al een poosje prachtige zegels uit.geef zelf eens aan hoe het anders moet!

 • JanPrygoda op 6 november 2022 om 09:33

  Iets meer cultureel-historische onderwerpen (die bijvoorbeeld wel op persoonlijke zegels komen). Jubilea, organisaties. Een wat aantrekkelijkere vormgeving. Voor het buitenland heb ik de keuze tussen Europa, Willem I en Kunst. De drie lelijkste uitgiften van het jaar. Beleef de natuur lijkt veel te veel op elkaar. Zelfs met een catalogus is het turen welke postzegel bij welke uitgifte hoort. Ruimte, Sail en WA kunnen aantrekkelijke uitgiften worden. Typisch Nederland ook. Beleef de natuur belast het programma te zwaar.

 • Heleen op 6 november 2022 om 10:02

  Dank voor de informatie. Ben het eens dat veel PostNL niet bepaald een schoonheidsprijs verdienen (het Vrouwtje van Stavoren, brrr, daarvoor had PostNL beter mooie foto’s van het glas-in-lood van deze legende in het gebouw van Amsterdamse Stadsarchief kunnen gebruiken).

  De Beleef de natuur serie vond ik daarentegen wèl erg mooi, en ook mijn internationale postvrienden heb ik daar vaak blij mee kunnen maken! Met twee postzegels per kaart/brief. Dit vanwege het veelal doorlopen van de witte figuren op twee postzegels maar ook door de benodigde internationale frankering (2x ‘1’ postzegel). Voor PostNL dus extra winst, met 2x 0,96 ipv 1,55, en een mooi verdienmodel zoals wel vaker op Postzegelblog wordt gesuggereerd (terechte suggestie, mijn portemonnee wordt bij iedere nieuwe BtN uitgifte weer een flink stuk lichter..)

  Een andere niet altijd bepaald mooie uitgifte die ik in de lijst mis (misschien omdat de postzegelvellen onder de naam ‘persoonlijke postzegels’ worden uitgegeven) is de Chinese dierenriem. Niet bepaald mooi, tot zelfs tenenkrommend: de hond werd door verschillende van mijn buitenlandse postvrienden aangezien voor een chinese leeuw en enkele postzegels (hond, rat) noemden zij zelfs ‘scary’. Wat ik kan beamen. PostNL zou eigenlijk moeten kijken wat voor prachtige postzegels de verschillende Aziatische landen uitbrengen (China met heel aaibare knaagdieren op de postzegels in het Jaar van de Rat, en ieder jaar weer prachtige uitgiften uit Hong Kong en Kazachstan bijvoorbeeld) maar ook Polen, Frankrijk, Canada en als toppostzegel die van Liechtenstein.
  Desondanks kijken zij toch ook uit naar de nieuwe Nederlandse postzegel op mijn brieven en kaarten naar hen.
  Dus bij deze mijn vraag: is ook bekend of, en wanneer de nieuwe PostNL 2023 postzegel ‘jaar van het konijn/de haas’ uitkomt?

 • Prins op 6 november 2022 om 14:03

  In de beschrijvingen van de uitgiften Typisch Nederlands staan de desbetreffende gebouwen steeds in het meervoud genoemd (musea, molens, bollenvelden en kaasmarkten).
  Dit zou kunnen betekenen dat er in 2023 meer dan één afbeelding op de velletjes Typisch Nederlands gaat terechtkomen en dus meer dan één nieuwe zegel per velletje.

 • Ed op 7 november 2022 om 19:27

  Even iets over Beleef de Natuur. Zelf ben ik in eerste instantie ook geneigd het allemaal niet zo origineel etc. te vinden en dat dan (straks, eind 2023) 6 jaar lang. Maar enige relativering over de inzet van deze reeks is misschien wel op zijn plaats.
  Ik zie ze zelf eigenlijk als 1) vervolg op de -destijds als persoonlijke zegels uitgegeven series ook 4 per jaar) in 2015 (Van Gogh), 2016 (Natuur) en 2017 (Vogels); 2) een soort semipermanente zegels; iets grotere oplage, makkelijker in gebruik voor het grote publiek (stickers) en met een breed aansprekend thema. Met de echte permanente postzegels is Post NL zuinig geweest na 2014, behalve de koning hebben we nog steeds de Nederlandse symbolen. Daarvoor werd er veel vaker gewisseld. Vanuit dat perspectief vind ik Beleef de Natuur veel aantrekkelijker in het bredere uitgiftenbeleid en leuker in gebruik dan de kleine blauwe symbolenzegels.
  Werden de Van Gogh, Natuur, Vogels buiten het programma gehouden, Beleef de Natuur maakt er wel onderdeel vanuit, waardoor minder ruimte voor andere uitgiften (zeker met alle andere “vaste nummers” en met het adagium dat Post NL de totale jaarprijs van de zegels uit het programma constant wil houden, wat betekent ieder jaar iets minder uitgiften).

  Tegelijkertijd neem ik iets nieuws waar. Met de uitgifte vandaag van de persoonlijke zegels Muziekinstrumenten, mooi ontworpen en iets meer dan alleen een foto in een kader, lijkt het wel alsof er weer een nieuwe trend is: meer uitgiften buiten het vaste programma en in het persoonlijke programma, maar dan wel mooier ontworpen (’t Loo, Juliana, Muziekinstrumenten en in 2021 Motorfietsen). Het posttreinen vel afgelopen voorjaar had weliswaar binnen de kaders alleen foto’s maar het velletje als geheel vond ik wel aantrekkelijk.

  Persoonlijke postzegels nog meer als overflow-programma? Zelfs de thema’s zijn uitwisselbaar: een uitgifte over een tentoonstelling van Willem I in het normale programma en een uitgifte over een tentoonstelling van Juliana in het persoonlijke programma.

  Benieuwd naar jullie observaties!

 • Guido (Breda) op 8 november 2022 om 15:31

  Korte reactie naar aanleiding van het bericht van Ed: Dat postzegelvelletje ‘Snaarinstrumenten’ met daarin persoonlijke postzegels vind ik (esthetisch) bijzonder mooi. Je ziet echt direct dat er veel aandacht geschonken aan het ontwerp. Een mooie verrassing wat mij betreft!

  Op de website van PostNL heb ik inmiddels ook drie postzegels uit het postzegelvelletje Decemberzegels 2022 gezien. Deze vind ik er ook mooi uitzien. Deze postzegels zijn uitbundig, een explosie van kleuren. De afbeeldingen van de postzegels ogen wat mij betreft ook wat Amerikaans. Ik vind de decemberzegels best leuk.

 • Adriaan op 8 november 2022 om 19:25

  Tsja en dan nu zoeken naar echt gelopen zeer schaars bijna niet te vinden want wie verstuurd er nog post met zegels alles verdwijnt in de boeken.en als je wat vind heeft Postnl zich uitgeleefd met stempelen.

 • Jan Prygoda op 15 november 2022 om 14:50

  De bladzijde uit Collect met het uitgifteprogramma 2023 is via een omweg te zien. Willem-A 1 postzegels in vel van 5, Sail 2 postzegels in vel van 10, Europa 1 postzegel van 1,65 in vel van 6. 6 Ruimtepostzegels. Alles binnenlands tarief behalve Europa.

 • AaLuWa op 19 december 2022 om 22:22

  En ik begreep dat er een postzegel uit zou komen ter gelegenheid van het bestaan van 150 jaar Koninklijke Nederlandse SchaakBond (KNSB). Waarschijnlijk zou deze postzegel dan in een persoonlijke postzegel-format worden uitgegeven.

 • Guido (Breda) op 21 april 2023 om 09:20

  Ik had eigenlijk toch wel verwacht dat er vandaag op internet (bijvoorbeeld bij de Collect Club) informatie te vinden zou zijn over de uitgifte van die zogenaamde ‘ruimtepostzegels’.
  De verkoop van deze postzegels zou toch starten op 21-04-23? Heeft er iemand wel al iets gezien van deze nieuwe uitgifte?

 • Bate Hylkema op 21 april 2023 om 09:31

  Zondag verschijnt er een uitgebreid verslag van mijn hand.

 • Guido (Breda) op 21 april 2023 om 12:52

  Inmiddels zijn de postzegels van de emissie ‘De reis naar de maan’ overigens wel gewoon zichtbaar/beschikbaar bij de website van PostNL.
  Een postzegelvelletje met 9 verschillende postzegels, zelfklevend.

 • Prins op 21 april 2023 om 21:50

  In Eindhoven bij Bruna met uitgebreid postzegelassortiment vandaag gewoon te koop. Het zijn “waarde 1” stickers in vreemde ruimtevormen. Heel apart, vind ze wel leuk.

 • Hans van den Berg op 22 april 2023 om 18:30

  Vreemd, ze stonden niet vermeld, maar op 21 april zijn de “maan”zegels uitgekomen. Ik vind bijna alles wat postnl tegenwoordig uitbrengt helemaal niks, en die stortvloed aan “persoonlijke zegels” al helemaal ellende, maar het moet gezegd, het velletje Maan is puik, blij dat postnl nog iets doet met ontwerpen. Alleen dat rare gedoe met een witte vlek op het vel met een zegel die pas in 2025 uitkomt…. tja

 • Lars op 15 juni 2023 om 11:11

  Het programma voor de 2e helft is al bekent gemaakt door een handelaar. Bij PostNL heb ik er nog niks over kunnen vinden, alleen dat er weer een cryptozegel in de planning staat komend najaar.

  3 juli

  Echt Hollands: 1 postzegelvel met 10 postzegels waarde 1 (gegomd)

  Echt Hollands: 1 postzegelvel met 5 postzegels waarde 1 internationaal (gegomd)

  14 augustus

  Beleef de Natuur – Oisterwijkse Bossen en Vennen: postzegelvel met 10 postzegels waarvan 10 verschillende, waarde 1 (zelfklevend)

  Typisch Nederlands – Wadden: postzegelvel met 6 postzegels waarvan 6 gelijke postzegels waarde 1 (gegomd)

  September?

  Cryptozegel: Gemeenschappelijke uitgave met Luxemburg en Oostenrijk, waarde €9,25

  9 oktober

  Kinderpostzegels 2023: 1 postzegelblok met 5 verschillende postzegels waarde 1 + toeslag (gegomd)

  23 oktober

  Dutch design (werktitel): postzegelvel met 3 x 2 verschillende (6w) postzegels waarde 1 internationaal (gegomd)

  November

  Decemberpostzegels 2023: Velletje met 20 postzegels 2 x 10 verschillende postzegels

 • Ger op 15 juni 2023 om 20:10

  De nieuwe Collect (zomer 2023) staat online,zag ik. Daar staat het uitgifteprogramma voor de 2e helft van dit jaar in!

 • Arjan Keppel op 16 juni 2023 om 00:04

  Wat me opvalt, is dat er geen Dag vd Postzegel uitgifte vermeld wordt. Zouden ze daar mee ophouden? Dat zou wel jammer zijn, ik vond het altijd een van de mooiste uitgiften van het jaar.

 • Lars op 16 juni 2023 om 08:44

  Ik vraag mij af wat die ‘Echt Hollands’ uitgiften zijn. Uit de nieuwe Collect begrijp ik dat het 10 verschillende met waarde 1 en 5 verschillende met waarde 1 internationaal worden.
  Zijn het de opvolgers van de ‘Nederlandse iconen’ uit 2014? Zelfklevend of toch gegomd zoals die handelaar schrijft?
  En komen er dan alleen dingen op te staan uit Noord- en Zuid-Holland?

 • Bate Hylkema op 16 juni 2023 om 16:35

  De emissie ‘Echt Hollands’ (1 & internationaal) zou wel eens overeen kunnen komen met twee eerder uitgegeven semi-permanente emissies:
  1] Tien voor Nederland (nvph 2470/81) met moderne iconen, waarop ik op 4 & 5 juni uw aandacht heb gevestigd.
  2] Nederlandse iconen (nvph 3140/54) met nostalgische iconen. Dit artikel is in voorbereiding.

 • George de Leeuw op 18 juni 2023 om 16:55

  Waarom staat in het overzicht onder ‘ uitgiften, Nederland 2023 ‘ de uitgifte Velletje Vrede niet
  genoemd en ook niet afgebeeld?

 • Bate Hylkema op 23 juni 2023 om 10:51

  – Op 3 juli a.s. verschijnt de emissie ‘Echt Hollands’ (nationaal / internationaal).
  – Zoals al gemeld door mij is in 2006 aandacht gegeven aan ‘moderne-iconen-uit-ons-land’ en in 2014 aan ‘nostalgische-iconen-uit-ons-land’.
  – Maar in 2006 zijn ook ‘artistieke-iconen-uit-ons-land’ (nvph 2393/2412) uitgegeven!
  – Ik ben benieuwd welke iconen’ op 3 juli zullen verschijnen.

 • Lars op 24 juni 2023 om 13:32

  Ik ben nog meer benieuwd naar 2024. Wat komt er in de plaats van Beleef de Natuur? Of gaan ze er toch nog even mee door? En ook weer een jaar Typisch Nederland?
  Eind oktober zullen we het weten…
  Niet zo voorspelbaar als 2023! ;)

 • willem hogendoorn op 24 juni 2023 om 23:50

  @Lars: Van welk thema of onderwerp zou jij graag een postzegeluitgifte in 2024 willen zien? PostNL leest mee, dus als je een goed voorstel hebt …..

 • Lars op 25 juni 2023 om 08:16

  Willem, het enige voorstel dat ik heb voor PostNL is minder postzegels!

 • Evelien op 25 juni 2023 om 09:02

  Ik kan geen reactie plaatsen onder het artikel van Hero dus dan maar hier. Ik vind de Cobra uitgave van Bpost echt geweldig en origineel. Ook de uitgave van de Frietkot is zeer geslaagd (het velletje kan worden gevouwen tot een frietkot!). Ik zou zeggen, PostNL take note! Mooiste uitgave van 2023 van PostNL is voor mij ‘De reis naar de maan’.

 • elza op 25 juni 2023 om 11:21

  ik heb veel oude zegels van rusland noodgeld van de tsaar en andere. zijn die iets waard aub?, ik wil alles verkopen heb van alle landen duizenden zegels

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)