Wijzigingen per 1 april 2023 - Postzegelblog

Wijzigingen per 1 april 2023

0

De Rijksoverheid als uitvoerend orgaan van het kabinetsbeleid zoals afgesproken met de vier politieke partijen heeft een aantal wijzigingen voor u als burger, die ingaan per 1 april 2023. En dat is geen grap dus gaan de wijzigingen morgen in. Eerder is de acceptgiro afgeschaft per 1 maart jl en nu volgen de andere zaken. Wat betekent deze wijzigingen voor u?

Acceptgiro verdwijnt per 1 maart 2023

De acceptgiro verdwijnt per 1 juni 2023. Het gebruik ervan is de afgelopen jaren enorm afgenomen. Currence, de producteigenaar van de acceptgiro, heeft besloten per 1 juni 2023 definitief te stoppen met de acceptgiro. De reden is dat het gebruik van de acceptgiro flink is afgenomen:

 • Het aantal per post verstuurde acceptgiro’s is afgelopen 5 jaar met ruim 70% afgenomen.
 • 9 op de 10 ontvangers van een acceptgiro betalen deze via internet- of mobiel bankieren.

De Consumentenbond heeft nu geen bezwaar meer tegen het uitfaseren van de acceptgiro. We vinden het wel belangrijk dat bedrijven en organisaties goede alternatieven aanbieden.

Schematisch afbouw acceptgiro

Er zijn een aantal data vastgelegd voor het afbouwen van het gebruik van de acceptgiro:

 • Banken verwerken acceptgiro’s nog tot en met 31 mei 2023. Als je nog acceptgiro’s gebruikt moeten die op tijd bij de bank zijn.
 • Na 31 maart 2023 ontvang je geen acceptgiro’s meer van bedrijven en instellingen.

Banken zullen klanten die nog acceptgiro’s gebruiken hierover ook nog informeren.

Acceptgiro voorbeeld.

Alternatieven voor de acceptgiro zijn bijvoorbeeld:

 • Een papieren factuur. Soms is die voorzien van een Standaard Betaal Instructie en/of een QR-code. Betalen kan via internet- of mobiel bankieren of met een papieren overschrijvingskaart.
 • Een digitaal alternatief, waarbij je een rekening of betaalverzoek via e-mail ontvangt. Betalen kan vervolgens via bijvoorbeeld iDeal.
 • Automatische incasso
 • ‘Mijn eenmalige gift’. Dit alternatief voor de acceptgiro bieden ruim 100 goede doelen aan. Met ‘Mijn eenmalig gift’ machtig je een goed doel om éénmalig een bedrag van je rekening af te schrijven. Je kunt een eenmalige machtiging altijd binnen 8 weken terugboeken. Het ondertekende formulier stuur je naar het goede doel. Dus niet naar de bank zoals bij de acceptgiro. Je kunt het formulier ook gebruiken om zelf te betalen via internet- of mobiel bankieren. Let op: het is dan geen machtiging, maar een gewone overboeking.

Wij vinden dat bedrijven nooit alleen automatische incasso moet aanbieden voor terugkerende betalingen zoals je huur, telefoonabonnement of verzekeringspremie. Een bedrijf moet (daarnaast) altijd een betaalmiddel aanbieden waarbij je zelf bepaalt wanneer je betaalt. Dat kan bijvoorbeeld met een papieren factuur of een rekening per e-mail.

Foutdruk 1222v, 100 jaar PTT-diensten, horizontaal hoekrandpaar waarvan het rechterex. aan de rechterzijde ongeperforeerd.

De mogelijkheid om geld over te maken zonder internet, blijft bestaan. De papieren overschrijvingsformulieren blijven namelijk beschikbaar. Deze kunt u samen met een bijpassende envelop bij de meeste banken bestellen. Wel betaalt u hier een vergoeding voor. De prijs varieert per bank. Bij de papieren overschrijvingskaarten moeten – in tegenstelling tot de acceptgiro – alle gegevens wel zelf worden ingevuld. Hier kleeft voor sommigen wel een nadeel aan. Denk aan het verkeerd overnemen van de IBAN nummers en het betaalkenmerk. Ook kan een slecht handschrift kunnen leiden tot vertraging van de verwerking bij de bank.

Nederland (1981): vel 100 jaar PTT-diensten. 65ct met overschrijvingskaart.

 

Meer info:

https://www.maxmeldpunt.nl/geld/zorgen-om-verdwijning-acceptgiro-banken-beloven-papieren-alternatief/

https://www.plusonline.nl/sparen/bankieren-zonder-acceptgiro-hoe-werkt-dat

 

Nieuwe wetgeving per 1 april beperkt aantal koolmonoxidevergiftigingen

Om het aantal slachtoffers door koolmonoxidevergiftiging te beperken, treedt op 1 april 2023 nieuwe wetgeving in werking: het wettelijk CO-stelsel. Vanaf die datum mogen alleen CO-vrij-gecertificeerde bedrijven werkzaamheden uitvoeren aan een gasverbrandingsinstallatie. Een niet-gecertificeerd bedrijf inhuren of zelf klussen aan een gasverbrandingsinstallatie is vanaf die datum verboden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Per 1 april 2023 gelden er nieuwe regels voor het installeren en onderhouden van uw cv-ketel, geiser, gashaard of -kachel. Deze regels zijn vastgelegd in de bouwregelgeving. Zie onderstaande link van co-wijzer.nl. Personeel van bedrijven zullen een aanvullende opleiding moeten volgen, waardoor de tarieven van hun diensten hoger zullen uitvallen, want de klant betaalt de meerkosten van het bedrijf.

 

Meer info:

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/02/23/nieuwe-wetgeving-per-1-april-beperkt-aantal-koolmonoxidevergiftigingen

https://www.co-wijzer.nl/artikel/door-wie-laat-jij-je-ketel-onderhouden

 

Statiegeld op blik vanaf 1 april

Op plastic flessen was het al zo, en vanaf 1 april zit er ook statiegeld op blikjes. Per blikje wordt € 0,15 statiegeld gerekend. Net als voor kleine plastic flesjes. Inleverapparaten zijn te vinden op ruim 27.000 innameplekken. Consumenten kunnen kiezen wat ze met hun statiegeld doen: bij supermarkten krijgen ze het terug, bij bijvoorbeeld bioscopen en sportclubs is afgesproken dat het naar een goed doel gaat.

Frankrijk (2014): Jean Fautrier – Les boites de conserve (1947).

 

Meer info:

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/03/27/statiegeld-op-blik-vanaf-1-april

https://www.statiegeldnederland.nl/nieuws/vanaf-1-april-2023-een-landelijk-dekkend-statiegeldsysteem/

 

Roken wordt duurder per 1 april 2023

Jaarlijks sterven 20.000 mensen in Nederland door roken of meeroken. Met het Nationaal Preventieakkoord wil de Rijksoverheid samen met andere organisaties toe naar een rookvrije generatie in 2040. In de Tabaks- en rookwarenwet staan regels over onder andere de verpakkingen, de e-sigaret, het rookverbod en het reclameverbod.

3 accijnszegels tussen 1959 en 2018 – rechts een smaller formaat 2019-2020.

Het kabinet wil dat de belasting op roken hoger wordt, zodat minder mensen beginnen met roken. Het beleid van de overheid is erop gericht dat in 2040 geen enkele jongere meer begint met roken (de rookvrije generatie).

De nieuwe accijnszegels voor de 3 productgroepen uit 2021.

Tabaksaccijns omhoog vanaf 1 april 2023

De tabaksaccijns gaat op 1 april 2023 en op 1 april 2024 omhoog met de volgende bedragen:

 • Sigaretten (pakje van 20 stuks): € 1,218 (incl. btw). Een pakje sigaretten kost vanaf 1 april 2023 gemiddeld € 9. En vanaf 1 april 2024 € 10. Nu is dat gemiddeld € 8.
 • Rooktabak, zoals shag (50 gram): in 2023 € 3,372 (incl. btw) en in 2024 € 3,045 (incl. btw). Een pakje shag kost vanaf 1 april 2023 gemiddeld € 17. En vanaf 1 april 2024 gemiddeld € 20. Nu is dat gemiddeld € 14.
 • Sigaren en cigarillo’s: 1 %. De accijns op een doosje sigaren is vanaf 1 april 2023 10% van de verkoopprijs. En vanaf 1 april 2024 11% van de verkoopprijs. Nu is dat 9% van de verkoopprijs.

De verhoging gaat in per april zodat verkopers tijd hebben om de oude voorraad op te maken en om de accijnszegels te vervangen.

San Marino (1980): Anti Tobacco Campaign.

 

Meer info:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/belastingplan/gezondheid/tabaksaccijns#

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/roken/roken-ontmoedigen

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Canada FrankrijkNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)