Heropening Amerikaanse ambassade (John Adams) - Postzegelblog

Heropening Amerikaanse ambassade (John Adams)

4

Op 26 maart jl. werd de nieuwe Amerikaanse ambassade in Wassenaar officieel geopend. Ambassadeur Peter Hoekstra knipte samen met een groot aantal bobo’s het rode lint door voor het gebouw. De oude locatie was in Den Haag aan de Lange Voorhout, maar het gebouw was slecht te beveiligen. Het nieuwe adres is John Adamspark 1. Maar wie is John Adams? En wat heeft hij voor Amerika betekent? En wat is zijn relatie met Nederland?

John Adams

John Adams is geboren in Quincy (Mass) op 30 oktober 1735 en overleed in Quincy op 4 juli 1826. Hij was een Amerikaans politicus van de Federalistische Partij.

John trouwde in 1764 met Abigail Smith en kreeg zes kinderen (twee ervan overleden jong). Adams ging in de zomer van 1780 naar Amsterdam om in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden  politieke en financiële steun te vinden voor de Amerikaanse opstand tegen de Engelsen. Zijn zonen John Quincy (13), Charles (10) en Robert (8) vergezelden hem. Hij woonde enige tijd op de Keizersgracht 529.

 

 

 

 

 

 

Aanvankelijk kreeg Adams weinig voet aan de grond in Holland, en in elk geval durfden de bankiers geen lening aan zonder sanctie van de Staten-Generaal. Wel stonden zij sympathiek tegenover het streven, terwijl de stadhouder Engels gezind was. Adams begreep weinig van de Nederlandse verhoudingen. Hij zag de Hollanders niet langer als een ‘voorbeeld voor de wereld’, maar ontwaarde overal ‘kleinheid’ die voortkwam uit ‘de preoccupatie met stuivers en centen die het hele volk doordesemt’. Aan zijn minister John Jay schreef hij: ‘De beraadslagingen van dit volk zijn de meest ondoorgrondelijke die ik ooit heb meegemaakt’.

 

 

 

 

 

 

Als eerste Amerikaanse ambassadeur bezocht hij de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden van 1782 tot 1788. Hij vroeg politieke en financiële steun voor de Amerikaanse opstand tegen de Engelsen. Uiteindelijk leidde deze onderhandelingen tot diplomatieke banden tussen de Republiek en de Verenigde Staten. Na het tekenen van de vrede tussen de Verenigde Staten en Engeland in 1783, werd Adams de eerste gezant in Londen (1785), met Den Haag als tweede post.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na George Washington (eerste president) won John Adams de volgende verkiezing en werd de tweede president van de Verenigde Staten van 1797 tot 1801.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zijn vrouw Abigail Adams werd de tweede First Lady van de Verenigde Staten. Abigail is bekend door de vele brieven die ze aan haar man schreef over de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Door haar toewijding aan haar man, aan de overheid en de opvoeding van haar vier kinderen wordt zij beschouwd door Amerikaanse historici als de eerste geëmancipeerde vrouw uit de Amerikaanse geschiedenis. Haar zoon John Quincy Adams werd de zesde president (1825-1829), maar dat maakte Abigail niet meer mee. Ze overleed in 1818.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The White House

Het Witte Huis (The White House) is het werkterrein en de ambtswoning van de zittende president. Het gebouw is als centrum van de speciaal als hoofdstad ontworpen stad Washington gebouwd, als een van de pijlers van de drie machten (trias politica): de uitvoerende macht. Het adres van het Witte Huis is 1600 Pennsylvania Avenue NW, 20500 Washington D.C. ‘Het Witte Huis’ wordt vaak gebruikt als metafoor voor de uitvoerende (regerende) macht in de Verenigde Staten. Bijvoorbeeld: ‘Het Witte Huis heeft besloten dat dit soort kwesties voortaan verboden zijn’. Men bedoelt dan dat de president of zijn regering dit besloten heeft. Het Witte Huis staat afgebeeld op het biljet van 20 dollar.

 

 

 

 

 

Het Witte Huis werd gebouwd na de creatie van het District of Columbia in 1790. De toenmalige president George Washington wees samen met planoloog Pierre L’Enfant de locatie van het nog te bouwen Witte Huis aan. De Ier James Hoban kreeg na een competitie tussen negen personen de opdracht om het Witte Huis te gaan bouwen. Model bij de bouw stond het Leinster House in Dublin, waar vandaag de dag het Ierse parlement is gehuisvest. John en Abigail Adams werden de eerste bewoners van het Witte Huis (Washington, D.C.).

Ierland (1949): Leinster House.

De bouw van het Witte Huis was op 1 november 1800 afgerond na een periode van 8 jaar bouwen. De kosten bedroegen $ 232.371,83. gelijk aan 2,4 miljoen dollar in 2005. De aanvankelijke naam van het Witte Huis was het Executive Mansion. In 1798 werd het huis voor het eerst wit geschilderd, ter bescherming. Tijdens de oorlog van 1812 lukte het de Engelsen om de gloednieuwe stad Washington in te nemen. Uit wraak staken de Engelse troepen de gebouwen in Washington in brand. Dit gebeurde in de nacht van 24 op 25 augustus 1814.

 

 

 

 

 

 

De legende is dat het pand overleefde en opnieuw geverfd moest worden om de brandplekken te verbergen. Gekozen zou zijn voor de kleur wit, waarna het pand zijn nieuwe naam kreeg. Aangezien het eerste bewijs voor de term ‘Het Witte Huis’ reeds stamt uit 1811, is het onwaarschijnlijk dat dit pas de eerste keer was dat het huis wit geschilderd werd. Pas in 1901 werd de naam Witte Huis officieel. Het Witte Huis omvat meer dan het bekende, hoge hoofdgebouw, de Executive Residence. Er zijn twee lage vleugels. In 1902 werd de westvleugel gebouwd en hierin bevinden zich tegenwoordig het Oval Office en andere werkruimten. In 1942 werd de oostvleugel gebouwd.

 

 

 

 

 

 

Voor het publiek was het tot ver in de 20e eeuw mogelijk om binnen te wandelen. In 1829 was de gekozen president Andrew Jackson genoodzaakt om in een hotel te verblijven toen ruwweg 20.000 burgers de verkiezingsoverwinning in het Witte Huis vierden. Inmiddels zijn de veiligheidsmaatregelen aanzienlijk strikter. President Donald Trump en zijn vrouw Melania en jongste zoon Barron William zijn de huidige bewoners van het Witte Huis.

 

 

 

 

 

Links: officiële logo The White House. Rechts: 200 jaar The White House, uitgegeven 18 oktober 2000, oplage 125.000.000.

Persbericht: ‘Op zijn 200ste verjaardag is het Witte Huis het belangrijkste en meest gerenommeerde gebouw ter wereld, symbool van vrijheid en hoop voor alle mensen’, zegt Hugh Sidey, president van de White House Historical Association. ‘Toen president John Adams op 1 november 1800 het nieuwe, maar nog niet voltooide gebouw betrok, beseften maar weinig Amerikanen dat hij een instelling had opgericht die in de komende twee eeuwen de machtigste en meest succesvolle democratie in de geschiedenis zou worden’.

John Adams Instituut

In 1987 werd het John Adams Institute opgericht in Amsterdam met als doel de culturele uitwisseling tussen Nederland en de Verenigde Staten.

Tenslotte als u kijkt op de site van de Amerikaanse ambassade op onderdeel ‘Art in the new US Embassy in Wassenaar’, dan ziet u welke mooie kunstwerken er hangen van Nederlandse kunstenaars. Ook hangt er een kaart met verwijzingen van Amerikaanse steden/regio’s afgeleid van Nederlandse steden oa. Coney Island (Konijnen eiland), Harlem (Nieuw-Haarlem), Flushing (Vlissingen), Brooklyn (Breuckelen).

Meer info:

https://nl.usembassy.gov/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ambassade_van_de_Verenigde_Staten_in_Nederland

https://www.omroepwest.nl/nieuws/3577416/Zo-ziet-de-nieuwe-Amerikaanse-ambassade-in-Wassenaar-eruit

https://www.ad.nl/den-haag/uniek-inkijkje-in-de-gloednieuwe-amerikaanse-ambassade-in-wassenaar~abf8bc64/

https://www.john-adams.nl/

https://www.whitehouse.gov/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Nederland Verenigde staten Amerikaanse presidentenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Franc Rossi op 31 maart 2018 om 10:07

  Randy de waardering met sterren gaat maar tot 5, maar voor mij een dikke 10!
  Leuke wetenswaardigheden mooi en rijkelijk geïllustreerd.

 • Lauri Peper op 31 maart 2018 om 12:38

  Leuk dat je naar aanleiding van zo’n gebeurtenis zo’n leuk stuk schrijft met veel wetenswaardigeden. Fantastisch leuk om te lezen, veel dank!

 • Willem Hogendoorn op 31 maart 2018 om 20:17

  Je bent goed bezig Randy. Mijn complimenten en ga zo door.

 • Willem Hogendoorn op 31 maart 2018 om 20:20

  Wist je overigens dat president John Quincy Adams aan de universiteit van Leiden gestudeerd heeft?

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)