Het oudste nog bestaande postkantoor ter wereld - Postzegelblog

Het oudste nog bestaande postkantoor ter wereld

1

Weet u waar het oudste postkantoor ter wereld te vinden is? Niet eens zo ver weg. Het postkantoortje ligt aan 41 High Street, de A76, in het stadje Sanquhar in het zuiden van Schotland in het historische graafschap Dumfriesshire. Het werd in 1712 door koopman Abraham Crichton opgericht als halteplaats voor de koopmansboden, voetboden en postiljons die de postverbinding vormden tussen grotere dorpen en steden.

 

Het originele postkantoortje bestaat niet meer; wellicht wel een bijgebouwtje dat als paardenstal diende. Het huidige postkantoor werd gebouwd in 1763 en is afgebeeld op bovenstaande envelop. De tekening werd vervaardigd door T.M. Sandilans, een etser die veel met koperen platen werkte om er etsen mee af te drukken.

In vroeger tijden waren er geen postkantoren zoals we die kennen uit de vorige eeuw met balies, wachtruimten en postbusfronten. Het ging er veel eenvoudiger aan toe.

Als men post ontving moest men die afhalen bij het postkantoor. Men klopte op het raam, men betaalde de, meestal, hoge portokosten en kon dat de brief in ontvangst nemen. Post voor anderen kon men op deze wijze ook afleveren via het raam. Dat het verzenden en ontvangen van post meer voor de adel en rijke kooplieden was voorbehouden is te zien in het stempel.

Het stempel werd gebruikt op de officiële eerstedag envelop van het Philatelic Bureau in Edinburgh voor de serie ‘Postkantoren’ die als Europazegels werd uitgegeven in 1990.

Een van de oudste stempels die door het postkantoor werd gebruikt is een eenvoudig naamstempel. Het duplex stempel in gebruik vanaf ongeveer 1850 kreeg nummer 303. Later zijn gewone dagtekeningstempels in gebruik genomen.

Enkele jaren geleden dreigde het postkantoor te verdwijnen doordat het in 2014 te koop werd gezet voor £195.000. Maar een postzegelverzamelaar die gespecialiseerd was in postgeschiedenis, Dr. Manzoor Alam, voorkwam dit door het postkantoor te kopen en na opnieuw te hebben ingericht te heropenen. Hij werd formeel de 16de postmeester van het postkantoor Sanquhar. Hij heeft plannen om een klein postmuseum in het stadje te openen waarin de geschiedenis van het oudste nog werkende postkantoor wordt verbeeld. Het postkantoor is vermeld in het Guiness Book of World Records.

En wilt u kennismaken met de nieuwe postmeester? Kijk dan hier.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Europa CEPTNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)