In kort bestek…(184) Maxi gemeenschappelijke uitgifte rond Middellandse Zee - Postzegelblog

In kort bestek…(184) Maxi gemeenschappelijke uitgifte rond Middellandse Zee

0

Van de tientallen thema’s zijn het Werelderfgoed dat op de lijst van de UNESCO staat en de gemeenschappelijke uitgifte, internationaal joint issue, wel de jongste. Werelderfgoed kwam echt in beeld toen de VN eind jaren ’90 een serie uitgaf gewijd aan het Terracottaleger, waarna jaarlijkse een serie met werelderfgoedmonumenten volgde.

Praktisch elk land heeft in de jaren daarna wel zegels met cultuur- en natuurmonumenten uitgegeven. PostNL b.v. op 11 september 2017 een velletje. Het begin van de gemeenschappelijke uitgifte, uitgegeven door twee of meer landen gewijd aan een gemeenschappelijk thema is niet helemaal duidelijk, maar wel duidelijk is dat dit thema wereldwijd in menig verzameling een plaats heeft veroverd. Maandelijks verschijnen er wel twee of drie, twee recente: Polen-Slowakije, 100e geboortedag paus Paulus II en Brazlilië-Italië-Uruguay, hommage Anita Garibaldi.

In de afgelopen weken is echter een maxi joint issue uitgegeven door twaalf landen met als thema Traditionele gastronomie rond de Middellandse Zee: Kroatië, Cyprus, Frankrijk (afb.), Griekenland, Libanon, Malta, Marokko, Portugal, Slovenië, Spanje, Tunesië en Turkije; vijf staan nog op de nominatie.

 

 

Waarschijnlijk als een van de laatste heeft de VN 24 oktober het eigen 75 jarig bestaan gevierd. Er verschenen drie velletjes met elk twee zegels. Waarden en oplagen: US 1,20, 64.000 zegels (32.000 velletjes); CHF 2,00, 64.000 zegels (32.000 velletjes) en € 1,80, 70.000 (35.000) velletjes. Dat Nederland niet aan deze herdenking heeft meegedaan is niet verwonderlijk. In 1974 kostte het al moeite: de esthetisch adviseur (Ootje Oxenaar) wilde er niets mee te maken hebben, maar dank zij de ingreep van defensiezijde verscheen er toch een zegel.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Cyprus Frankrijk Griekenland Kroatië Malta Marokko Nederland Polen Portugal Slovenië Spanje Tunesië UNESCONieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.