Sir Rowland Hill (deel 2) - Postzegelblog

Sir Rowland Hill (deel 2)

0

In deel 1 is Sir Rowland Hill beschreven als de man die de Britse Postdienst in 1839 en 1840 hervormde aan de hand van zijn pamflet Post Office Reform its Importance and Practicability uit 1837. Een van de resultaten van de hervorming was het uniforme posttarief van 1 penny voor geheel Groot-Brittannië en de uitgifte van de eerste postzegel, de Penny Black. Hij was ook de bedenker van de postcode in 1858 voor Londen. Vele postzegels werden in de loop der jaren uitgegeven met een afbeelding van de beroemde postzegel, maar veel minder bekend zijn postzegels met een afbeelding van Rowland Hill.

 

Voor het stadhuis van Kidderminster, de geboorteplaats van Rowland Hill, staat een groot stenen standbeeld van deze man. Het standbeeld werd vervaardigd door Sir Thomas Brock en in 1881geplaatst aan de Vicar Street, nu een voetgangersgebied. Iets verderop ligt Blackwell Street waar het geboortehuis van Rowland Hill is te vinden. In Londen staat een bronzen standbeeld van hem. Het stond eerst voor de Royal Exchange, de handelsbeurs, maar is verplaatst naar de King Edward Street. Dit standbeeld werd ontworpen door beeldhouwer Edward Onslow Ford in 1884.

Ierland gaf een postzegel uit op 20 augustus 1979 in verband met de 100ste sterfdag van Sir Rowland Hill. Het is een afbeelding van het bronzen standbeeld vervaardigd door Edward Onslow Ford dat in King Edward Street staat voor het voormalige hoofdkantoor van de Britse Post Office. De postzegel werd ontworpen door Colin Harrison en gedrukt in een oplage van 1½ miljoen stuks. In verband met een staking kwam de zegel vijf maanden later uit dan de bedoeling was.

Basis voor het ontwerp van vele postzegels gewijd aan Sir Rowland Hill was bovenstaande foto. Meer dan 100 postadministraties in de wereld hebben o.a. deze foto gebruikt, maar ook ontwerpen bewerkt naar deze foto of vergelijkbare foto’s. Enkele voorbeelden van postzegeluitgiften volgen nu.

De Portugese Postdienst gaf op 12 augustus 1940 een serie en blokje uit ter gelegenheid van 100 jaar postzegels. De postzegels waren ontworpen door P. Guedes en de oplage was 50.000 blokken.

 

De oplagen van de zegels in vellen waren veel hoger. Bijvoorbeeld de 40C was 20.000.000 stuks en de 1.75 E was 1.400.000 stuks.

Een serie van vier postzegels verscheen op 22 augustus 1979 waarop hij zelf is afgebeeld op de postzegel van 10p. In het stempel ‘eerste dag van uitgifte’ is de handtekening van Rowland Hill verwerkt. Toepasselijk is de naam Kidderminster als zijn geboorteplaats in het graafschap Worcestershire. De serie werd uitgegeven ter gelegenheid van de 100ste sterfdag van Sir Rowland Hill.

Verzamelaars van de postzegels van Groot-Brittannië nemen soms als nevengebied de zogenoemde ‘gutterpairs’ en ‘gutterpairs met traffic lights’. Het zijn smalle witte tussenstroken al dan niet voorzien van afdrukken van elke kleur per cilinder in de vorm van een bolletje. Bij de gutterpair zonder traffic lights, hierboven, is de ‘verschoven’ tanding goed waarneembaar. Een misslag van de perforeermachine. Andere landen passen het systeem van de gutterpairs ook toe. In Groot-Brittannië gebeurde dit vanaf de uitgifte van 20 november 1972, de zegel gewijd aan het 25-jarige zilveren huwelijk van Koningin Elizabeth II en Prins Philip.

De serie werd ook opgenomen in een blokje. Het blokje werd uitgegeven ter gelegenheid van de Internationale Postzegeltentoonstelling ‘London 1980’.

Liechtenstein gaf op 1 december 1968 een serie van drie postzegels uit gewijd aan personen die van belang zijn geweest voor de filatelie. Het waren Philipp von Ferrary (1848-1917), Maurice Burrus (1882-1959) en Sir Rowland Hill. Eigenlijk een onlogische serie. Ferrary was een zeer vermogend man die een enorme verzameling postzegels en poststukken bezat waaronder de Tre Skilling banco in geel, de British Guyana 1 cent magenta en het enige ongebruikte Missionariszegel van Hawaï. Geboren in Parijs werd hij later Oostenrijks staatburger. Burrus was een schatrijke Franse tabaksindustrieel die als aanvulling op zijn collecties vele topstukken kocht op de veiling waar de collectie van Ferrary werd geveild. Sir Rowland Hill was helemaal geen postzegelverzamelaar….

Monaco herdacht het overlijden van Sir Rowland Hill met een postzegel uitgegeven op 12 november 1979. Naast zijn portret is ook de Penny Black afgebeeld, een mooie combinatie. Deze combinatie werd ook gebruikt bij de postzegel uitgegeven op 15 maart 1990 ter gelegenheid van het 150-jarige bestaan van de postzegel.

Op 5 september 1995 werd door Royal Mail een serie van vier postzegels uitgegeven waarvan twee waren gewijd aan de uitvinder Guglielmo Marconi en twee aan Sir Rowland Hill. De titel van de serie was: Communicatie. Marconi vanwege de uitvinding van de draadloze telegrafie in 1896 en Rowland Hill vanwege de invoering van het uniforme posttarief van 1 penny in 1840.

Een wel heel opvallende postzegel verscheen op 10 augustus 2004 ter gelegenheid van het 250-jarige bestaan van de Royal Society of Arts, voluit: Royal Society for the encouragement of Arts, Manufactures and Commerce, de RSA. Deze society, opgericht in 1754 door William Shipley, zorgde er voor dat in 1758 meer dan 50 miljoen bomen werden geplant op grote open vlakten die waren ontstaan door bomenkap voor o.a. de houten oorlogsschepen. De society introduceerde een medaille voor pioniers op het gebied van stimulering van de vooruitgang en Sir Rowland Hill was de eerste aan wie de RSA Albert Medal werd uitgereikt vanwege zijn verdiensten door het uniforme posttarief van 1 penny in te voeren.

Dat de afbeelding van Sir Rowland Hill ook voor commerciële doeleinden wordt en werd gebruikt bewijst de Zwitserse reclamezegel van C. Muriset-Gicot die een postzegelwinkel bezat in Genève en voorzitter was van de Union Philatélique de Genève in 1897, 1899 en 1904. Vanaf 1904 tot 1907 gaf hij samen met Paul Charles Stroehlin het tijdschrift ‘Petit Journal des Cillectioneurs’ uit.  De vereniging bestaat nog steeds en heeft ongeveer 150 leden.

Nog een voorbeeld van het gebruik van de afbeelding van Sir Rowland Hill, het Pamflet van 1837 en de Penny Black op een blokje zonder frankeerwaarde uitgegeven ter gelegenheid van de tweede Internationale Briefmarken-Messe in Essen in 1978.

Al veel eerder, in mei 1940, werd Rowland Hill afgebeeld op een cinderella, vignet of sluitzegel die was vervaardigd voor de ‘Stamp Centennial Exhibition’, een postzegeltentoonstelling in Buffalo, New York, ter gelegenheid van het honderdjarige bestaan van de gegomde postzegel. En dit is slechts één voorbeeld van de meer dan tachtig cinderella’s die toen vanwege het honderdjarige bestaan van de postzegel in de Verenigde Staten zijn vervaardigd. Ze worden ook verzameld. Rowland Hill werd in 1860 onderscheiden met de benoeming tot Ridder Commandeur in de Order of the Bath en mocht zich daarna Sir noemen. Sir Rowland Hill overleed op 27 augustus 1879 en ligt begraven in de Westminster Abbey in Londen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië Liechtenstein Monaco Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)