Permanente reeks Groot-Brittannië - Postzegelblog

Permanente reeks Groot-Brittannië

0

Naar aanleiding van de Duitse inval in Polen op 1 september 1939, had Groot-Brittannië op 3 september 1939 de oorlog verklaard aan Duitsland, samen met Frankrijk. Toevallig, een dag later, verscheen een nieuwe postzegel in de reeks permanente postzegels van Groot-Brittannië in de waarde van 2 shilling en 6 pence.

Deze uitgifte was al eerder gepland en had dus niets te maken met de oorlog. De postzegel verving de zegel met dezelfde waarde, uitgegeven in 1934 met de afbeelding van koning George V. Deze koning was op 20 januari 1936 overleden en opgevolgd door koning Edward VIII. Maar Edward bleef niet lang op de troon. Hij trad af op 11 december 1936 en werd opgevolgd door koning George VI.+

Al voordat de oorlog uitbrak waren in 1938 voorbereidingen getroffen om een serie postzegels uit te geven ter gelegenheid van het 100-jarige jubileum van de Britse postzegel. De postzegels, in een serie van zes stuks, hadden hetzelfde ontwerp en de zes laagste waarden van dat moment: ½ penny tot en met 3 pence. Beslist niet overdadig vormgegeven. De uitgifte van de postzegels was voorgesteld door de toenmalige President van de Royal Philatelic Society Londen, Sir John Wilson. Het plan was om in mei 1940 een grote, internationale postzegeltentoonstelling zou worden gehouden en hij hoopte dat de Britse Post hier een speciaal postzegelblokje voor zou uitgeven. Het werd echter een serie van zes zegels.

Het ontwerp werd gemaakt door een medewerker van drukkerij Harrison & Sons, H.L. Palmer. Palmer werd geassisteerd door Edmund Dulac die eerder de permanente postzegels had ontworpen. Hij gebruikte zijn eerdere ontwerp voor de permanente zegels met de afbeelding van George VI. Deze afbeelding was getekend naar een foto genomen door Dorothy Wilding. De belettering was van Eric Gill. Maar door het uitbreken van de oorlog kwam aan de voorbereidingen van de uitgifte een eind. Tot december 1939. Toen besloot de toenmalige Directeur Generaal van de Britse Post besloot door te gaan met de voorbereidingen. Enkele ontwerpen werden gemaakt en voor het laatste ontwerp werd gekozen. De koning gaf toestemming voor de uitgifte en na enkele kleine aanpassingen in het ontwerp kon met de productie worden begonnen. De plannen voor een internationale postzegeltentoonstelling waren inmiddels geschrapt maar Sir John Wilson deed toch nog een poging om een postzegelblokje uit te laten geven, nu ten bate van het Rode Kruis. Maar dit voorstel werd verworpen. Omdat tijdens de oorlog geen bijzondere postzegels werden geproduceerd, bleven de zegels lang in gebruik. De oplage van de 1 penny was 232.903.680 stuks! Postzegelverzamelaars konden hun hand op de knip houden tot 11 juni 1946, toen twee postzegels verschenen ter gelegenheid van de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog. Twee lage waarden, 2½ penny en 3 pence.

5

Maar op 26 april 1948 was de verzamelaar wel gedwongen om in de geldbuidel te tasten toen de twee postzegels verschenen ter gelegenheid van het zilveren huwelijk van koning George VI en koningin Elisabeth.

Hoeveel zegels van £1 van de oplage van 419.628 stuks zouden er in de albums van verzamelaars terecht gekomen zijn? Ikzelf heb er in elk geval één…….

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
KoningshuizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)