Of je worst lust - Postzegelblog

Of je worst lust

2

Het vriest niet en toch eten we vaak in de maand januari erwtensoep en rookworst. Gelukkig kunt u kiezen tussen vele merken rookworsten in de supermarkt of bij de echte slager. Voor de filatelie kunt u ook kiezen tussen verschillende rookworsten zegels. We kijken ook naar andere Europese landen met speciale worstgerechten. Eet smakelijk!

Rookworst en erwtensoep

De uitgifte van de thematische serie ‘Typisch Nederlands’ is gestart met de rookworst. Dat heeft geleid binnen onze blogs tot een forse discussie over de gehele serie van ‘Typisch Nederlands’. In februari 2019 heb ik geschreven over de historie van stamppot en Unox of Hema rookworst (en de Zeelandbrug). Uit research is gebleken dat de rookworst werd geproduceerd door een Joodse familie, de Brabantse heren Hartog en Zwanenburg. Deze twee families stonden aan de basis van een van de meest Hollandse producten: de Unox-rookworst. Hun fabriek werd in 1929 deel van een voorloper van Unilever. Het is een publiek geheim dat de Hema-rookworst wordt geproduceerd in de fabrieken van de Unox-rookworst in Oss.

 

Meer Unox en Hema rookworsten blog van 2019, zie: https://www.postzegelblog.nl/2019/02/20/de-historie-van-stamppot-en-unox-of-hema-rookworst/

 

Op 14 februari 2020 wordt voor de 26e editie WK Snertkoken en Stamppotkoken gehouden in Groningen:

https://oudhollandschegerechten.nl/index.php/9-nieuws/136-26ste-bauhaus-wk-snertkoken-en-wk-stamppotkoken-2020

De VPPV heeft tijdens de Eindejaarsbeurs december 2019 in Apeldoorn onderstaande velletje uitgebracht net voordat PostNL de rookworst zegel zou uitgeven op 2 januari 2020. Welke rookworst is het meest geslaagd als ontwerp? Van VPPV of van PostNL?

Erwtensoep, snert (2019), uitgifte van de VPVV, zie www.vppv.nl

 

Typisch Nederlands, rookworst (2020), uitgifte PostNL.

Duitse worst

Currywurst is een Duits fastfoodgerecht bestaande uit worst geserveerd met currysaus. Currywurst is naast de bratwurst een van de meest gegeten worsten in Duitsland. Op veel drukke plekken, warenmarkten en Weihnachtsmarkten is wel een verkoper van deze worst te vinden.

De worst wordt gegrild, daarna in stukken gesneden, voorzien van kerriepoeder en -saus en daarna op een kartonnen bordje geserveerd. Anders dan bij bratwurst wordt de currywurst niet standaard met een broodje gegeten. Vaak heeft men de keuze uit een portie friet of een broodje.

 

 

 

 

 

 

 

 

De currywurst werd in 1949 in Berlijn uitgevonden door snackbarhoudster Herta Heuwer (1913-1999). Schrijver Uwe Timm schreef in 1993 de novelle Die Entdeckung der Currywurst, waarin hij de uitvinding plaatst in 1947 in Hamburg, maar dit is verzonnen. Later werd het boek verfilmd.

In 2019 is het 70 jaar geleden dat het eerste verkooppunt werd geopend in Berlijn. Snackbarhoudster Herta Heuwer opende haar winkeltje op een hoek van de Kaiser-Friederich-Strasse. Ze maakte de curryworst met een pikante saus op basis van onder meer tomaten en kerrie. Het werd een groot succes. In 1959 opende ze een grotere locatie en tijdens de hoogtijdagen was de winkel dag en nacht geopend. Jaarlijks wordt in Berlijn circa 70 miljoen porties currywurst en frites met currysaus geconsumeerd. Berlijn wordt wereldwijd gezien als de ‘hoofdstad van de curryworst’. Reden om een munt / penning uit te geven.

Currywurst en penning met aan de voorkant uitvinder Herta Heuwer.

 

 

 

 

 

 

 

Worsten uit andere landen

Slovenië

Slovenië is het thuisland van de Kranjska klobasa, of Carniolan Sausage. De worst komt uit een deel van het voormalige Carniola, dat vanaf de 15e eeuw het historische hart van de Sloveense etnische gebieden was. In 1364 werd Carniola (Kranjska in het Sloveens) een hertogdom en van 1846 tot 1918 was het een belangrijk land onder de Habsburgse monarchie. De worst van Carniola kreeg de naam Kranjska klobasa. Het recept voor Kranjska klobasa werd voor het eerst rond het midden van de 19e eeuw vastgelegd, in het Duits, en vervolgens in het Sloveens.

De Amerikaanse astronaut Sunita Williams, die Sloveense wortels heeft, nam Kranjska klobasa mee naar het Internationale Ruimtestation (ISS).

Oostenrijk

Tom Neuwirth (Gmunden, 6 november 1988) is een Oostenrijkse zanger die sinds enkele jaren voornamelijk in drag optreedt met als artiestennaam Conchita Wurst. In 2014 won hij namens Oostenrijk met het nummer ‘Rise Like a Phoenix’ het Eurovisiesongfestival. Diverse personen hebben bijpassende ontwerpen ingediend voor een postzegel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 2015 mocht Oostenrijk de 60e editie van het Songfestival organiseren. Het thema was ‘Building Bridges’ De Oostenrijkse post heeft als sponsor van het festival een postzegel uitgegeven.

Polen

Kielbasa uit het Poolse Kie?basa is elk type vleesworst uit Polen en een hoofdbestanddeel van de Poolse keuken. In het Amerikaans-Engels verwijst het woord meestal naar een grove, U-vormige rookworst van elk soort vlees, dat sterk lijkt op de Wiejska-worst (meestal alleen varkensvlees).

Polen (2018): regionale produkten (Kielbasa).

 

Polen (2018): FDC regionale produkten (Kielbasa).

Portugal

De Portugese worst- en hamspecialiteiten zijn wereldberoemd en uiterst smakelijk. Twee geweldige verzamelobjecten, waarvan alleen al het water je in de mond loopt. Chorizo, Salpicao, Moura, Morcela – delicatessen voor uw postzegelalbum, uitgegeven in 2012.

Portugal (2012): diverse worsten.

 

Portugal (2012): diverse hammen.

IJsland en Denemarken

Een hotdog is een worstje, al dan niet samen met een speciaal, zacht broodje (hot dog bun). Meestal wordt het geserveerd met tomatenketchup en/of mosterd en/of mayonaise, soms met zuurkool, relish, uitjes, of kaas. Als alternatief voor de zachte hotdogbroodjes worden ook wel sandwiches of piccolo’s gebruikt.

IJsland (2013): uitleg van de hotdog.

De hotdog is het nationale gerecht van IJsland, omdat de hotdog het meest wordt geconsumeerd door IJslanders. Of we de hotdog nu wel of niet als een hoeksteen van de IJslandse gastronomie willen erkennen, het is de onbetwiste winnaar als het gaat om populariteit en beschikbaarheid. IJslanders zijn dol op hun hotdog.

In Amerika wordt een hotdog wel een ‘Frankfurter’ genoemd. Traditioneel worden hotdogs daar verkocht in honkbalstadions, de zogenaamde ‘Ball Park Franks’.

Denemarken (2005): hotdog en vis.

 

Veel postplezier met de rookworsten zegels

 

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Denemarken Duitsland Oostenrijk Polen Portugal Slovenië RuimtevaartNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (16 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Ed op 14 januari 2020 om 18:28

    Leuk artikel!
    Ik vind de nieuwe Nederlandse zegel eerlijk gezegd ontzettend saai en met een suf logo (met die vlaggetjes en tekst). In je artikel zie ik dat je er veel meer van (had kunnen) maken.

  • Prins op 14 januari 2020 om 18:50

    Leuk artikel, wat een fantastisch poststuk wordt er getoond met die Duitse vensterenveloppe met een worstvorm.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)