Mooi Nederland 2018: stadspoorten Vianen, Bergen op Zoom en Hattem - Postzegelblog

Mooi Nederland 2018: stadspoorten Vianen, Bergen op Zoom en Hattem

5

Op 29 januari 2018 brengt PostNL drie nieuwe postzegelvellen uit in de serie Mooi Nederland, over de stadspoorten van Vianen, Bergen op Zoom en Hattem. De serie Mooi Nederland besteedt sinds 2005 aandacht aan lokale geschiedenis, culturele rijkdom en landschappelijke schoonheid. Zo verschenen in de afgelopen jaren postzegels over streekdrachten, historische buitenplaatsen, vissersdorpen en beek- en rivierdalen.


Met Mooi Nederland laat PostNL zien hoezeer het bedrijf geworteld is in de Nederlandse samenleving. Dit jaar verschijnen op 4 juni nog drie nieuwe postzegelvellen Mooi Nederland, twee over de stadspoorten van Culemborg en Zierikzee, en een verzamelvel met alle vijf de stadspoorten.


Het ontwerp van de postzegelvellen over de stadspoorten van Vianen, Bergen op Zoom en Hattem is gemaakt op basis van de bekende indeling en de perforatie van de serie Mooi Nederland. Elk postzegelvel bevat vijf gelijke postzegels met de waardeaanduiding 1 voor bestemmingen binnen Nederland. Op de postzegels over Vianen, Bergen op Zoom en Hattem staat een pentekening van de stadspoorten van deze drie steden: respectievelijk de Lekpoort, de Gevangenpoort en de Dijkpoort. De contouren van de drie stadspoorten op de postzegels zijn door beeldend kunstenaar Jan Rothuizen met zwarte pen getekend tegen een witte achtergrond. Het typerende handschrift van Rothuizen is door ontwerper Soeraya Siemons gebruikt voor de typografie op de postzegels. Het achtergrondbeeld van elk postzegelvel is een perspectieftekening van de plattegrond van de omgeving van de desbetreffende stadspoort. Met zijn geschreven en getekende rapportages van Vianen, Bergen op Zoom en Hattem maakte Rothuizen een verslag in woord en beeld van zijn wandeling door elke stad en van de mensen en gebouwen die hij ontmoette.

Technische details

Datum van uitgifte: 29 januari 2018
Postzegelformaat: 20,8 x 25,3 mm
Velformaat: 144 x 75 mm
Papier normaal met fosforopdruk
Gomming: synthetisch
Druktechniek: offset
Drukkleuren: rood, blauw en zwart
Oplage: 3 x 46.000 vellen
Verschijningsvorm: 3 vellen van 5 postzegels in 5 gelijke ontwerpen
Ontwerp: Jan Rothuizen, Amsterdam
Drukkerij: Joh. Enschedé Security Print, Haarlem
Artikelnummer: 380461 (Vianen)
380462: (Bergen op Zoom)
380463: (Hattem)

Verkrijgbaarheid

De postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar op de vestigingen van Bruna en via www.postnl.nl/collectclub.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nederland Burchten,Kastelen en Paleizen PaleizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • Patrick Lava op 10 januari 2018 om 09:27

  Mooi Nederland, inderdaad. Maar mooi Nederland verdient mooiere postzegels dan wat ons hier nu weer wordt voorgeschoteld. Voor wie niet beter weet lijkt de Lekpoort in Vianen meer op een ruimteraket dan op het middeleeuwse gebouw waarvan de postzegel verondersteld wordt de charmes te bewieroken. Gemiste kans, jammer.

 • Fer op 10 januari 2018 om 14:29

  Ik vind de velletjes niet MOOI maar LELIJK.

 • Pieter op 10 januari 2018 om 18:30

  Smaken verschillen, maar dit is precies waarom ik geen Nederlandse postzegels meer verzamel. We moeten er allemaal maar mee stoppen.

 • Patrick Lava op 18 januari 2018 om 20:22

  @Pieter
  Stoppen met Nederland? Dan is dit misschien een tip … Ik heb een paar weken geleden een uitgebreide collectie Swaziland gekocht. Mooooooie zegels !! Eén dure klassieke reeks (Transvaal met opdruk), een erg interessante periode met voorlopers en gemengde frankeringen (Transvaal, Zuid-Afrika) en dan vanaf 1933 een bijzonder rustig uitgiftebeleid, minder dan 800 zegels op 85 jaar tijd. Alleen een beetje ver om met de fiets een mooi stempeltje te halen in het postkantoor …

 • Ramon op 18 januari 2018 om 22:50

  @patrick.
  Dat vind ik flauw, je moet wat overhebben voor je hobby. Als je gaat moet je eerst via Groningen, dan krijg je van mij een bandenplaksetje!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)