Kinderboekenweek 2023: Bij mij thuis - Postzegelblog

Kinderboekenweek 2023: Bij mij thuis

0

Jong en oud kijkt uit naar de Kinderboekenweek. Kinderen mogen dan weer heerlijk zélf een boek uitkiezen. Het sterkste merk in boekenland is dan ook het vrolijkste feest van Nederland! Voor kinderen van 6 tot 12 jaar is er het Kinderboekenweekgeschenk, cadeau bij aankoop van € 13,50 aan kinderboeken. Voor de kleinsten is er het Prentenboek van de Kinderboekenweek, een groots voorleesboek voor een klein prijsje. Ontlezing  en kinderveiligheid zijn actuele en belangrijke onderwerpen.

Thema ‘Bij mij thuis’

Bij mij thuis lezen we elke avond voor het slapengaan. Bij mij thuis kun je heel ver over de stad uitkijken. Bij mij thuis vieren we het Suikerfeest. Bij mij thuis wonen twee mama’s. Bij mij thuis eten we elke vrijdag patat. Bij mij thuis zijn alle deuren breed genoeg voor de rolstoel van mijn broertje. Hoe is het bij jou thuis? Wat maakt jouw huis een thuis? Bij iedereen is het thuis anders. Deze Kinderboekenweek vieren we thuis in alle vormen, met alle verschillen en gelijkenissen. Boeken wakkeren het gesprek aan over het thema ‘Bij mij thuis’. Boeken zijn een onuitputtelijke bron van verschillende gezichtspunten. We kunnen zo veel van elkaar leren, lees mee!  Voor de Kinderboekenweek van 2023 stelde een comité een lijst samen met daarop twintig boeken die passen bij het thema Bij mij thuis. Deze boeken staan centraal tijdens de Kinderboekenweek, zowel thuis als op school.

Nederland (1980): Kinderen en boeken.

 

Nederland (1980): FDC Kinderen en boeken.

 

Kinderboekenweekgeschenk

Sanne Rooseboom heeft dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk Ravi en de laatste magie geschreven. Deze Kinderboekenweek vieren we thuis in alle vormen, met alle verschillen en gelijkenissen. Tijdens de Kinderboekenweek van 4 tot en met 15 oktober krijg je het Kinderboekenweekgeschenk gratis bij aankoop van € 13,50 aan kinderboeken.

In de flat waar Ravi met haar moeder en broertje woont is een gasfornuis ontploft, waardoor iedereen tijdelijk weg moet. De gemeente vindt een plekje in een tehuis voor oude mensen. Niet zomaar oude mensen, maar gepensioneerde tovenaars. Door de komst van het gezin gaat er iets mis. De machtigste tovenaar kan de hele stad veranderen in een ellendig slagveld met ziektes en ratten. Ravi moet hem stoppen. Lukt dat? En gaat ze zich ooit weer ergens écht thuis voelen?

 

Veilig thuis

VeiligheidNL is hét kenniscentrum voor letselpreventie. Wij zetten ons in om het leven van iedereen in Nederland veilig(er) te maken. Wij doen dit al ruim 35 jaar door veilig gedrag in een veilige omgeving te stimuleren. Dit doen we op het gebied van Kinderveiligheid, maar ook vanuit de volgende programma’s: Valpreventie, Gehoorschadepreventie, Sportblessurepreventie, Verkeersveiligheid én Productveiligheid. Ongelukken overkomen je, veiligheid niet. Veel ongevallen en ernstig letsel kunnen worden voorkomen met ander gedrag en een veiligere leefomgeving. Vanuit VeiligheidNL willen we iedereen in Nederland er bewust van maken hoe ze veilig met risico’s om kunnen gaan, want risico’s zijn onderdeel van het dagelijks leven en vaak niet uit te sluiten. Hierbij richten we ons op de meest voorkomende en meest ernstige verwondingen, waar preventie belangrijk én mogelijk is.

Nederland (2007): FDC Kind en een veilig thuis.

Onze belangrijkste taken

  • Monitoring en onderzoek: Onderzoek ligt aan de basis van alles wat we doen. We hebben een landelijke monitor, waarmee we continu informatie verzamelen en analyses uitvoeren. En we voeren regelmatig gericht onderzoek uit voor de programma’s of een van onze opdrachtgevers.
  • Deskundigheidsbevordering: We bieden trainingen om de bekwaamheid van professionals rondom letselpreventie te vergroten. We geven handvatten en leren vaardigheden aan om zelf met veiligheid aan de slag te gaan.
  • Advisering: VeiligheidNL heeft voor ieder veiligheidsvraagstuk een passende oplossing. Dat kan een training, een campagne, een gedragsinterventie of een praktische toolbox zijn.
  • Voorlichting: Het voorkomen van letsel kan niet zonder het geven van goede voorlichting. Op deze website is alle voorlichting voor ouders verzameld, die kan helpen om letsel bij kinderen te voorkomen.

Nederland (2011): FDC Geef kinderen een veilig thuis.

 

Ontlezing

In Nederland lezen we in onze vrije tijd elk jaar minder boeken, kranten en tijdschriften. Dit noemen we ontlezing. Is dat een probleem? Jazeker! Want we lezen niet alleen minder vaak, maar ook minder goed én minder graag. De cijfers spreken boekdelen.

Nederland (1978): FDC Kind en educatie.

A. We lezen minder vaak.

Jongeren lezen dagelijks gemiddeld 14 minuten. Een paar jaar geleden was dat nog 23 minuten. Dat is een daling van 40% aan leestijd.

B. We lezen minder goed.

24% van de 15-jarigen gaat van school met een laag leesniveau. Oftewel: 1 op de 4 kan een brief van de gemeente, of de bijsluiter van medicijnen niet goed lezen.

C. We lezen minder graag.

In een groot recent Europees onderzoek (PISA) eindigden Nederlandse jongeren op de allerlaatste plaats als het om leesplezier gaat.

D. Ontlezing begint al op jonge leeftijd.

Kinderen van 9 jaar lezen minder boeken dan toen ze 7 of 8 waren. Tegen de tijd dat zij de basisschool verlaten, leest nog maar 35% vrijwel dagelijks.

Nederland (2001): Kind en computer.

Eigenlijk is ontlezing van alle tijden. Uit onderzoek blijkt dat er elke 10 jaar minder wordt gelezen dan in het decennium daarvoor. Dat is niet zo gek, want lezen krijgt er steeds meer concurrentie bij: het begon met radio, gevolgd door tv. En tegenwoordig brengen we heel wat tijd door op onze computers, tablets en mobieltjes. Onze ‘leestijd’ wordt dus steeds minder. Maar er is nog iets anders aan de hand: kinderen van nu vinden lezen saai en helemaal niet leuk! Het leesplezier onder jongeren is nog nooit zo laag geweest. En dat is pas écht een probleem.

 

Leestip

Seji Yoshida – Huizen met een verhaal (vanaf 8 jaar). Elk huis heeft een verhaal. Over hoe het is ontstaan, over wie er woont. Hoe zou het bijvoorbeeld zijn om in een vuurtoren op een berg te wonen? Of in een oude windmolen? Weet jij waar je bij de inrichting op moet letten als je een draak als huisdier hebt?

De Japanse illustrator Seiji Yoshida laat zijn lezers binnenkijken in meer dan dertig huizen over de hele wereld, en kennismaken met de bijzondere bewoners. Een samoerai, bijvoorbeeld. Of een trol, een jonge uitvinder, geesten en dwergen. En Yoshida zelf, trouwens, die je laat meekijken in zijn eigen atelier en laat zien hoe hij dit boek gemaakt heeft aan de hand van schetsen en tekeningen.

 

Meer info en gebruikte bronnen:

Kinderboekenweek 2023: https://www.hebban.nl/kinderboekenweek

Kinderveiligheid: https://www.kinderveiligheid.nl/

Ontlezing: https://www.leestijd.nl/

De Groene, hoe minder je leest, hoe minder je weet (deel 1 en 2 uit 2022)

https://www.groene.nl/artikel/hoe-minder-je-leest-hoe-minder-je-weet

https://www.groene.nl/artikel/de-kloof-verwijdt-zich

Kinderboeken: https://www.kinderboeken.nl/inspiratie/kinderboekenweek/

Kinderboekenjuf:

https://www.kinderboekenjuf.nl/kinderboekenweek/kinderboekenweek-2023-bij-mij-thuis/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Kinderpostzegels



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)