200e postzegelblog: 200 jaar viering wereldwijd - Postzegelblog

200e postzegelblog: 200 jaar viering wereldwijd

2

Op 17 februari 2017 schreef ik mijn eerste blog. We leven nu in april 2021 en dit is mijn 200e postzegelblog. Een mooi initiatief van Postbeeld en haar voorganger om Postzegelblog te ontwikkelen. Ook bedank ik Rob, Michel en Ingrid, die deze faciliteiten aanbieden en beheren voor de filatelisten. Wat mij opvalt is dat het aantal bloggers constant is, een stuk of zeven vaste bloggers. Lezers van de blogs en speciaal leden van verenigingen, die nu veel tijd over hebben want de verenigingsbijeenkomsten zijn grotendeels vervallen, schrijf eens over uw favoriete thema of land. Het is niet moeilijk want u heeft al diverse voorbeelden gelezen. Waar gaat deze 200e blog over?

200 jaar vieringen (1821 – 2021)

200 is een mooi getal en dat leidt wereldwijd tot een groot aantal herdenkingen. Dat kan bijvoorbeeld met het geboortejaar maar ook met het overlijdensjaar van een bekende man of vrouw in de wereldgeschiedenis. 200 jaar later worden ook diverse herdenkingen herdacht dus in 2021. In deze blog een reis om de wereld over de belangrijkste herdenkingen en personen. Een aantal van deze herdenkingen leiden ook tot postzegeluitgiften in 2021. Wat opvalt is dat historische gebeurtenissen in land A invloed hebben op de geschiedenis in land B. We beginnen op 28 januari 1821 en eindigen op 12 december 1821.

 

Fabian Gottlieb von Bellingshausen

Op 28 januari 1821 wordt Alexander Island, het grootste eiland van Antartica, voor het eerst ontdekt door een Russische expeditie onder leiding van

Fabian Gottlieb von Bellingshausen (1778- 1852). Hij noemde het land Alexander I Land voor de regerende tsaar Alexander I van Rusland.

Sovjet-Unie (1970): 150e verjaardag van ontdekking van Antarctische vasteland door Fabian Gottlieb von Bellingshausen en Mikhail Lazarev.

Het eiland werd in 1908 opgeëist door het Verenigd Koninkrijk als onderdeel van het Brits Antarctisch Territorium (BAT).  Territoriale claims zijn ook ingesteld door zowel Chili (in 1940) als Argentinië (in 1942).  Momenteel is onder het Antarctisch Verdrag geen claim officieel erkend. Het eiland bevat het Britse meteorologische centrum Fossil Bluff en de tankbasis.

Estland (2020): 200e verjaardag van de ontdekking van Antarctica.

 

James Monroe

Op 5 maart 1821 wordt James Monroe (1758 – 1831) beëdigd voor zijn tweede termijn als president van de Verenigde Staten. Hij was de 5e president in de periode 1817 -1825.  Monroe kreeg in 1819 te maken met een grote economische crisis als nasleep van de napoleontische oorlogen. Groot-Brittannië had zijn industriële capaciteit opgevoerd om aan alle oorlogsinspanningen te kunnen voldoen. Europa lag in puin en daardoor werd veel van de Britse overproductie tegen lage prijzen op de Amerikaanse markt gedumpt. Ondanks de crisis, die tot 1821 duurde, bleef Monroe populair.

 

 

 

 

 

 

De grootste uitdaging in zijn presidentschap was de toetreding van Missouri tot de Unie. In de Senaat was het aantal staten waar slavernij wel en niet was toegestaan in evenwicht, maar dat zou anders komen te liggen met de toetreding van Missouri. Voor- en tegenstanders sloten het zogenaamde compromis van Missouri waarbij o.a. werd afgesproken dat Maine zou worden afgesplitst van Massachusetts en als aparte staat, waar slavernij verboden was, toe zou treden tot de Unie, waarmee de balans was hersteld. Zie verder.

 

 

 

 

Napoleon Bonaparte

Op 5 mei 1821 is Keizer Napoleon Bonaparte overleden op Sint Helena. Na de nederlaag in Waterloo besloten de geallieerden op het Congres van Wenen dat Napoleon zou worden verbannen uit Europa. Sint-Helena in de Atlantische Oceaan, een eiland van 122 vierkante kilometer, op zo’n 2000 km ten westen van Angola, een van de meest afgelegen eilanden ter wereld, zou het ballingsoord worden.
Napoleon arriveert op Sint-Helena aan boord van het schip Northumberland op 15 oktober 1815 (Ajman). Hij had een kleine Franse bemanning bij zich.

Napoleon verbleef in ballingschap in zijn residentie, Longwood House in de periode 15 oktober 1815 – 5 mei 1821. Hij is daar overleden. Het beperkte toerisme van het eiland legt nog steeds grote nadruk op dit historische feit. Zijn residentie, Longwood House, is tegenwoordig als museum te bezichtigen.

 

Sebastian Kneipp

Op 17 mei 1821 werd Sebastian Anton Kneipp (1821 – 1897) geboren. Hij was een Beiers priester en een van de grondleggers van de natuurgeneeskunde. Hij is vooral bekend om de door hem ontwikkelde ‘Kneippkuur’, een vorm van hydrotherapie, die op verschillende manieren gebruikmaakt  van water, temperatuur en druk.

 

 

 

Kneipp was de grondlegger van een nieuwe benadering van geneeskunde die gebaseerd is op de volgende vijf pijlers:

  1. Hydrotherapie.
  2. Kruidengeneeskunde.
  3. Trainen.
  4. Voeding. Een dieet van volkoren granen, groenten en beperkt gebruik van vlees.
  5. Spiritualiteit. Kneipp geloofde dat een gezonde geest leidt tot een gezond persoon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De 200e geboortedag van Sebastian Kneipp was aanleiding voor de Duitse post om een speciale zegel en afstempeling uit te geven op 1 april 2021. In 1997 gaf de Duitse post ook een zegel uit, toen voor zijn 100e overlijdensjaar.

 

George IV

Op 19 juli 1821 wordt George IV gekroond tot koning van het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Hij was koning van 1820 – 1830. In tegenstelling tot de sobere en respectabele George III, was George IV een weelderige spender die betrokken was bij vele schandalen, met name zijn scheiding van koningin Caroline. Maar hij had ook een uitstekende smaak en was de beschermheer van talrijke kunstenaars en architecten. Hij was de oprichter van veel van de grote collecties van vandaag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van 1714 tot 1901 waren er slechts zes Hannoveraanse vorsten. Het was deze stabiliteit, in combinatie met de enorme impact van de industriële revolutie, die Groot-Brittannië hielp om in deze periode een groot deel van zijn overzeese rijk te verwerven. Tegen de tijd dat koningin Victoria in 1901 stierf, besloeg het Britse rijk een derde van de wereld, ondanks het verlies van de Amerikaanse koloniën. Na de dood van koningin Victoria werd haar zoon en opvolger, Edward VII, de eerste monarch van het Huis van Saksen-Coburg-Gotha, de familienaam van Prins Albert. In 1917, tijdens de Eerste Wereldoorlog, werd echter besloten om afstand te doen van deze Duitse familienaam en de naam van het Koninklijk Huis te veranderen in Windsor.

 

Missouri

Op 10 augustus 1821 wordt Missouri toegelaten als de 24e Amerikaanse staat. In 1821 werd het voormalige Missouri-territorium toegelaten als een slavenstaat, onder het compromis van Missouri, en met een tijdelijke staatskapitaal in St. Charles. In 1826 werd de hoofdstad verplaatst naar de huidige, permanente locatie van Jefferson City, ook aan de rivier de Missouri.

 

 

 

 

Missouri is een staat in het middenwesten van de Verenigde Staten. Met meer dan zes miljoen inwoners is het de 18e meest dichtbevolkte staat van het land. De grootste stedelijke gebieden zijn St. Louis, Kansas City, Springfield en Colombia. De hoofdstad is Jefferson City. Missouri wordt begrensd door acht staten. De Missouri-rivier, waarnaar de staat is vernoemd, stroomt door het centrum van de staat. De postzegel die in 2021 wordt uitgegeven voor de 200e herdenking van de staat is een bestaande foto van Bollinger Mill State Historic Site.

 

Gustave Flaubert

Op 12 december 1821 is Gustave Flaubert (1821 – 1880) geboren. Hij was een Franse schrijver die gezien wordt als een van de belangrijkste romanschrijvers uit de literatuurgeschiedenis. Het werk van Flaubert vertegenwoordigt een van de hoogtepunten van de realistische literatuur, hoewel Flaubert niet louter in deze stijl schreef, zo zijn er ook werken in zijn oeuvre die als romantisch gekarakteriseerd kunnen worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zijn bekendste en meest invloedrijke werk is zijn debuutroman Madame Bovary uit 1857, een werk dat zich afspeelt op het platteland en handelt over de overspelige relaties van het hoofdpersonage Emma Bovary. De roman veroorzaakte een schandaal vanwege de vermeende obsceniteiten in het werk, maar is na verschijning van groot invloed geweest op onder meer Emile Zola en het naturalisme. Het werk wordt algemeen gezien als een van de belangrijkste romans uit de westerse literatuurgeschiedenis. Andere belangrijke werken van Flaubert zijn L’Éducation sentimentale en zijn correspondenties met onder anderen George Sand. Uitgeput door zijn zenuwziekte en zijn financiële problemen, stierf de schrijver op 8 mei 1880 in Croisset en liet het grote satirische werk  Bouvard en Pécuchet onafgemaakt achter. waarmee hij in juni 1874 was begonnen.

Monaco (2021): 200 jaar Gustave Flaubert.

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Ajman Antigua & Barbuda Duitsland Estland Frankrijk Groot Brittannië Monaco Verenigde staten NapoleonNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (15 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)