Pandamania in Rhenen - Postzegelblog

Pandamania in Rhenen

0

De drie en een half jaar oude panda’s Xing Ya en Wu Wen worden de attracties van het Ouwehands Dierenpark in Rhenen de komende 15 jaar. Ze komen van het Wolong National Nature Reserve (Wenchuan). Na aankomst in Nederland blijven ze minimaal vier weken in quarantaine. De dierentuin heeft nog geen datum bepaald, waarop het publiek de panda’s kan zien. Het is alleen mogelijk om online tickets te kopen. Ouwehands verwacht een ware Panda-gekte.

 

Ouwehand

Ondernemer en miljardair Marcel Boekhoorn (eigenaar van de dierentuin) heeft 15 jaar gelobbyed om ervoor te zorgen dat de panda’s naar Nederland komen. De komst van de (leen)panda’s kwam uiteindelijk tot stand tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan China in 2015. Ouwehands betaalt China een jaar huur van 1 miljoen euro en moet beschouwd worden als een diplomatieke gunst van China aan Nederland. De panda’s verblijven in een gloednieuw gebouw ‘Pandasia’, kosten zeven miljoen euro. Ze komen dus niets te kort. Wereldwijd zijn er slechts achttien dierentuinen met reuzenpanda’s.

Wat weten we van panda’s?

Panda’s hebben een rustig leefpatroon: eten (vooral bamboe), drinken en slapen. Ze eten 500 kilo bamboe per week. Kwekerij Bamboo in Asten levert de bamboe. Ze hebben een assortiment van ca 30 soorten bamboe’s. Panda’s worden beschouwd als bedreigde diersoort en leven in de provincies Gansu, Sichuan, Shanxi. De leefgebieden bevinden zich op een hoogte van 1200 tot 3900 meter boven zeeniveau.

 

China 1993 Mao Bamboo

De panda is een roofdier dat zich heeft gespecialiseerd in het eten van planten. De beer leeft vrijwel uitsluitend van bamboe, wat in grote aantallen voorkomt in het natuurlijke leefgebied. Gemiddeld besteedt een panda de helft tot driekwart van zijn tijd aan het kauwen van de bamboe. Af en toe worden ook wel andere planten of kleine dieren gegeten.

De panda wordt in verschillende dierentuinen gehouden, vaak met als doel om nageslacht te produceren. De panda staat echter bekend als niet erg gewillig als het de voortplanting in gevangenschap betreft. Het vrouwtje is maar drie dagen per jaar vruchtbaar.

Oostenrijk (2003), Panda onderzoek in Schönbrunn Zoo

 

Omdat panda’s tot de bedreigde diersoorten behoren, heeft het WWF de panda gekozen als logo. Wereldwijd zijn er veel verzamelaars van het WWF-thema.

 

Veel postadministraties brengen zegels en velletjes met panda’s uit hun dierentuin. Het is uniek omdat wereldwijd slechts 18 dierentuinen panda’s hebben o.a. HongKong. Ook voor grote panda onderzoeksprojecten worden zegels uitgegeven, zoals Malaysia. Brengt Ouwehands Dierenpark persoonlijke zegels uit of komt PostNL met een extra uitgave zoals de Elfstedentochtzegel ?

HongKong (2008), Giant Panda in dierentuin HongKong in 2007

Panda’s in diverse uitingen

Zoals altijd leiden panda’s tot andere uitgaven zoals een verhalenreeks ‘De avonturen van Panda’ van Maarten Toonder en de bekende Kung Fu Panda films.

 

Meer info
https://nl.wikipedia.org/wiki/Reuzenpanda
https://www.ouwehand.nl/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
China Volksrepubliek China vóór 1949 StripverhalenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)