VN herdenkt vijftig jaar bemande ruimtevaart groots - Postzegelblog

VN herdenkt vijftig jaar bemande ruimtevaart groots

1

Het was 12 april precies vijftig jaar geleden dat de Russische kosmonaut Joeri Gagarin (9 maart 1934 – 27 maart 1968) als eerste mens de ruimte inging. Vroeg in de ochtend van die dag werd hij in een Vostokcapsule vanaf de basis Cosmodrome Balkanoer in Kazachstan gelanceerd en na een vlucht rond de wereld landde hij na 108 minuten in het zuiden van Rusland. Gagarin groeide uit tot een internationale held, maar op 27 maart 1968 kwam hij op 34-jarige leeftijd bij een ongeluk met een Mig-15 straaljager om het leven tijdens een routinevlucht bij Moskou. Tot voor veertien dagen geleden heeft er een grote geheimzinnigheid geheerst rond zijn dood.

Pas 8 april deed Rusland een boekje open, uit documenten die tot nu toe staatsgeheim waren, bleek dat de crash waarschijnlijk het gevolg was van een scherpe uitwijkmanoeuvre om een weerballon te ontwijken.

Tienduizenden verzamelaars over de hele wereld hebben in de afgelopen vijftig jaar ’ruimtevaart’ als thema gekozen. Duizenden zegels zijn er in die vijf decennia verschenen, en ook nu zal door veel landen ’vijftig jaar bemande ruimtevaart’ worden herdacht. Zo presenteerde de Postadministratie van de Verenigde Naties 12 april niet minder dan zes velletjes waarop op de indrukwekkende wijze ruimtevaartgeschiedenis in beeld wordt gebracht.

3 velletjes met elk 2 zegels

3  velletjes met  in totaal 6 zegels: 44c, 98c, F.S. 0,85, F.S. 1,00, € 0,55 en € 0,65.

Velletje 50th Anniversary of Human Space Flight

Een velletje 50th Anniversary of Human Space Flight met 16 x 44c-zegels.

Velletje 50e Anniversaire du Premier Vol Spatial Habité

Een velletje 50e Anniversaire du Premier Vol Spatial Habité met 16 x F.S. 0,50-zegels.

50 Jahre Bemannte Raumfahrt

Een velletje 50 Jahre Bemannte Raumfahrt met 16 x € 0,35-zegels.

De oplagen zijn nog onbekend.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Verenigde Naties RuimtevaartNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.