Koninginnen van België (deel 3) - Postzegelblog

Koninginnen van België (deel 3)

1

In deel 1 hebben we kunnen lezen over de perikelen om het monogram van Koningin Louise Marie, dat foutief was opgenomen op de postzegel van 40 centimes: ML. Het monogram werd op de postzegel gewijzigd door alleen de letter L onder de kroon als logo te vermelden. Maar het monogram van de Koningin dook wederom op, nu in  1988, 1989 en 1990!

belgie-2282

Een blokje met een postzegel van 50F + 12F werd op 23 april 1988 uitgegeven ten behoeve van de promotie van de Filatelie. Op de postzegel is een roos, de Blanc soufre, ontleend aan een schilderij vervaardigd door Pierre-Joseph Redouté. Hij schilderde de bloemen in de tuin van het Kasteel van Malmaison. Dit kasteel, met de nog steeds bestaande Rozentuin, is te vinden in Rueuil-Malmaison in de regio Île-de-France, Frankrijk.

belgie-2282-monogram
belgie-2282-wv

Ontwerpster mevrouw Anne Wisniewska-Velghe voegde op het blokje een portret toe van Koningin Louise Marie. Daarbij werd ook het monogram opgenomen: een kroon met daaronder de twee letters LM. Was de foutieve afbeelding ML op de postzegel van 40 centimes dan eigenlijk bedoeld als LM? Waarom dan bij de tweede druk alleen de letter L? En niet LM? Overigens voegde de ontwerpster ook haar initialen toe, twee in elkaar gevlochten letters V waarvan een kopstaand, zodat daarmee ook de letter W werd gevormd.

belgie-2320

Op 15 april 1989 volgde het tweede blokje, nu met een waarde van 50F + 17F. Ook hier een afbeelding van een roos, de Aimé vibère. Ook hier was mevrouw Anne Wisniewska-Velghe de ontwerpster en ook hier werd een portret van Koningin Louise Marie afgebeeld. En wederom het monogram LM zoals het hoorde en haar initialen WV.

belgie-2355-a

Het derde blokje verscheen op 3 februari 1990 met een waarde van 50F + 20F met een afbeelding op de postzegel van de roos Maria Léonida. Ontwerpster mevrouw Anne Wisniewska-Velghe gebruikte hier op het blokje het portret van Koningin Louise Marie dat ook was gebruikt voor de afbeelding op de postzegel van 40 centimes uit 1962. Het lijkt alsof de glimlach van de Koningin wat vriendelijker is dan op de postzegel van 40 centimes. Van genoegen dat het monogram nu eindelijk goed was? Of verbeeld ik me dat.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Frankrijk Burchten,Kastelen en Paleizen Paleizen SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,25 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)