Nieuw zegel voor uw collectie? - Postzegelblog

Nieuw zegel voor uw collectie?

0

Dat is de vraag en ligt eraan hoe u er tegenaan kijkt. De vraag komt op bij de nieuw uitgegeven plus-zegel van de Finse (staats)postdienst, Posti. De plus-zegel was voor 1 maart aangekondigd, maar door druktechnische problemen werd dat uitgesteld tot 8 april! Verkrijgbaar per stuk, in hangboekjes van vier en twaalf zegels en een doosje van 50. Vandaag, 11 september, verschijnt er een hangboekje met vijf zegels. Of dit de vervanger is voor het boekje van vier zegels, is nog niet duidelijk.

De plus-zegel is een bijplakzegel voor een bepaalde dienst. Met deze dienst, waar u bovenop het normale port € 1,50 voor betaalt, wordt gegarandeerd dat het poststuk binnen twee dagen tot in alle uithoeken van Finland (behalve de eilandengroep Åland) bezorgd wordt èn u kunt het poststuk middels de code op de zegel volgen. En uithoeken zijn er in Finland!

Dus ook de brief die in Hanko (in het zuidwesten) wordt gepost en afgeleverd moet worden in Nuorgam in Lapland, aan de Noorse grens. Een afstand van ruim 1.400 autokilometers.

In Finland werd in 2017 een nieuwe Postwet van kracht. Hierdoor mag een gewone brief er vier dagen over doen om bij de geadresseerde bezorgd te worden. Ook dit werd geëffectueerd op 1 maart jl. Om aan de behoefte te voldoen om een brief sneller bezorgd te krijgen werd dus gelijktijdig de plus-zegel geïntroduceerd, met een tijdwinst van twee dagen.

Afbeeldingen: Posti

De plus-zegel is dus een bijplakzegel die een waarde vertegenwoordigt van – op dit moment – € 1,50 en altijd bovenop het normale tarief komt. De zegels zijn verkrijgbaar in Als u een postzegel uitsluitend verzamelwaardig vindt indien u er een brief mee kunt verzenden, dan zult u waarschijnlijk de afweging maken dat de plus-zegel niet in uw postzegelcollectie thuishoort. Bent u echter van mening dat luchtpostzegels, die uitsluitend als bijplakzegel ter voldoening van het luchtrecht gebruikt konden worden, verzamelwaardig zijn dan zou de plus-zegel wel degelijk in uw verzameling thuis kunnen horen. Maar wellicht heeft u nog andere redenen waarom de plus-zegel wel of niet verzamelwaardig is en wel of niet in de postzegelverzameling moet worden opgenomen. En uiteraard: wat u verzamelt bepaalt u zelf. Laat het weten! 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
FinlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

René Hillesum is eigenaar van René Hillesum Filatelie">René Hillesum Filatelie in Zwijndrecht

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)