Op(tical) Art in Schiedam - Postzegelblog

Op(tical) Art in Schiedam

4

‘Eye Attack, Op Art en kinetische kunst’ is de volledige titel van de expo in het Stedelijk Museum Schiedam die u nog t/m 18 juni 2017 kan zien. Op de grote expo houden de kunstwerken je voor de gek. Je ziet niet wat je denkt. Er draait iets wat eigenlijk stilstaat en het platte doek bolt op. De kunstenaars weten het oog te misleiden met lijnen, patronen en kleurvlakken. Ze maken Op Art, een afkorting van Optical Art met een knipoog naar Pop Art. Eye Attack is een samenwerking met het Louisiana Museum of Modern Art in Denemarken. Bijna 229.000 bezoekers kwamen erop af, waarmee het in de top 20 staat van hun best bezochte tentoonstellingen. Waarschuwing: Sommige bezoekers kunnen deze kunst niet zien omdat ze duizelig worden bv bij het labyrint.

Victor Vasarely (1906 – 1997)

Prominent tijdens de expo zijn de kunstwerken van Victor Vasarely. Hij is een Frans-Hongaars kunstenaar. Vasarely werd een van de leidende figuren van de geometrisch abstracte schilderkunst, die ook wel op-art genoemd wordt en die in Europa en Amerika grote bekendheid kreeg in de jaren zestig. Hij werkte met sterke contrasten, aanvankelijk in zwart-wit, later ook in kleur. Het effect van zijn lijnen en de manier waarop hij ze gebruikt is dat de indruk ontstaat dat alles in het beeldvlak begint te vibreren. In 1930 vertrok hij naar Parijs en werkte er als decorateur en reclametekenaar. Veel werken zijn te zien in Pécs, Boedapest en Aix-en-Provence (museum). Van Vasarely zijn verschillende zegels van diverse landen verschenen.

Victor Vasarely, Vega-Pâl, 1969. Courtesy Pierre Vasarely en De Primi Fine Art, Lugano, c/o Pictoright Amsterdam

 

Internationaal Jaar van de Educatie (1970)

Guine-Bissau (2003): Victor Vasarely tussen zijn kunst (getand en ongetand)

Info: http://www.op-art.co.uk/victor-vasarely/

Bridget Riley

Een andere bekende artiest met veel kunstwerken is Bridget Riley. Zij is geboren in 1931 en is een veelgevraagde kunstenaar van de op-art stroming voor diverse internationale expo’s.

 

 

Info: https://www.gemeentemuseum.nl/nl/tentoonstellingen/bridget-riley

Zero kunst

Met zijn geometrische figuren en patronen ligt Op Art in het verlengde van Zero. Het Stedelijk Museum Schiedam maakte eerder tentoonstellingen over die internationale kunststroming. Bekend zijn de kunstwerken van Jan Schoonhoven. Vroeger weinig waard maar nu wil elke museum en kunstverzamelaar een ‘Jan Schoonhoven’ in zijn collectie, dus onbetaalbaar. Zero kunst is nu ook te zien in het museum.

Info: https://www.postzegelblog.nl/2011/10/25/0-postzegel-voor-50-jaar-nul-groep/

M.C. Escher (1898 – 1972)

Helaas zijn er geen kunstwerken te zien van onze bekende icoon M.C. Escher tijdens de expo. Ook Escher wordt beschouwd als een op-art kunstenaar van meetkundige patronen en onmogelijke constructies. In Den Haag (Lange Voorhout) is een museum helemaal aan hem gewijd.

Info: http://www.escherinhetpaleis.nl/

Recente uitgaven van op-art zegels

Info over Eye Attack expo: http://www.stedelijkmuseumschiedam.nl/nl/545eye-attack

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)