De Slag bij Hastings - Postzegelblog

De Slag bij Hastings

3

Op 14 oktober 1066 vond nabij het stadje Hastings in wat thans Battle heet, de Slag bij Hastings plaats. Het was een treffen tussen het Normandisch-Franse leger van hertog Willem II van Normandië en het Angelsaksische leger van koning Harold II.

Willem II van Normandië was op 28 september 1066 met zijn invasieleger geland bij Pevensey aan de zuidkust van Engeland. Hij wilde daarmee zijn rechten op de Engelse troon opeisen die hem was beloofd door de op 5 januari 1066 overleden kinderloze koning Edward de Belijder. Harold had echter na de dood van Edward de macht gegrepen en Willem had hem de oorlog verklaard. De twee legers troffen elkaar bij Hastings.

Op 16 oktober 1966 gaf de Britse Post een serie van acht postzegels uit gewijd aan de Slag bij Hastings. Ontwerper David Gentleman koos afbeeldingen die voorkomen op het zogenoemde ‘Tapijt van Bayeux’, een borduurwerk van 70 meter lang en 50 centimeter hoog dat de Slag bij Hastings uitbeeldde. Het tapijt is rond 1068 vervaardigd voor de kathedraal in het stadje Bayeux in Frankrijk. Een halfbroer van Willem, Odo van Bayeux, die tot bisschop en graaf van Kent was benoemd, is waarschijnlijk de opdrachtgever geweest voor de vervaardiging van het tapijt. Volgens andere bronnen zou het tapijt zijn vervaardigd door koningin Mathilde van Vlaanderen en haar hofdames. In Frankrijk wordt het tapijt bestaande uit 58 panelen daarom ‘Tapisserie de la Reine Mathilde’ genoemd.

Naar schatting hebben 17.000 soldaten deelgenomen aan de slag, waarvan 10.000 manschappen in het leger van Willem. Het Angelsaksische leger bestond voornamelijk uit infanteristen en een deel uit boogschutters. Het invasieleger bestond voor de helft uit infanterie, een kwart cavalerie en een kwart boogschutters. De twee legers troffen elkaar bij wat nu het plaatsje Battle heet. De strijd brandde los vanaf ongeveer negen uur in de ochtend en duurde tot zes uur in de namiddag.

Na enkele vergeefse pogingen van het leger van Willem om de linies van de Angelsaksen te doorbreken pasten de Normandische soldaten een tactiek toe door te doen alsof ze in paniek op de vlucht sloegen. Als ze achtervolgd werden draaiden ze zich om en stortten zich op de aanvallers die massaal sneuvelden. Een van de legereenheden van de Angelsaksen bestond uit een gevreesd elitekorps met de naam ‘Housecarls’. Zij beschikten over zware bijlen waarmee ze inhakten op de paarden en ruiters zoals op enkele postzegels is te zien. Op het einde van de dag sneuvelde koning Harold en zijn leger trok zich terug waarbij de vele manschappen de dood vonden. Harold raakte dodelijk gewond door een pijl in zijn rechter oog. Men schat dat ongeveer 2.000 soldaten van het Normandische leger sneuvelden en 4.000 Angelsaksen.

De overwinning van de Slag bij Hastings was de aanzet voor de verdere verovering van Engeland. Op eerste kerstdag in 1066 werd hertog Willem II van Normandië gekroond tot koning en kreeg hij zijn bijnaam Willem de Veroveraar.

Op de plaats waar koning Harold werd gedood stichtte Willem in 1070 een abdij in opdracht van Paus Alexander II. De abdij kwam gereed in 1095. Deze Benedictijner abdij, Battle Abbey, nu deels een ruïne, bestaat nog altijd en trekt vele bezoekers die vanaf de helling, te zien voor het op de prentkaart afgebeelde onderste gebouw met de twee torentjes, over het slagveld heen kunnen kijken. In het landschap zijn tekens geplaatst waar de veldslag plaatsvond. Ook wij hebben daar met onze twee zoons gestaan die wel eens van de Slag bij Hastings hadden gehoord. Of het indruk op de jongens maakte, ik denk het niet, maar wel op ons. Het slagveld wordt nu letterlijk doorsneden door de Powdermill Lane, de B2095.

Op het terrein van de abdij is een monument opgericht ter nagedachtenis aan koning Harold. In Waltham Abbey, ten noorden van Londen is vlak achter de ingekorte kerk een grafsteen met zijn naam er op te vinden. Het monument in Battle Abbey werd op 20 augustus 1903 opgericht op initiatief van de bevolking van Normandië. Het monument is afgebeeld op een oude prentkaart uit 1911.

Een van de verhalen die in overleveringen wordt verteld is een gebeurtenis die zou hebben plaatsgevonden vlak voordat de strijd begon tussen de twee legers. De minstreel van Willem de Veroveraar, Ivo Taillefer, zou op zijn paard naar de open vlakte tussen de twee legers zijn gereden. Hij begon kunsten te vertonen met zijn zwaard en lans. Zo gooide hij de lans twee maal in de lucht en ving deze bij de punt op. Daarna galoppeerde hij met zijn paard naar de linies van de Angelsaksen en hakte met zijn zwaard op hen in. Zijn paard werd echter neergeschoten en Taillefer kreeg een speer in zijn borst. Hij was de eerste Normandische dode van die dag.

Op het tapijt van Bayeux is als een soort stripverhaal de voorgeschiedenis, de inscheping van het leger en het verloop van de slag in beeld gebracht. Het is dan ook een belangrijke geschiedkundige bron en geeft informatie over de kleding en de wapens in die tijd. Op het tapijt staat een korte toelichting in het Latijn. Waarschijnlijk is het tapijt aan het einde ingekort, omdat de kroning van Willem in de Westminster Abbey in Londen ontbreekt.

De serie postzegels, de 4d in een strip van zes en twee losse waarden, kent enige primeurs. Het was voor het eerst dat het portret van koningin Elizabeth in goud werd afgedrukt en het was voor het eerst sinds 1840 dat het hoofd van de monarch op een postzegel naar rechts kijkt in plaats van naar links. Het was ook voor het eerst dat de Britse Post een serie van zes postzegels als strip uitgaf. Maar wel passend in het licht van het tapijt van Bayeux.

De druk van de zegels liet soms ook te wensen over, zoals is te zien bij de linker postzegel waarbij de kleur magenta niet geheel passend is aangebracht, zodat het zwaard uit twee delen lijkt te bestaan, in de kleur magenta en cyaan.

Op een postzegel in het vel van 1/3 is een grote donkere vlek te vinden op het rechter bovenbeen van de gedode soldaat in de vorm van een knots.

De goudverf die gebruikt is voor de druk van het hoofd van de koningin gaf ook problemen. Zoals te zien is in de vergroting van zo’n afdruk waarbij de beschadiging van het aangezicht van de koningin zeer duidelijk is. Verder kan men de kleur goud aantreffen in doffe en glanzende vorm.

De Franse ‘La Poste’ heeft ter gelegenheid van de herdenking van de Slag bij Hastings op 4 juni 1966 een postzegel uitgegeven met een afbeelding van het kasteel waarin hertog Willem II van Normandië in 1028 is geboren. Naast het ‘Chateau de Falaise’, de vloot waarmee hij landde in Pevensey en zijn invasieleger. We hebben het slagveld waar de Slag bij Hastings plaatsvond enkele malen bezocht en voelden daar de beklemmende sfeer wetende dat hier duizenden mannen stierven om Engeland, door de een om te verdedigen en door de ander om te veroveren.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Frankrijk Groot BrittanniëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)