Olympische Zomerspelen 1948 (deel 2) - Postzegelblog

Olympische Zomerspelen 1948 (deel 2)

0

1Verwacht mocht worden dat vele postadministraties de Olympische Spelen van 1948 zouden aangrijpen om een of meer bijzondere postzegels uit te geven. Maar dat viel toch wel tegen, of mee? Oostenrijk gaf op 16 januari 1948 een zegel uit, eenvoudig vormgegeven, in de vorm van een Olympische Vlam. Meer gericht op de Winterspelen in Sankt Moritz dan op de Zomerspelen in Londen.


Monaco Mi 339

En andere landen in Europa? Postzegels gewijd aan de Olympische Zomer- en Winterspelen werden uitgegeven door het Prinsdom Monaco en wel een serie van negen (!) stuks. De serie, waarvan vier luchtpostzegels, werd uitgegeven op 12 juli 1948. De eerste zegel, van 50 centimes, laat een atleet zien tijdens het nummer 110 meter of 400 meter horden.

Monaco Mi 340

De tweede postzegel, van 1 franc, toont een hardloper (welke afstand is niet duidelijk) die in vertwijfeling, want blijdschap straalt de loper niet uit, de eindstreep, die niet te zien is, passeert.

Monaco Mi 341

De discuswerper op de postzegel van 2 franc zou gediskwalificeerd moeten worden omdat hij geen shirt met nummer draagt. Of is de afbeelding ontleend aan een Grieks beeld dat in die houding bestaat?

Monaco Mi 342

Dan een balspel op de zegel van 2 franc 50 centimes. Volgens de postzegelcatalogus betreft het hier basketbal. In de open lucht? Want zo te zien zijn alleen wat struiken op de achtergrond zichtbaar en geen basket waarin de bal terecht moet komen. En de spelers werpen flinke schaduwen op de grond, die in een zaal niet of nauwelijks zichtbaar zouden zijn.

Monaco Mi 343

Wederom volgens de postzegelcatalogus verbeeldt de postzegel van 4 franc het onderdeel zwemmen. Op de postzegel is te zien dat de dame van een duikplank afspringt op 3 meter hoogte. Het zal wel de vrijheid van de ontwerper van de postzegel (P. Munier) geweest zijn om deze binnensport te laten zien met op de achtergrond een rivier en een stadsgezicht. Een stadsgezicht met bergen op de achtergrond? Beslist niet in Londen aan de Theems!

Monaco Mi 344

Over naar de luchtpostzegels waarbij naast de frankeerwaarde ook nog eens een toeslag moest worden betaald. In dit geval 5 + 5 franc. Op de zegel is afgebeeld ‘acht met stuurman’. Inderdaad vond die plaats op de Theems en de afbeelding van de roeiers met stuurman is correct.

Proef Monaco

Overigens zijn van alle postzegels zwartdrukken vervaardigd in het ‘Atelier de Fabrication des Timbres-Poste’ in Parijs. Deze waren bestemd voor belangrijke personen, maar ook in verkoop gebracht voor verzameldoeleinden. Vaak worden ze thans te koop aangeboden voor hoge prijzen.

Monaco Mi 345

De skiër op de postzegel van 6 + 9 franc heeft niets te maken met de Zomerspelen, maar alles met de Winterspelen te Sankt Moritz in Zwitserland die werden gehouden van 30 januari 1948 tot 8 februari 1948.

Monaco Mi 346

Een vreemde postzegel. Want tennis was een sport die tot 1924 als discipline gold voor de Olympische Spelen. Daarna verdween deze en kwam pas weer terug als demonstratiesport bij de spelen van 1968 en 1984. Pas sinds 1988 behoort tennis weer tot de disciplines van de Zomerspelen.

Monaco Mi 347

Het zeilen zoals afgebeeld op de zegel van 15 + 25 franc is beslist niet weergegeven in Londen met de massieve bergen op de achtergrond. Maar het zeilen werd daar ook niet gedaan, dat was in Torquay aan de Engelse zuidkust van Cornwall. De bergen zijn daar niet zo hoog als op de postzegel, meer heuvels. En hoe zat het met de deelname van Monaco aan de Zomerspelen van 1948? Welgeteld vier deelnemers. Zij deden mee in de discipline schietsport waarvan drie in de categorie KKG (klein kaliber geweer) 50 meter liggend en een in de categorie vrij pistool 50 meter.

Peru blok

Het tweede land dat met postzegels aandacht schonk aan de Olympische Zomerspelen van 1948 was Peru! Een serie van vier stuks alsmede een blokje verschenen op 29 juli 1948 als luchtpostzegels. Ik laat alleen het blokje zien, omdat de serie losse zegels gelijk was aan die in het blokje. Alleen de tanding is verschillend: 12½ voor de losse zegels en 13 in het blokje. De oplage van het blokje was slechts 8.297 stuks, dus zeer klein. Maar ook hier enkele vreemde afbeeldingen. Bij de schietsport zagen we al dat deze liggend met geweer werd uitgeoefend. De man op de zegel van 1 sol staat. Aan de houding van de basketbalspelers op de zegel van 2 sol zijn het duidelijk dames. Terwijl op de Spelen van 1948 alleen mannenteams meededen. Kijkt u ook wel eens naar de afbeeldingen op postzegels en denkt u dan ook wel eens: klopt het wel wat is afgebeeld? Overigens was dit de complete oogst aan postzegels gewijd aan de Olympische Zomerspelen van 1948.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch MonacoNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,40 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)