Kersttradities in Italië: Buon Natale! - Postzegelblog

Kersttradities in Italië: Buon Natale!

0

Hoe wordt kerst gevierd in Italië? Wat zijn de kersttradities van de Italianen? Wat zijn de verschillen met ons kerstfeest? En vooral hoe wordt kerst culinair gevierd? En hoe zien de Italiaanse zegels van de kersttradities eruit? Kortom: een filatelistisch rondje Natale!

Kerstboom

In Italië heet het kerstfeest Natale (= geboortedag). Kerstmis is uitgegroeid tot het belangrijkste feest in Italië. Zoals ook in Nederland is het een familiefeest bij uitstek. De familie zit rondom de albero di Natale (= kerstboom). Italianen bezuinigen niet op kerstcadeautjes. Veel apparaten, parfums en veel goud en glitters worden gegeven door familieleden en vrienden aan elkaar.

 

 

 

 

 

 

 

In Italië werd de traditie van de kerstboom bekend in de tweede helft van de negentiende eeuw dankzij de Koningin Margherita van Savoye, die er een in het Palazzo del Quirinale in Rome had. De trend verspreidde zich al snel over het hele land. De traditie is dat de boom wordt opgezet op 8 december en elk jaar op 6 januari wordt afgebroken.

Italië (2013): postenvelop 100e verjaardag van het postkantoor ‘Roma Quirinale’.

 

 

Kerststal

Een ander belangrijk onderdeel van de Italiaanse kerst is de kerststal. De kerststal is naar verluidt het werk van Franciscus van Assisi. In de nacht van kerstavond 1223 in Greccio, in Umbrië, zetten zij de eerste kerststal op.

Vanaf dat moment hebben veel kunstenaars met dit onderwerp geëxperimenteerd, met het maken van houten of terracottabeeldjes. De eerste waren de Toscanen, maar het verspreidde zich al snel ook naar het oude Koninkrijk van Napels. Tot op de dag van vandaag, zijn de meesters van de kerststal de Napolitanen,

 

 

 

 

 

 

Culinair

Doorgaans is het kerstontbijt in Italië enkel een cappuccino of caffe latte met een koekje, omdat de kerstlunch erg uitgebreid is. Vaak wordt hier traditiegetrouw tijdens de lunch dan een soort tortellini in brodo geserveerd. Voorafgaand aan dit gerecht worden er vaak ook meerdere voorgerechtjes geserveerd, de antipasti misto. De lunch wordt dan vaak afgesloten met een pasta uit de oven, zoals lasagne.

Het is voor de Italianen met Kerst gebruikelijk om als hoofdgerecht bij het diner gevuld vlees te eten, bijvoorbeeld gevulde kalkoen of een huisgemaakte rollade. Omdat dit vaak nog wordt gezien als ‘weinig’ zetten ze graag nog een tweede vleesschotel op tafel.

Traditiegetrouw is het nagerecht tijdens Kerst in Italië vaak een Panettone of Pandoro. Panettone is oorspronkelijk afkomstig uit Milano en is een soort cake met rozijnen, noten en gedroogd fruit. Een Pandoro is oorspronkelijk afkomstig uit Verona en is een zoet brood met veel boter, waardoor hij de mooie goudgele kleur krijgt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Buon Natale!

Sluit deze Italiaanse blog met de kerstzegels van 2022, twee geslaagde ontwerpen.

De eerste zegel is het werk van Coppo di Marcovaldo genaamd ‘San Francesco in de kribbe in Greccio’, Bardi-kapel, Basiliek van Santa Croce in Florence.

De tweede zegel toont, onder een sterrenhemel, een lint met de woorden ‘Buon Natale’ dat, opgerold, een kerstboom vormt met een heldere ster erin, omgeven door sneeuwpoppen en van een kleine hond.

 

Meer info:

Eerdere blogs ‘Kersttradities’: https://www.postzegelblog.nl/tag/kersttradities/

De mooiste kerststal uit Nederland komt uit Napels, te zien t/m 8 januari 2023:

https://www.catharijneconvent.nl/tentoonstellingen/zininkerst/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Verenigde staten KerstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)