Wat een prachtige postzegel is dit - Postzegelblog

Wat een prachtige postzegel is dit

3

Het gebeurt mij niet vaak, maar nu wel. Ik zag deze postzegel en dacht gelijk: ‘Wat een prachtige postzegel is dit. Ik zie een hoofd met handen voor het gezicht, maar desondanks zie ik een gezicht.’ Mijn nieuwsgierigheid was geraakt. Ik wilde meer weten over deze zegel. U ook?

 

75 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens
Deze prachtige postzegel is uitgegeven door het Belgische postbedrijf Bpostgroup. Dit bedrijf is vergelijkbaar met onze PostNL. De uitgiftedatum was 20 maart 2023. Maar ik had totaal geen idee waarom deze zegel werd uitgegeven. Op de site van Bpost werd hierover het volgende gemeld: “Diversiteit is een feit. Inclusie is een keuze die Bpost met trots verdedigt. Daarom wil Bpost eer betuigen aan de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, die op 10 december 1948 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd ondertekend. Met daarbij vooral aandacht voor artikel 1: Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren.”
U kunt de hele Verklaring van de Rechten van de Mens uit 1948 nalezen op onderstaand postzegelvel van de Verenigde Naties. U moet dan wel de Franse taal machtig zijn.

 

Diversiteit
De toelichting van Bpost begint met: ‘diversiteit is een feit.’ Wat is diversiteit? Diversiteit houdt in dat mensen verschillen van elkaar en het bij elkaar hebben van die verschillen noemen we diversiteit.’ Bpost heeft over diversiteit ook in 2019 een mooie postzegel uitgebracht. Daarin zien we diversiteit in beeld.

Deze postzegel maakt deel uit van een postzegelvel van vijf zegels, waarin staat: ‘Diversiteit maakt macht.’ Zelf had ik liever gekozen voor de tekst: ‘Diversiteit maakt sterk.’

Inclusie
Bpost vervolgt haar toelichting met: ‘Inclusie is een keuze die Bpost met trots verdedigt.’ Zelf heb ik het gevoel dat ‘inclusie’ een ‘modewoord’ is. Je komt het tegenwoordig overal tegen. Officieel betekent inclusie: ‘insluiting in de samenleving van achtergestelde groepen op basis van gelijkwaardigheid. Volgens mij noemden we dit vroeger ‘anti-apartheid.’ Tanzania gaf daar in 1978 een postzegelvel over uit.

 

Niemand wordt als slaaf geboren
De postzegel waar ik dit artikel mee ben begonnen, maakt deel uit van een postzegelvel met tien dezelfde zegels. Aan de bovenzijde van het vel staat de tekst: ‘Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren.’ Ik vind dit wel een mooie tekst. Op 1 juli herdenken wij ook ons slavernijverleden. Ook dan realiseren we ons, dat niemand als slaaf wordt geboren, maar een slaafgemaakte persoon is.

Vingerafdruk met daarin een gezicht
In het midden van het postzegelvel zien we een vingerafdruk. Mijn eerste opwelling was: Wat is dit nu? Gaat dit over het verzet van ‘het verzamelen van vingerafdrukken’ wat een aantasting is van de rechten van de mens? Toen ik echter langer naar het postzegelvel keek, zag ik er ook een gezicht in. Twee ogen, een neus en een mond zijn (voor mij) duidelijk te onderscheiden. Wat zal de ontwerper van dit vel hiermee hebben willen uitbeelden. Ik weet het niet. Desondanks vind ik het een prachtig postzegelvel. U ook? Reacties zijn welkom.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Verenigde NatiesNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Postzegelblog op 28 juni 2023 om 11:58

  Erg mooie zegel!

 • willem hogendoorn op 5 juli 2023 om 13:52

  Van Hero Wit kreeg ik de volgende info:
  – de vingerafdruk staat symbool voor onze identiteit;
  – het gezicht wordt afgeschermd door handen. Dit beeld uit hoe wij ons presenteren of niet-presenteren aan de buitenwereld
  – de handen zijn doorschijnend. Dit is een hoopgevend aanmoediging om te tonen wie je bent.
  – in de vingerafdruk zie je een gezicht, waarmee wordt aangegeven dat je moet kunnen zijn wie je bent.
  Samengevat: het postzegelvel richt zich op identiteit en het kunnen zijn wie je bent.
  En dat allemaal ivm het jubileum van 70 jaar rechten van de mens

 • Bate Hylkema op 6 juli 2023 om 13:08

  Met de inhoudelijke achtergrondinformatie van de ontwerper verandert de postzegel meteen in een interessante, betekenisvolle en meerwaardige postzegel. Naar ik hoop wordt aan dit facet van de postzegel aandacht besteed.
  Deze postzegel komt overeen met de zomerzegel 1978, waarop het zelfportret Anna Maria van Schuurman gedeeltelijk wordt afgedekt door een transparant gordijn (nvph 1153).
  Deze dame mocht destijds de universiteit wel bezoeken op voorwaarde dat ze achter een gordijn voor de mannelijke studenten onzichtbaar zou zijn / blijven. ‘Afleiden van’ kon daarmee voorkomen worden!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)