Bijzonder achtergrond-verhaal bij Jeroen Krabbé-postzegel - Postzegelblog

Bijzonder achtergrond-verhaal bij Jeroen Krabbé-postzegel

0

Heb je woensdagavond ook het tv-programma ‘Ik bén niet oud, Jeroen Krabbé 80 jaar’ van kunstschilder, illustrator, acteur, auteur & filmregisseur Jeroen Krabbé gezien, die op 5 december 1944 is geboren?
Aan deze veelzijdige kunstenaar wordt in pers, tentoonstelling en op televisie de laatste paar weken veel aandacht geschonken, niet alleen om zijn 80-jarige leeftijd, maar ook om zijn indringende documentaires (bestaande uit meerdere afleveringen) over Picasso, Van Gogh, Gauguin, Chagall, Kahlo en op dit moment over Millet.

Hij bezoekt op levendige wijze de plekken waar de kunstenaars gewoond en gewerkt hebben met het doel de mens, de kunstenaar in wel en wee te naderen.
Heb je er ook bij stil gestaan tijdens een van de vele tv-uitzendingen dat Jeroen Krabbé als landschapsschilder in 2000 ook een postzegel met een bijzonder achtergrondverhaal heeft ontworpen?

Spiegelbeeld: openhartige en duidelijke verklaring

De uitvoerder van de nieuwtjesdienst van de Vereniging voor Kinderpostzegels en Maximafilie ontdekte bij het combineren van postzegel en prentbriefkaart voor de productie van een reeks maximumkaarten dat de postzegel een spiegelbeeldige afbeelding geeft van het schilderij ‘Dutch landscape’ van Jeroen Krabbé. Naar aanleiding van deze vondst is PTT Post geïnformeerd, waarop het postbedrijf openhartig antwoordde.

“PTT Post heeft van Krabbé een aantal dia’s ontvangen. In samenwerking met de ontwerper Piet Gerards is een keuze tot stand gekomen. Vervolgens is er een proefdruk vervaardigd, waaraan Krabbé zijn goedkeuring heeft verleend. Pas hierna is de schilder tot ontdekking gekomen dat het schilderij spiegelbeeldig is weergegeven. Hierna heeft Krabbé een nieuw ontwerp gemaakt op basis van de juiste positie van het schilderij. Het nieuwe digitale document is aan de drukker gestuurd met het verzoek dit ontwerp in productie te nemen.
Toch is de oude versie om onbekende redenen op de pers genomen en is bij de perscontrole niets geconstateerd. Pas op het moment dat uw brief arriveerde (l januari 2001), is mij deze vergissing gebleken. Uiteraard zal ik de heer Krabbé op de hoogte stellen van deze vervelende vergissing.”

Schilderij-afbeelding

Grafisch ontwerper Piet Gerards uit Heerlen heeft op nadrukkelijk verzoek van PTT van het verticale schilderij het midden gedeelte als afbeelding op de horizontale postzegel geplaatst. Reden? Het horizontale seriekarakter van beide priority-postzegels (uitsnede Nachtwacht, nvph 1904) blijft met een horizontale uitsnede gehandhaafd. Aansluitend hierop zegt Gerards: “Door de hoge horizon van dit landschap heb ik het ‘postzegel-schilderij’ toch een Zuid-Limburgs tintje kunnen geven.”

  • Rechts op de voorgrond staat een boerderij met rieten dakbedekking.
  • De onderkant ervan stelt of de uiteinden van het riet voor, of dakpannen.
  • Naast de boerderij grazen o.a. twee koeien in een weiland.
  • Daarboven bevindt zich een geel korenveld met daar weer boven groene wolken.
  • De omgevallen boom vòòr het korenveld verwijst wellicht naar de tegenstelling ‘leven – dood in de natuur’ middels grazende koeien en gekapte boom.
  • Dit schilderij is in de buurt van Dalfsen (oostelijk van Zwolle) geschilderd, waar Krabbé naast zijn woning in Amsterdam een zomer- / buitenverblijf in het Sterrenbos bezit. Deze groene, bosrijke parel aan de Overijsselsche Vecht heeft op Krabbé een geweldig rustgevende en inspirerende invloed.

Te krappe postzegel!

De zelfklevende schilderij-postzegel met priority-sticker met daarop een gestanste aanduiding geeft het schilderij aan de onderkant ruimte. De losse gestanste postzegel daarentegen bezit aan de onderkant niets! De frankeerwaarde 110 cent staat te krap op de rand van de postzegel.

Overeenkomst postzegel & postzegelvel

Tussen het niet gekozen voorontwerp van de postzegel en het postzegelvel met vijf zelfklevende priority-postzegels (priority-sticker is nog ondeelbaar met de postzegel verenigd) bestaat overeenkomst. Het witte gedeelte links is spaarzaam van tekst voorzien.

Krabbé’s schilderstijl

Jeroen Krabbé geeft in zijn schilderijen een zeer persoonlijke kijk op en interpretatie van het landschapsschoon dat hij op zijn vele binnen- en buitenlandse reizen ziet en gevoelsmatig ervaart. Het gevoel domineert in sterke mate het oog. Met andere woorden de herkenbaarheid is niet steeds dominerend aanwezig.
Krabbé maakt soms een reeks schilderijen van hetzelfde onderwerp: “Ik wil ontdekken hoeveel ik durf weg te laten, waardoor het essentiële en meest kenmerkende van het landschap toch op het doek terecht komt. Daarbij wil ik ook veel met kleuren zeggen. Ze zijn voor mij heel belangrijk om emoties uit te drukken.”

Deze persoonlijke uitdrukkingskunst (expressionisme) komt tot uiting door:

  1. Vormvereenvoudiging, dus geen pietepeuterige details, geeft overzichtelijkheid.
  2. Afwijkend, niet met de werkelijkheid overeenstemmend kleurgebruik.
  3. Vlot geschilderd werk met helder kleurgebruik in bijna geometrische vlakken.
  4. Warm kleurgebruik als van groen, geel en oranje

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland Nederland



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)