Water als een van de eerste levensbehoeften…. (deel 2) - Postzegelblog

Water als een van de eerste levensbehoeften…. (deel 2)

0

Het gemeenschap-pelijke thema voor de Europazegels van het jaar 2001 was ‘Water en natuurlijke bronnen’. De Britse Royal Mail gaf aan het oorspronkelijke thema een eigen invulling: het leven in een vijver. Ook de zogenoemde ‘Kanaaleilanden’ liftten mee met het thema voor de Europazegels. Jersey met ‘het leven in en bij zoetwater’. Guernsey beperkte zich tot vogels die voorkomen in en bij het open water.

In Jersey werd een serie van zes postzegels en een blokje uitgegeven met het thema: water als levensruimte. Ook hier slechts twee zegels voorzien van de aanduiding ‘Europa’ als logo. Op de postzegel van 26p is de forel afgebeeld en op de zegel van 37p de witte waterlelie.

De postzegel van 46p twee vinpootsalamanders, ook wel zwemvoetsalamander of draadstaartsalamander genoemd. De salamander bereikt een lengte van 9 centimeter en behoort daarmee tot de kleinste salamandersoorten. De kuifeend op de zegel van 66p valt vergeleken met de andere dieren op de serie postzegels een beetje uit de toon. De eend is vrijwel de gehele dag op het water te vinden op zoek naar slakjes, algen, schelpdiertjes en waterplanten en is daarbij echt niet kieskeurig.

De eerstedag envelop laat een kikker zien in een enorme sprong naar zijn evenbeeld op de opgeplakte postzegel. Het stempel voor de eerste dag is zeer eenvoudig van uitvoering door slechts het woord ‘Europa’ op te nemen.

Op het blokje behorende bij de serie van zes postzegels, uitgegeven op 22 mei 2001, is de benaming van Royal Mail, ‘Pond life’ opgenomen. Op de postzegel van £1.50 is de ijsvogel afgebeeld behorende tot de orde van de scharrelaarvogels die wel 120 verschillende soorten kent.

In het stempel voor de eerste dag van uitgifte was ook een ijsvogel opgenomen. De Engelse benaming voor de ijsvogel is ‘kingfisher’. De Nederlandse benaming is waarschijnlijk afkomstig van het Duitse ‘Eisenvogel’ dat betrekking heeft op het ijzerkleurige blauw van het verenkleed op de rug en kop. De ijsvogel komt voor bij langzaam stromend water zoals beekjes en is dan te zien op een tak waar de vogel op de uitkijk zit naar visjes en andere diertjes.

Van 9 tot 15 juni 2001 vond in de Belgische hoofdstad Brussel op het terrein vlak bij het Atomium de Internationale Postzegeltentoonstelling ‘Belgica 2001’ plaats ter gelegenheid van ‘500 jaar Europese Post’.

In een verkoopstand van de postdiensten van de Kanaaleilanden werd het blokje met de ijsvogel aangeboden met opdruk ‘Jersey at Belgica 2001’ met daarnaast het vignet van de tentoonstelling. Het blokje was vanaf 9 juni verkrijgbaar op de tentoonstelling.

De postdienst van Geurnsey beperkte zich tot vier postzegels uitgegeven op 1 februari 2001 met tekeningen vervaardigd door Wendy Bramall. Zij bracht haar jeugd door op het eiland Geurnsey waar zij als kind al naar de natuur tekende. Ze bracht uren door op de stranden, bij de poelen in de bossen en de meertjes tussen de rotsen. Ze verhuisde naar Winchester en volgde lessen op de Harrow School of Art. Ze voltooide haar studie in 1974. Nadat ze enige jaren in het Natural History Museum in Londen had gewerkt werd ze zelfstandig illustrator. Zij tekende vele volgels als afbeeldingen voor postzegels van Guernsey en Alderney. Zoals de ijsvogel voor de postzegel van 21p.

Voor de postzegel van 26p werd de zomertaling gekozen. Het is een kleine soort eend die een verspreidingsgebied heeft over vrijwel geheel West en Noord-Europa en Azië. Het voedsel bestaat uit water- en moerasplanten. In de winter trekken de vogels naar Afrika, Noord-India en Zuidoost Azië. Deze postzegel is een van de twee uit de serie met het woord ‘Europa’.

De kleine zilverreiger is afgebeeld op de postzegel van 36p, ook hier met het woord ‘Europa’ als logo. De vogel komt voor in de zogenoemde ‘draslanden’ behorende bij meren, rivieren en plassen. De kleine zilverreiger heeft een groot verspreidingsgebied. De vogel heeft zwarte poten en gele tenen en in de zomer een lange witte kuif.

Als laatste de kleine plevier. Ze zijn in vrijwel geheel Europa te vinden, behalve in het uiterste noorden. Het voedsel bestaat uit insecten, spinnen, wormpjes, slakjes en zaden. Als de winter aanbreekt trekken zij naar Afrika. Ze maken een nest op de grond en zijn daardoor kwetsbaar.

De eerstedag envelop heeft een afbeelding van de kleine zilverreiger in volle vlucht, terwijl het stempel voor de eerste dag van uitgifte heel eenvoudig is, bestaande uit een vallende waterdruppel. Toch wel jammer voor zo’n mooie serie vogelzegels. Andere bijzondere poststempels voor deze postzegels van Jersey en Guernsey heb ik niet gevonden, in tegenstelling tot de serie postzegels uitgegeven door Royal Mail.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Alderney Jersey Europa CEPT VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)