De ‘Harmer proeven’ van Prince Edward Island - Postzegelblog

De ‘Harmer proeven’ van Prince Edward Island

0

Tijdens een clubavond van een postzegelvereniging raak je gauw in gesprek met collega verzamelaars. Zo ook een keer in ’s-Hertogenbosch bij de ’s-Hertogenbossche Filatelisten Vereniging. Daar werden mij enkele velletjes getoond met ongetande afdrukken van postzegels van Prince Edward Island in verschillende kleuren met de vraag: ‘Wat zijn dit voor proeven?’

Harmer proef donkerbruin

Omdat ik het antwoord ook niet direct kon geven beloofde ik het uit te zoeken. En als lid van de Royal Philatelic Society London had ik toegang tot hun zeer uitgebreide bibliotheek en direct contact met leden van die oudste postzegelvereniging ter wereld, opgericht in 1869.

Prince Edward Island 3 a
Prince Edward Island 3

De echte postzegel werd snel gevonden. Uitgegeven op 1 januari 1861 door de Britse Kroonkolonie Prince Edward Island. De postzegel was gedrukt op geelachtig papier door de firma Charles Whiting, Beaufort House Press, Strand te Londen in boekdruk en had een grove lijntanding 9. Vandaar dat vele exemplaren met de schaar uit de vellen zijn geknipt, duidelijk te zien. Waren de proeven afkomstig van deze drukker? In de archieven van de Royal vond ik een aantekening, dat van de eerste postzegels van Prince Edward Island gedrukt tussen 1860 en 1872 slechts zeer weinig proeven bekend zijn.

Prince Edward Island 10

Op één na, de postzegel van 4½ Penny van 1 juni 1870, waren de andere 15 waarden door Charles Whiting gedrukt. De 4½ Penny was gedrukt door de British American Bank Note Company.

Harmer proef donkerbruin detail
Harmer proef groen detail

Bovenstaande afdrukken zijn ‘uitgeknipt’ uit de velletjes van het formaat zoals is te zien bij het complete velletje aan het begin van dit artikel. Ook de twee hierna volgende afbeeldingen zijn uit velletjes afkomstig.

Harmer proef citroengeel detail
Harmer proef donkerblauw detail

Uit de archieven bleek, dat in 1892 verschillende herdrukken zijn vervaardigd van de originele drukplaten van de 6 Pence. Deze herdrukken waren bestemd ter illustratie van een artikel in het magazine van de Royal: ‘The London Philatelist’, het nummer van januari 1893. Het afdrukken van de originele drukplaten was heel eenvoudig, omdat de Royal zelf over de drukplaten beschikte.

Harmer proef blauw

Na het verschijnen van het artikel was de belangstelling voor de ‘proeven’ zo groot, dat de Royal besloot deze te gaan aanbieden aan belangstellenden. De verkoopprijs lag tussen de $ 15 en $ 25, afhankelijk van de voorraad en de vraag naar kleuren. De drukplaat van de 6 Pence raakte door onbekende oorzaak zoek en werd pas begin 1940 teruggevonden. Wederom werden, nu in 1940, door de Royal ‘proeven’ vervaardigd. De netto opbrengst van de verkoop was, vanwege de oorlog, bestemd voor het Britse Rode Kruis.

Harmer proef rood

Niet alles werd verkocht en in 1962 werd de overgebleven voorraad gekocht door de grote postzegelveiling H.R. Harmer in de Verenigde Staten. Zij gebruikten een deel van de ‘proeven’, als ‘herdrukken van de originele drukplaten’ voor hun kerst- en nieuwjaarswensen voor dat jaar. Het restant bleef liggen.

Harmer proef donkergroen

In mei 1971 trof een verzamelaar de ‘proeven’ aan bij Harmer en hij kocht de gehele nog aanwezige voorraad. De velletjes bracht hij toen per stuk in verkoop. Daardoor ontstond de naam ‘Harmer proeven’. Overigens is er nog nooit een echte proefdruk gevonden van de postzegel van 6 Pence! Gaat u wel eens naar een bibliotheek, bijvoorbeeld de bibliotheek van de Koninklijke Nederlandse Bond van Filatelistenverenigingen in Baarn, om een filatelistische vraag op te lossen?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)