Grote gouden 'postzegels' - Postzegelblog

Grote gouden ‘postzegels’

1

Vanaf de tweede helft van het jaar 2009 werden brieven en pakjes vanuit Groot-Brittannië verzonden voorzien van grote, goudkleurige stickers met een afbeelding van koningin Elisabeth II en voorzien van een zwarte opdruk met letters als code. Wel een beetje vreemd zulke grote zegels van 58½ mm bij 65 mm. Was dit een proefneming? Eigenlijk wel en toch weer niet.

Op 8 juni 2009 werd in het postkantoor van Camden Town, gelegen in Noord Londen, met een loketmachine van het merk Horizon een proef begonnen met nieuwe loketstroken. Deze zelfklevende stroken waren niet van het saaie wit zoals ze al enkele jaren in gebruik waren, maar in goudkleur en met de afbeelding van de vorstin. Ze waren gedrukt bij De La Rue en de opdruk werd gedaan met een ink jet printer. In eerste instantie werden de stroken gebruikt voor de expresdienst.

De proef zou slechts een maand duren maar werd uitgebreid tot september 2009. Hierna werd de proef geëvalueerd en besloten werd om de stroken landelijk in te voeren. Dat gebeurde vanaf 20 april 2010. Voor Wales werd een opdruk gebruikt zowel in het Engels als in het Welsh.

Verder kwamen de stroken in twee vormen voor, met een slit tanding en zonder tanding. Deze laatste vorm, dus zonder tanding, werd vanaf 23 augustus 2010 gebruikt, voor het eerst op het postkantoor Old Street Post Office in Londen EC1.

En ook de opdrukken kunnen van elkaar verschillend zijn, met magere of vette letters.
Wat betekenen de codes? De volgende codes werden gebruikt:

Dienst Omschrijving van de dienst

 • 2L 2nd Class brief
 • 1L 1st Class brief
 • 1st Brieven voor blinden – tot 100 gram
 • 2LL 2nd Class grote brief (tot en met 26 juli 2009)
 • 2LG 2nd Class grote brief (vanaf 27 juli 2009)
 • 1LL 1st Class grote brief (tot en met 26 juli 2009)
 • 1LG 1st Class grote brief (vanaf 27 juli 2009)
 • 2PK 2nd Class pakje
 • 1PK 1st Class pakje
 • PE Pakket Economy Internationaal
 • PS Pakket Standard Internationaal
 • SD Special Delivery (exprespost)
 • SP Standard Parcel (standaard pakket)
 • A Airmail (luchtpost)
 • AX Airsure (luchtpost met verzekering tot 500 pond, tot en met 26 juli 2009)
 • AAX Airsure (luchtpost met verzekering tot 500 pond, vanaf 27 juli 2009)
 • SU Surface Mail (zeepost)

Verder werd door het Ministerie van Defensie ook codes gebruikt:

BL BFPO 1st Class brief
BLL BFPO grote brief (tot en met 26 juli 2009)
BLG BFPO grote brief brief (vanaf 27 juli 2009)
BPK BFPO pakje
BF BFPO pakket
FF Forces Freepost (militair portvrij)

BFPO is de afkorting voor British Forces Post Office

Maar die codes zijn niet het enige wat te vinden is bij de opdrukken. Na de regel ´Postage Paid UK´ kun je vanaf 2010 soms ook een cijfer vinden, een cijfer 4, 5 of 6 voor Royal Mail en 7, 8 of 9 voor de pakketdienst (Parcelforce). Dit geeft de BTW aan. En dan is er ook nog de zogenoemde Accounting Code die is gekoppeld aan de code van de dienst. Deze code is aangebracht als kleine letter na de tekst Royal mail.

Helaas zijn de stroken of labels zodanig gegomd, dat ze niet of zeer slecht afweekbaar zijn. Men kan ze het beste bewaren door ze uit te knippen en op het papier te laten. Bij het zien van al de mogelijke codes is het ook een uitdaging om alle vormen en coderingen te gaan verzamelen. Moderne filatelie saai? Zeker niet met een onderwerp als de Horizon Gold Labels zoals ze worden genoemd.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)