De eerste postzegeluitgiften na de Tweede Wereldoorlog voor geheel Oostenrijk - Postzegelblog

De eerste postzegeluitgiften na de Tweede Wereldoorlog voor geheel Oostenrijk

0

Ter vervanging van de permanente postzegels in het door de geallieerden bezette Oostenrijk werd een nieuwe serie postzegels uitgegeven vanaf 24 november 1946. De serie bestond uit 33 waarden waarvan 29 in Groschen en vier in Schilling. De serie verving de wapenpostzegels uitgegeven in het door de Russische troepen bezette deel en de posthoornserie uitgegeven in de Britse, Franse en Amerikaanse zone. Alleen de hoge waarden worden in dit artikel beschreven.

 

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de Schilling op 30 november 1945 opnieuw voor het hele land ingevoerd. De Reichsmark werd één op één omgewisseld in Schilling. Er werd echter slechts 150 Reichsmark per hoofd omgewisseld. De rest in Reichsmarken werd op een geblokkeerde rekening gezet. Het wisselen van valuta begon op 13 december en eindigde op 20 december 1945. De posthoornserie bleef geldig voor de frankering tot en met 31 mei 1946.

 

De hoge waarden van 1, 2, 3 en 5 Schilling verschenen in twee verschillende druktechnieken. Door de Oostenrijkse Post werden de druktechnieken omschreven als ‘Plattendruck’ en ‘Walzendruck’. Bij de postzegel van 5 Schilling wordt hierover meer geschreven. Verder werden verschillende papiersoorten gebruikt, zoals hierboven is te zien. Lichtgetint papier en wit papier. Ook de gom kan verschillend zijn, van kleurloos tot lichtgetint, glad of gestreept. De gehele serie bestaat uit postzegels met afbeeldingen van Oostenrijkse landschappen. De eerste postzegel kreeg een waarde van 1 Schilling en toont het landschap bij Dürnstein in der Wachau in Neder-Oostenrijk.

De uitgiftedatum van de postzegel in ‘Plattendruck’ was 13 juni 1946 en die in ‘Walzendruck’ 24 augustus 1946. De afbeelding toont het stadje Dürnstein vanaf de overkant van de rivier de Donau. Te zien is het oude Augustijner klooster met de parochiekerk van Maria Hemelvaart. De kerktoren is in 1733 gebouwd naar ontwerp van Josef Muggenast.

De Oostenrijkse Post gaf op 9 april 2008 een postzegel uit waarop het stadje Dürnstein is afgebeeld, ongeveer vanuit hetzelfde standpunt gezien als op de postzegel uit 1946. Deze postzegel had een oplage van 500.000 stuks en was ontworpen door Peter Sinawehl. De regio Wachau waarin Dürnstein ligt, was op 30 november 2000 door de UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed met de abdijen van Melk en Göttweig en de oude binnenstad van Krems. ‘De Wachau is een uitstekend voorbeeld van een rivierlandschap omringd door bergen, waarin het materiële bewijs van zijn lange historische ontwikkeling in een verbazingwekkend hoge mate is bewaard gebleven’, schreef de UNESCO in de toelichting.

 

Op de berg staat een kasteelruïne. De oudste delen zijn uit het jaar 1140. In de jaren 1192 en 1193 werd in het kasteel de Engelse koning Richard I Leeuwenhart gevangen gezet. Om hem vrij te krijgen werd met behulp van de troubadour Blondel een losgeld betaald in puur zilver ter waarde van 150.000 Mark. Omgerekend was 1 Mark gelijk een gewicht van 240 gram zilver. De hertog van Babenberg, Leopold V, ontving hiervan de helft waarmee de Munt van Wenen en de aanleg van de stad Wiener Neustadt ten zuiden van Wenen kon worden gefinancierd.

 

De uitgiftedatum van de postzegel van 2 Schilling in ‘Plattendruck’ was 13 juni 1946 en die in ‘Walzendruck’ 29 augustus 1946. Midden in het besneeuwde Stanzertal in Tirol ligt de wintersportplaats Sankt Christoph am Arlberg direct onder de Arlbergpas op 1.765 m boven zeeniveau, slechts 28 m onder de pashoogte. Het is een van de hoogste skigebieden in Oostenrijk.

Sankt Christoph am Arlberg is nauwelijks een dorp te noemen omdat het grootste deel van de bebouwing bestaat uit hotels, waaronder het beroemde Arlberg Hospiz Hotel en de Hospiz Alm. Het kerkje is de Christophoruskapel, in 1397 gebouwd door Heinrich na toestemming van paus Bonifatius IX. De kapel werd in 1398 ingewijd en in 1644 gerenoveerd en uitgebreid. Op 3 januari 1901 werd de Arlberg Ski Club opgericht en jaarlijks komen de vaste leden van de club bijeen, niet alleen om te skiën maar ook voor de gezelligheid.

Op een hoogte van 1301 meter aan de voet van de Grossglockner staat de karakteristieke gotische parochiekerk van St. Vinzenz, een bedevaartskerk in het dorp Heiligenblut met zijn puntige toren uit de late veertiende eeuw. Tegenwoordig vormt dit gebied het natuurpark Hohe Tauern. Heiligenblut is een gemeente in de Oostenrijkse deelstaat Karinthië, gelegen in het district Spittal an der Drau.

 

De uitgiftedatum van de postzegel van 3 Schilling in ‘Plattendruck’ was 20 mei 1946 en die in ‘Walzendruck’ 9 augustus 1946. De Grossglockner is de hoogste berg van Oostenrijk. Al het verkeer van en naar de 3.798 meter hoge berg komt door het dorp dat daarom ook in de zomer veel toeristen trekt. In de directe omgeving van Heiligenblut is een bezoekje aan de Gössnitz waterval zeker de moeite waard.

 

De kerk van St Vinzenz wordt als een van de beroemdste kerken van Oostenrijk beschouwd. De kerk is gewijd aan St. Vincent van Saragossa en werd voor het eerst genoemd in het jaar 1253. In 1273 vond de eerste pelgrimstocht plaats naar de ‘Heilige Bluet’. In 1390 werd besloten om een ​​bedevaartskerk bouwen. Over de bouw werd bijna honderd jaar gedaan. Op 1 november 1491 werd de nieuwe bedevaartskerk in Heiligenblut am Grossglockner ingewijd en kon vanaf dat moment het toenemend aantal pelgrims, bedevaartgangers en gewone bezoekers herbergen. De foto op de prentkaart is vrijwel van dezelfde plaats genomen als te zien is op de postzegel.

Het uitzicht vanaf de galerij van paleis Schönbrunn in Wenen over de ‘Blumenparterre’, het park, naar de Neptunusfontein en naar de Gloriette, te zien op de achtergrond. In 1775 liet Maria Theresa deze zuilengalerij bouwen van de overblijfselen van het kasteel Neugebäude als een folly of follie, een ‘nutteloos’ bouwwerk ter verfraaiing van het landschap.

 

In februari 1945 werd de linker oostelijke vleugel tijdens een bombardement volledig verwoest en pas in 1948 gereconstrueerd. De afbeelding op de postzegel is dus niet naar de werkelijkheid van 1946 maar getekend met behulp van een eerdere afbeelding. Misschien wel aan de hand van de afbeelding op de prentkaart.

 

De druktechniek ‘Plattendruck’ kan vertaald worden in drukvorm in stereotype en ‘Walzendruck’ in een druk met een walsendrukmachine. Het verschil kan men zien als de postzegel wordt vergroot. Bij de ‘Plattendruck’ is een duidelijk raster te zien, terwijl bij de ‘Walzendruck’ de druk veel meer vlak is.

 

 

De uitgiftedatum van de postzegel van 5 Schilling in ‘Plattendruck’ was 13 juni 1946 en die in ‘Walzendruck’ 26 augustus 1946. De vier postzegels waren ontworpen door Alfred Chmielowski en gedrukt door de Oostenrijkse Staatsdrukkerij. Het einde van de geldigheid voor de frankering met deze postzegels eindigde op 9 december 1947.

 

In 1947 werd wederom een munthervorming doorgevoerd. De wisselperiode van twee weken benodigd voor de valutahervorming van 1947 begon op 10 december, waarin de shilling werd gedevalueerd tot een derde van zijn waarde. Op vertoon van een aankoopkaart voor levensmiddelen kon iedereen 150 oude Schilling inwisselen voor 150 nieuwe Schilling. Alle hogere bedragen  werden ingewisseld in een verhouding van 3 : 1 in overeenstemming met de ‘Currency Protection Act’ van 19 november 1947. Deze hervorming was een voorwaarde om geld uit het Marshallplan te ontvangen.

 

Zestien frankeerwaarden uit de in 1945 en 1946 uitgegeven serie postzegels met afbeeldingen van landschappen werden herdrukt in rasterdiepdruk. De lagere waarden in oranjerode kleur en de vier hogere waarden in violette kleur. De uitgiftedatum was 10 december 1947. Vanaf deze uitgifte waren alle postzegels uitgegeven tot en met 30 juni 2002 geldig voor de frankering.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Oostenrijk Kerken Tweede wereldoorlog UNESCONieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)