De langste dag - Postzegelblog

De langste dag

1

Door heel veel mensen wordt ‘de langste dag’ ook wel D-Day genoemd. De landing van geallieerde troepen, voornamelijk bestaande uit Britse, Amerikaanse en Canadese eenheden, op de kust van Normandië. De landing op de stranden van het door Duitse troepen bezette deel van Europa vond plaats op 6 juni 1944.

Vele postadministraties hebben gedurende de laatste 70 jaar vele postzegels uitgegeven ter herdenking van de landingen op 6 juni 1944. De militaire operatie, met de codenaam ‘Overlord’, vond plaats in erg ruw weer waardoor vele slachtoffers vielen voordat ze zelfs maar aan land waren gekomen.

De tegenstand van de Duitse troepen die zich hadden verschanst in de zogenoemde Atlantikwal, was groot en hardnekkig. De landingen vanuit zee waren voorafgegaan door enorme beschietingen vanaf oorlogsschepen en vanuit de lucht. Daarbij werden achter de Duitse linies luchtlandingstroepen neergelaten, om aanvoerlijnen van de Duitsers te blokkeren.

Maar ook dieper landinwaarts zoals de overval op de belangrijke brug met de codenaam ‘Pegasus’, een huzarenstukje dat zelfs een speelfilm opleverde.

Het liep niet altijd zo goed af, zoals in het dorpje Sainte-Mère-Église waar een parachutist landde in een brandende kerk en parachutist John Steele die met zijn parachute aan de kerktoren bleef hangen. Hele bekende beelden van toen en nu nog.

Vooral in 1994 werden vele postzegels uitgegeven die aandacht schonken aan D-Day. En de daarbij behorende eerstedagenveloppen en herinneringsenveloppen.

Niet alleen van de Britse postdienst, maar bijvoorbeeld ook van ‘News of the World’.

Voor bezet Nederland was de landing van de geallieerde legers in Normandië het begin van hoop dat men snel bevrijd zou worden van het Duitse juk. Dat de Canadese eenheden daarbij een grote rol zouden spelen was toen nog niet bekend.

In november 1994 werd door de Canadese Postdienst een serie van vier postzegels uitgegeven die betrekking hadden op D-Day en de dagen die daarop volgden. De landing op de stranden van Normandië, de Brits-Canadese luchtmacht die de aanvallende troepen moest ondersteunen.

Verder een postzegel waarbij de Canadese artillerie op de stranden van Normandië de Duitse Atlantiekwal beschiet en als laatste een postzegel ter herinnering aan de aanval op het eiland Walcheren, met bombardementen vanaf september 1944 tot aan de bevrijding in november 1944.
Nog jaarlijks vinden herdenkingen plaats op de stranden van Normandië en bij de militaire kerkhoven aldaar. Bij de invasie vonden tussen de 8.400 en 10.000 geallieerde soldaten het leven of raakten gewond. Aan Duitse zijde waren die dag naar schatting tussen 4.000 en 9.000 soldaten gesneuveld of gewond.

In vele musea wordt aandacht geschonken aan ‘Operatie Overlord’. Indrukwekkende displays laten fragmenten zien van de strijd die op de stranden en landinwaarts woedde. Normandië, 6 juni 1944, een dag in de wereldgeschiedenis om nooit te vergeten.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Canada Duitsland Frankrijk Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)